Medimagazin logo

Yaz aylarının en sık rastlanan deri hastalığı mantara dikkat

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Türsen, aşırı sıcaklardan kaynaklanan hastalıkların başında nemli bölgelerde rahatlıkla üreyebilen mantar hastalığının geldiğini belirterek, "Deniz, havuz ve duştan çıktıktan sonra kurulanmak çok önemli" dedi
Yaz aylarının en sık rastlanan deri hastalığı mantara dikkat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MERSİN (İHA) - Mersin Üniversitesi (MEÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Türsen, aşırı sıcaklardan kaynaklanan hastalıkların başında nemli bölgelerde rahatlıkla üreyebilen mantar hastalığının geldiğini belirterek, "Deniz, havuz ve duştan çıktıktan sonra kurulanmak çok önemli" dedi.

Yaz aylarında mantar hastalıkları ve güneşe bağlı alerjik hastalıkların sık sık görüldüğüne dikkat çeken Türsen, "Mantar hastalıkları en sık ayakta görülüyor. Ayak parmak aralarında kaşıntı, sulantılı yaralar şeklinde karşımıza çıkıyor. Ayak tabanında kepeklenme tarzı olarak görülen tipi de var. Bir de tırnaklarda renk değişikliği, tırnakların kalınlaşması da mantar oluşumunun göstergesidir" dedi.

Yaz mevsiminde insanların havuz, deniz gibi faaliyetlerde sıkça bulunduklarını hatırlatan Türsen, mantar nemi seven bir organizma olduğu için insanların nemi kısıtlamaları gerektiğini kaydetti. "Islandıktan sonra hemen kurulanmak çok önemlidir" diyen Doç. Dr. Ümit Türsen, mantarın kişiden kişiye temasla bulaşabilen bir hastalık olduğunu, ortak kullanım giysileri, terlikler, ayakkabı ve şortla hastalığın bulaşabileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Türsen, mantar hastalığında aile içi bulaşmanın çok sık görüldüğüne işaret ederek, "Bir de gövde mantarı tipi mantarlar var. Boyundan başlayarak gövdeye yayılan ve kahverengi renklerde mantarlar var. Kahverengi lekelerle başlayıp beyazlaşabiliyor. Tabii bu, kişide paniğe neden olabiliyor. Bu gövdede yaşayan bir mantar ve yaz aylarında tekrarlıyor. Yine abdest alan popülasyonda da mantar sıklıkla görülebiliyor. Günde 5 vakit abdest alanların, abdestin ardından ıslanan bölgelerini çok iyi kurulaması gerekiyor" diye konuştu.

Mantar hastalığını tedavi etmenin kolay olduğuna vurgu yapan Türsen, öncelikle duş alımı, havuz ya da denizden çıktıktan sonra vücutta nemli bölge bırakılmaması gerektiğini kaydetti. Türsen, mantar oluşması durumunda ise, bölgenin sürekli olarak temiz tutulması gerektiğini hatırlatarak, mantarı yok etmek için etkili pudralar, mantar spreyleri ve kremleri bulunduğunu sözlerine ekledi.

yaz
aylarının
en
sık
rastlanan
deri
hastalığı
mantara
dikkat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir