Medimagazin logo

Güney Afrika’nın ilk Müslüman doktoru bir Osmanlı torunu

Osmanlı döneminde Güney Afrika'ya gönderilen din alimi Ebubekir Efendi'nin torunu Muhammed Şükrü Efendi ülkenin ilk "siyahi" doktoru olarak tarihe geçti.
Güney Afrika’nın ilk Müslüman doktoru bir Osmanlı torunu
Osmanlı-Afrika ilişkileri uzmanı Halim Gençoğlu tarafından yürütülen araştırma, Güney Afrika'nın ilk Müslüman doktorunun, Sultan Abdülaziz Han tarafından bölgeye gönderilen din alimi Ebubekir Efendi'nin torunu Muhammed Şükrü Efendi olduğunu ortaya çıkardı. Cape Town Üniversitesinin kayıtlarında ülkenin siyahi ilk erkek doktoru olarak Muhammed Şükrü Efendi'nin, ülkenin siyahi ilk kadın doktoru olarak da kuzeni Havva Hayrunnisa'nın ismi yer alıyor.
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Osmanlı-Afrika ilişkileri uzmanı Halim Gençoğlu tarafından yürütülen araştırma, Güney Afrika'nın ilk Müslüman doktorunun, Sultan Abdülaziz Han tarafından bölgeye gönderilen din alimi Ebubekir Efendi'nin torunu Muhammed Şükrü Efendi olduğunu ortaya çıkardı.

Cape Town Üniversitesi tarafından internet sitesinden duyurulan araştırma sonucu ülkede büyük yankı uyandırdı.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Gençoğlu, Ebubekir Efendi'nin Osmanlı döneminde Güney Afrika'daki Müslümanlar arasındaki ihtilafları çözmek ve onlara İslami ilimleri öğretmek amacıyla görevlendirildiğini belirti. Gençoğlu, Ebubekir Efendi'nin torunu Şükrü Efendi'nin ise 1935'te Cape Town Üniversitesine kayıt yaptırdığını, 1942'de genel cerrahi uzmanlığı hekimlik diplomasını aldığında ülkenin ilk Müslüman doktoru olarak tarihe geçtiğini söyledi.

"Güney Afrika'da en çok konuşulan konu oldu"

Ebubekir Efendi'nin diğer torunu Havva Hayrunnisa Hanım'ın ise Londra'da tıp diplomasını aldıktan sonra 1929'da Güney Afrika'ya döndüğünü ve kadın doğum uzmanı olarak çalışmaya başladığını ifade eden Gençoğlu, bu yönüyle de kendisinin Güney Afrika'nın ilk Müslüman kadın doktoru olduğunu kaydetti.

Araştırma sonucunun ülkede büyük heyecan yarattığını aktaran Gençoğlu, araştırmanın yazılı ve görsel medyada en çok yer bulan ve sosyal paylaşım sitelerinde en çok tartışılan konulardan biri olduğunu dile getirdi. Gençoğlu, yayınladığı araştırmayla ilgili ırkçılık karşıtı gruplardan büyük destek gördüğünü, özellikle de feministlerin Hayrunnisa Hanım'dan takdirle söz ettiklerini belirtti.

Siyah olarak kayıtlara geçtiler

Güney Afrika'nın bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından çıkarılan Toprak Yasası ülkedeki ayrımcılığın temelini oluşturdu.

Irkçılığın bir devlet politikası halini aldığı bu dönemde siyahiler gibi Müslümanlar da ayrımcılığa maruz kaldı. Muhammed Şükrü Efendi ve Havva Hayrunnisa Hanım beyaz tenli olmalarına rağmen siyahi olarak kayıtlara geçti. O dönemde Müslümanlar seçme ve seçilme hakkı, ibadet özgürlüğü gibi birçok temel haktan men edilmişti.

Cape Town Üniversitesinin kayıtlarında ülkenin siyahi ilk erkek doktoru olarak Muhammed Şükrü Efendi'nin, ülkenin siyahi ilk kadın doktoru olarak da kuzeni Havva Hayrunnisa'nın ismi yer alıyor.

cape town
osmanli-afrika
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir