Medimagazin logo

Hipokrat Yemini'ndeki o cümleler değişti!

Dünya Tıp Birliği, tüm hekimlerce kabul gören Hipokrat Yemini’nde bazı değişiklikler yapılmasını onayladı. Artık modern hekimler, yeni bir Hipokrat Yemini ile and içecek.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hipokrat Yemini'ndeki o cümleler değişti!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Dünya Tıp Birliği (World Medical Association-WMA) tarafından en son 1948 yılında Genova Deklarasyonu olarak düzenlenip duyurulan 2500 yaşındaki Hipokrat Yemini, şimdi de modern hekimler için yeniden uyarlanıyor.

 

WMA, haftasonu Chicago’da gerçekleşen yıllık genel toplantısında Yeni Zelandalı bir doktorun Hipokrat Yemini’nde değişiklik önerisini kabul etti. WMA’nın sayfasında yayımladığı değişikliklere göre, yıllar içinde değişen hekim-hasta arasındaki ilişkiye yeniden odaklanıldı ve yeni yeminde hasta özerkliğine, haysiyetine saygı duyulacağı ifade edildi. Aynı zamanda “Hocalarıma saygı duyacağım” ifadesi “Hocalarıma, meslektaşlarıma ve öğrencilerime saygı duyacağım.” şeklinde genişletildi.

Yemine yeni eklenen bir diğer cümle de hekimlerin hastaları ve sağlık hizmetinin gelişimi yararına bilgi paylaşması gerektiği oldu. Yine hekimlerin kendi sağlıkları, iyilik halleri ve yeteneklerine katkı sağlayarak daha yüksek standartlarda sağlık hizmeti verebilmek için çabalamaları da Modern Hipokrat Yemini’nin maddeleri arasında yerini aldı.

Yeni yeminin dünya genelinde yayılması ve benimsetilmesi için 2 yıllık bir süreç öngören WMA, bu modern yeminin küresel çapta tüm hekimlerin benimseyeceği yeni etik kurallar olacağını söylüyor.

hipokrat yemini
dunya tip birligi
Yorum (2)
Ayt12
Hipokrat yemini madem değişecek, ülkemize özgü unsurlar eklesinler: - Türk hastası dayak attığında, buna saygı duyup, karşılık vermeyeceğime, seve seve diğer yanağımıda uzatacağıma; - Her hastaya, istediği zaman istediği kadar rapor vereceğime; - Hastalığına bakmadan istediği her ilacı yazacağıma ve istenen her tahlil ve tekiki yaptıracağıma; - Her türlü davada peşinen suçlu olduğumu kabul edeceğime ve gerekirse tum mal varlığımı teminat olarak ortaya koymaya; - Sorgusuz sualsiz her hastaya istediği zaman ve yerden araya bilmesi için özel telefon numaramı vermeye; - Düşük maaş ve mikro emekliliye razı olmaya; - 365 gün nöbet tutarak, ailemi, çocuklarımı ve sosyal hayatımı unutacağıma ant içerim. -
73
Cevapla
ismail yetenek
Yemin tamamen kaldırılmalı..Acaba ' Ben hipokrat yemini ettim,ona uygun davranmalıyım ' diyen bi dr var mı dünyada merak ediyorum..
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir