Medimagazin logo

'Doktorlar reçeteleri elektronik imza ile yazmalı'

Basında yer alan, Bursa’da çalınmış doktor şifreleri ile 8 eczaneden AIDS ilaçlarını ücretsiz alınıp devletin yaklaşık 50 bin lira zarara uğratıldığı haberlerini üzüntüyle takip ettiklerini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz.Nurten Saydan, bu tür durumların yaşanmaması için “Güvenli Elektronik imza ile reçete yazılması gerekmektedir” dedi.
'Doktorlar reçeteleri elektronik imza ile yazmalı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TEİS Başkanı Ecz. Nurten,  Saytdan, hem kurumun hem de eczanelerin zarara uğratılmak istendiğini söyleyerek açıklamasına şöyle devam etti:


    “Yapılan sahtekarlık ortaya çıkarılmıştır, ama sendikamıza gelen üye mağduriyetlerinden çok iyi biliyoruz ki; zamanında tespit edilemeyen sahtekarlıklarda üye meslektaşlarımız mağduriyet yaşamaktadır. TEİS olarak, bu tür üzücü durumlar yaşamamak için, doktorların elektronik reçete (e-reçete) yazma sisteminde değişiklik yapılmasını Elektronik imza ile reçete yazılmasını istiyoruz. Şu an Elektronik imza zorunluluğu olmadığı için çalınan şifre ile sisteme giriş yapılarak, doktorların şifresini çalanlar tarafından SAHTE reçete oluşturulmaktadır. Üyelerimizden bu yönde gelen şikayetler artmıştır. Gelen şikayetlerden anladığımız, doktorların şifrelerinin ilgisiz kişilerce ele geçirilmesidir. Bu şifrelerin yanlış kişilerin eline geçtiği ve suiistimallere yol açtığı kurum tarafından da bilindiği halde önlem alınmakta geç kalınıyor.”

BİRAN ÖNCE ELEKTRONİK İMZAYA GEÇİLMELİDİR.
SGK ile anlaşmalı elektronik reçete yazan tüm sağlık kuruluşlarının e-imza sistemine bir an önce geçmesi gerektiğini belirten Saydan, mevcut durumda ise aile hekimlerinin sadece üçte birinin elektronik imzaya geçtiğini, devlet hastanelerinde, özel sağlık kuruluşlarında ise elektronik imzaya hiç geçilmediğini ve mağduriyetin artma eğilimi gösterdiğini vurguladı.


Saydan, elektronik imzaya geçişle, e-imza cihazının klavyeden girilen basit şifrelere göre  çalınma ve ele geçirilme riskinin azalacağını ve cihazı koruma hassasiyetinin artmasıyla sorunların azalacağını söyleyerek şöyle devam etti:


SORUMLULUK ECZANE ECZACILARININ OLMAMALIDIR
“Ele geçirilmiş şifrelerle doktor tarafından yazılmamış e-reçetelere göre ilaç veren eczaneler mağdur ediliyor. Eczanelerin sorumlu tutulmasını yanlıştır.  Eczacıların işleyişteki rolü, sistemde görülen reçetelerdeki ilacı hak sahibine vermektir. Bizlerin tek görevi; gece gündüz reçeteleri ile gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını vermek. Biz kriminal polisleri değiliz. Ayrıca insanların kimlik kontrollerini yapma, ibraz edilen bilgi ve belgenin sahteliğini ayırt etme yeteneğine ve bilgisine sahip değiliz.”
Eczanelerin e-reçete işlemlerini, adına e-reçete numarası bulunan kişinin kimlik numarasını sisteme girme, ilacı teslim etme, teslim alan kişinin kimlik numarasını girme şeklinde işlediğini hatırlatan Saydan, şöyle dedi:


“Bizler sadece eczacıyız. Eczanemize gelen her reçete için, reçeteyi yazan doktora ulaşıp, “bu reçeteyi siz mi yazdınız’ diye sorma imkanımız olmadığı gibi böyle bir sorumluluğumuz da yok. Suçlu olmadığımız bir konuda hem suçlanıyoruz  hem de  zarar görüyoruz, bu durum asla kabul edilemez.
Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak ,bu tür suiistimallerin yaşanmaması için  SGK tarafından ilk etapta güvenli elektronik imza ile e-reçete yazılmasının sağlanmasını ,sonraki dönemde ise “akıllı sağlık kartı” uygulamasına geçilmesi gerektiğini önemle vurgulamak istiyoruz.

'doktorlar
reçeteleri
elektronik
imza
ile
yazmalı'
Yorum (4)
orhan osman
Güvenli e-imza güvenli mi acaba? Haberleri yok sanırım, e-imza işinin başındaki Kamu Sertifikasyon Merkezi Başkanı Hasan Başaran sahte diploma nedeniyle işten atıldı. Bu durumda neye, kime, nasıl güveneceğiz?
0
Cevapla
Mehmet Ayr
İşlerine gelince herşeyi doktordan iyi bilirler, işlerine gelmeyince "sadece eczacı"lar. geçiniz ya.
0
Cevapla
bd
işimize gelince daha iyi biliyormuşmuşuz!evet daha iyi bildiklerimiz var,sizin de bizden daha iyi bildikleriniz var,çünkü farklı dallarda uzmanız,farkındaysan. ne diyecekti tüm dünya,herşeyi sizin daha bildiğinizi mi söyleyecekti? alanın neyse onu bilirsin,o kadar. bir de bu haberin altına ne alaka bu yorum? yok daha iyi bilirmişiz filan? ne alaka yani? ne demeliydi burada eczacılar,ne isterdin mesela arkadaşım? hakikaten arayalım istersen işi gücü bir kenara bırakalım sen mi yazdın diye arayıp soralım. reçetenin yazılması benim işim mi ki herşeyi bilip bilmememizden bahsediyorsun? sen eczacılar kadar uzlasmacı olsan zaten şimdi sağlık sistemi buralarda olmazdı. egoyla bi yere gelinseydi şimdiye kadar gelirdin,değil mi? sen derken tüm doktor arkadaşları kastetmiyorum,böyle kerameti kendinden menkulleri kastediyorum. artık sağlık sektörünün bir bütün olduğunu anlayın arkadaşlar ve bir gün olsun bir eczacı burada doktorlar hakkında böyle gereksiz bır yorum yapmamıstır,her gun okuyorum,okuyan bilir. insanca çalıştığımız günleri görmek dileğiyle,daha saygılı günlere.
0
Cevapla
murat celikten
Ben e imza daire başkanının sahte diplomasını falan gećtim ama hastanelerimizdeki mevcut otomasyon sistemlerinin güvenlikleri çok düşük.biz bu programlara güvenerek nasıl e imza lı reçete yazacağız? Herkesin adına yazılmış mutlaka birkaç tane sahte reçete çıkar bu memlekette. E imzamı halen almadım. Sonuna kadarda direneceğim.gerekirse mahkemeye bile giderim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir