Medimagazin logo

'Bıçak parası devlet eliyle yasal hale geldi'

CHP Kayseri Milletvekili Arık: - "Bıçak parasını devlet eliyle yasal hale getirdiniz. Türkiye'ye getirdiğiniz sağlık sistemi bu. Paranız kadar ve paranızın yettiği yere kadar sağlık hizmeti alıyorsunuz"
'Bıçak parası devlet eliyle yasal hale geldi'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AK Parti Balıkesir Milletvekili Kasım Bostan, "Şehir hastanelerini halkın hizmetine sunarak, AK Parti'den önce yaşanan sağlık çilesini sonlandırdık. Herkes için ulaşılabilir, nitelikli, sürdürülebilir ve güçlü bir sağlık sistemi için projeler geliştirdik." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Sağlık Bakanlığı ile bağlık kurum ve kuruluşların bütçeleri üzerinde milletvekilleri söz aldı.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, AK Parti hükümetleri döneminde sağlıkta zirveye çıkıldığını belirterek, eskiden hastaların senetlerle taburcu edildiğini, hastalardan bıçak parası alındığını anlattı. Aydemir, sağlıkta fırsat eşitliğini hayata geçirdiklerini ifade etti.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, şehir hastanelerindeki yüksek kira bedelleri nedeniyle gelecekte katılım paylarının artacağını öne sürerek, ağır maliyetlerin millete ödettirilmemesi gerektiğini söyledi.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de sağlık sistemini "dışı cilalı içi virane" şeklinde tanımlayarak, "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın bürokrasinin artması ve sistemin yavaşlaması nedeniyle KHK ile değiştirildiğinin söylendiğini anlattı. Sağlık Bakanlığında kadro değişikliği olduğunu ifade eden Biçer, "Bu kadro değişikliğini, son zamanlarda giderek güçlendiği herkesin malumu olan Menzil tarikatını Bakanlıktan tahliye edip, başka bir tarikatın egemenliğine sokmak üzere yapılmış bir tarikatlar savaşı olarak görebilir miyiz?" diye sordu.

HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım da bir hastane çalışanının İran ve Irak sınırlarında dün akşam meydana gelen depremin ardından "Bırakın gebersinler" paylaşımında bulunduğunu anımsatarak, felaketin dili, dini ve ırkı olmadığını söyledi. Yıldırım, paylaşımı yapan kişinin sağlıkçı olmasına dikkati çekerek, bunun çok tehlikeli olduğunu belirtti.

AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı da AK Parti hükümetleri öncesinde "Önce yazıhaneye sonra muayeneye" denildiğini, bazılarının bunu unuttuğunu ancak milletin sağlıkta yapılanları takdir ettiğini söyledi. Açıkkapı, AK Parti'nin Türkiye'yi sağlıkta dünya çapında bir marka haline getirdiğini aktardı.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da hastaların "müşteri" eczacıların ise "tahsildar" durumuna düştüğünü öne sürerek, hastalara fazla fark çıktığı için hastalarla eczacıların karşı karşıya kaldığını aktardı. Bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, eczacılara meslek hakkı verilmesi, eczacılık fakültelerin sınırlandırılması ve ilaçta reklamın önlenmesini istedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ise şehir hastanelerinin yapılış sözleşmelerine ilişkin bilgi almak istediğini belirterek, sağlık alanına "ticari" değil insan odaklı bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğini söyledi.

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, 2002 öncesinde muayenehaneye gitmeden insanların ameliyat edilmediğini, hastaların koğuş gibi hastanelerde yattığını anlatarak, "O beğendiğimiz şehir hastaneleri, 5 yıldızlı otel konforundaki hastaneler Türk insanına, Türk hastasına gerektiği şekilde hizmet edecek." dedi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da "AK Parti milletvekillerini dinleyince Türkiye'de mi başka bir yerde mi yaşadığını düşündüğünü" savunarak, "Öyle bir tablo çiziyorsunuz ki insanın hastalanası geliyor." ifadesini kullandı.

Eski sistemin doğru olmadığını ancak yeni sistemin daha da yanlış olduğunu öne süren Arık, "Bıçak parasını devlet eliyle yasal hale getirdiniz. Türkiye'ye getirdiğiniz sağlık sistemi bu. Paranız kadar ve paranızın yettiği yere kadar sağlık hizmeti alıyorsunuz. Paranız yoksa vay halinize. " şeklinde konuştu.

2002'de 2 milyon kişinin ameliyat edildiğini ancak 14 yılın sonunda bu sayının 15 milyona çıktığını kaydeden Arık, "Toplumun 5'te biri ameliyat olmuş. Ülkenin nüfusu 80 milyon, 112 milyon kişi acile başvurmuş. Yani neresinden tutsanız dökülüyor." açıklamasını yaptı.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Kasım Bostan ise "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" düsturuyla sağlıkta değişim ve dönüşümü gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, "Şehir hastanelerini, halkın hizmetine sunarak, AK Parti'den önce yaşanan sağlık çilesini sonlandırdık. Herkes için ulaşılabilir, nitelikli, sürdürülebilir ve güçlü bir sağlık sistemi için projeler geliştirdik. Gelişmiş ülkelerin 30 yılda ulaştığı hedeflere on yılda ulaştık." dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, sağlık hizmetlerinin, üzerinden kar elde edilen bir nesneye dönüştüğünü savunarak, doktorların çok sayıda hasta bakmak zorunda kaldığını, muayene süresinin kısaldığını, ameliyatların hastanın ihtiyacına göre değil performans puanlarına göre yapıldığını, sağlık çalışanlarının ağır çalışma koşullarına maruz kaldığını öne sürdü.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'ın bir röportajında "Tam güne ihtiyacın kalmayabileceği" yönünde açıklama yaptığını aktaran Çakırözer, yasa çıkarılırken muhalefetin itirazlarına kulak verilmediğini savundu. Çakırözer, şehir hastanelerinin geleceği ipotek edeceğini öne sürdü.

- "Kavcıoğlu'nun sözleri"

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu'nun dünkü bütçe görüşmelerinde, "Bu bildiriye imza atan hiçbir akademisyene, siyasetçiye, gazeteciye hiçbir

ülkede yaşama hakkı bile vermezler; bırak hapishaneyi yaşama hakkı vermezler." dediğini anımsatarak, "Akademisyenleri açıkça hedef göstermiştir. Talihsiz bir açıklama olmuştur." ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine söz alan Kavcıoğlu, kastının bu olmadığını, ifadelerinin bazı gazetelerce çarpıtıldığını belirtti. Bu kişelerin Türkiye'de yaşamaları hakkında konuştuğunu anlatan Kavcıoğlu, "Dışarıya gidiyorlar ya o anlamda söylenmiş bir ifadedir. Yaşama hakkı derken, katledilmesi, öldürülmesi anlamında kastedilen bir şey değil. Biz kimsenin öldürülmesini kastetmeyiz." dedi.

bütçe görüşmeleri
bıçak parası
çetin arık
Yorum (6)
ismail yetenek
Kamu hast.lerinden bıçak parası kaldırılmasaydı keşke..Rahatlamam için kr.sinüzit ameliyatı olmam gerekiyordu,devlet hast.deki, kbb ci,ameliyat etmedi,sürekli ilaçlarla geçiştirdi,işimi 200-300 milyon bıçak parasıyla görebilecekken,özele 2.5 milyar bayılmak zorunda kaldım..Bıçak parası kaldırılınca,dr dan çok hastalar mağdur oldu..
26
Cevapla
mehmet kaşık
ŞU KONUŞULANLARA BİR BAKIN YAHU BİRİ DE ÇIKIP SAĞLIK ÇALIŞANLARIYLA İLGİLİ BİŞEY SÖYLEMİYOR ( YIPRANMA, EMEKLİLİK MAAŞI, PERFORMANS SİSTEMİ VS. ).SAĞLIK KENDİ BAŞINA İŞLİYOR SANKİ
20
Cevapla
ahmet kemal
bu sistem özellikle tedavisi ve ameliyatı zor olan hastaları vurdu. eskiden de basit hastalıklar zaten her yerde tedavi olabiliyordu. komplike ve zor vakaları eskiden 1000 tl bıçak ya da muayenehane parasına ameliyat eden hocalar şimdi özel hastanelerde 200-300 bin tl masrafla ameliyat ediyorlar.
23
Cevapla
Murat celikten
Sistem yokuş aşağı gidiyor ve vatandaşın cebinden çıkan para her yıl daha da artarken aldığı daha doğrusu alanadığı (aldığını sandığı) sağlık hizmeti artıyor. Bakanlık resmi verilerindeki hastanım cebinden çıkan paranın toplam harcamaya oranının % 14-17 lerde kaldığıda yanlıştır. Gayriresmi maddi harcamalar sanılanın çok daha üstündedir. Şehir hastaneleri ile mecburen sözleşmeli hekimliğe her yerde geçişler başlayacak. Hastanelerin işletme sistemleri tam anlamıyla felaket. Şirket yöneticileri muhataplarının cumhurbaşkanlığı olduğunu söyleyip gram iyileştirme düzeltme yapmıyorlar. Özel şirket ve taşeronlarıyla öyle sözleşmeler yapılmış ki siyasetin her yere girdiği bir memlekette Allah hastaneleri yönetenlere ve o hastanede çalışanlara sabır versin. Üç kuruşa hekim çalışırmî? Sadece randevulu muayene yapılan hastaneler yaptınız. Sanki hekim sayısı yeterliymiş gibi!!! Şehir hastaneleri yönetimi ve işletiminde izlenen yol oldukça hatalı ve problemlere gebedir. Hastanelerin personellerinin belirlenmesi bile zorlama ile yapılıyor. Hekimlerin hemşirelerin görüşleri ve onayları alınmadan zoraki şehir hastanelerine kadroları alınıyor. Zorla ve üç kuruş dönerle nasıl yürütmeyi planlıyorsunuz? Hastaneye alınan herkese ilk andan itibaren sözleşme planlamalıdır. Burada ki gecikmeler personellerin istifasıyla ve hasta memnuniyetsizliği size dönecektir. Dönüyor da... Memlekette gerçek ve zor iyileşen % 5 lik hasta grubu sağlıkta dönüşüm projesiyle zaten gözden çıkarıldı. Eskiden hiç bir hasta ortada kalmazken hatta hasta kapmak için hekimler kavga ederken şimdi herkes kaçma derdinde. Defansif tıp ekolünün mimarı oldunuz. Performans sisteminin mutlaka değişmesi lazım. Pdc ve bölge hizmet grupları kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Gelecek planlaması öngörüsü olmadan geçmişe ve bugüne bakarak hizmet grubu belirlenmez. Belirlenirse böyle olur işte. Şırnak A grubu gidemezsin derler 2 ay sonra şırnak c oluverir veya a grubuyken mecburi kurasına koyarlar. Herşeyimiz siyaset yani her şeyimiz Allah'a emanet.
24
Cevapla
dr.t.kuzey
sayın Mehmet Kaşık arkadaşım, sağlıkçıları konuşmazlar çünkü muhalefettekiler de yetkiyi ele alırlarsa aynı sömürü düzenine devam edecekler...
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir