Medimagazin logo

Biyolojik yaşınızı idrar tahliliyle öğrenmeniz mümkün

Bilim insanlarının yeni keşfettiği bir doğal kimyasal sayesinde sadece bir idrar tahliliyle biyolojik yaşınızı öğrenebilirsiniz.
Biyolojik yaşınızı idrar tahliliyle öğrenmeniz mümkün
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çinli bilim insanları yaşlandıkça idrarda seviyesi artan doğal bir belirteç keşfetti.

 

Frontiers in Aging Neuroscience dergisinde “Urinary 8-oxo-7,8-dihydroguanosine as a Potential Biomarker of Aging” başlığıyla yayımlanan çalışmada, 8-oxoGsn olarak adlandırılan kimyasalın biyolojik yaşımızı ortaya koyabileceğini söylendi. Çalışmaya göre, kronolojik yaşımıza göre ne kadar hızlı yaşlanırsak, bu kimyasalın da ürindeki yoğunluğu o kadar fazla oluyor.

 

Yaş aralığı 2 ile 90 olan bin 200’den fazla Çinli kadın ve erkekle çalışmalar yürüten araştırmacılar, 20 yaş ve üstü kişilerde 8-oxoGsn belirtecinin arttığını gözlemledi.

RNA’daki yavaş ve hayatboyu meydana gelen hasarın bir ürünü olarak ortaya çıkan bu kimyasal, proteinlerin üretilmesi ve DNA ifadesi gibi çok önemli olayların yavaşlamaya başladığının kanıtı ve kolay bir şekilde biyolojik yaşı işaret edebiliyor.

 

Araştırmacılar, 10 idrar örneğiyle 1 saat içinde sonuç elde etmeyi başardı. Bu kimyasalın seviyesi kadın ve erkekte aynı olmasına rağmen, menopozlu kadınlarda farklı bulundu. Bu farkın, östrojenin antioksidan etkilerinden kaynaklandığını tahmin ediliyor.

 

Araştırmacılara göre, bu geriatrik tıp için oldukça önemli bir araştırma ve hücresel seviyede bir kişinin yaşını belirlemek, yaşa bağlı kalp rahatsızlıkları, demans ve Alzheimer gibi hastalıkların da riskini azaltmada yardımcı olabilir.

 

biyolojik yaş
idrar tahlili
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir