Medimagazin logo

Kılavuzları değiştirecek bir çalışma: 24 saate kadar trombektomi yapılabilir!

İnme tedavisinde standart kılavuzlar inmeyi takiben 6 saat içinde pıhtının alınabileceğini söylüyor. Ama yeni bir çalışmaya göre, 24 saate kadar yapılan pıhtı çıkarma işlemi hastalara büyük oranda fayda sağlayabilir.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kılavuzları değiştirecek bir çalışma: 24 saate kadar trombektomi yapılabilir!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Beyin işlevsel ve yapısal bütünlüğünü korumak için  yeterli glukoz konsantrasyonuna sahip oksijenli kana sürekli olarak ihtiyaç duyar, çünkü beyin dokusunun O2 ve glukoz rezervi düşüktür. Beyinde bir damar tıkandığında beslediği alan fazla büyük değilse küçük bir hasarla birkaç saat daha kan akışı sağlanabilir. Tıp dünyası da, beyindeki bir damar tıkanıklığı sonrası büyük çaplı bir hasarın 6 saate kadar trombektomi  ile kısmen önlenebileceğini düşünüyordu.

 

New England Journal of Medicine’de tüm inme kılavuzları için dönüm noktası olacak bir çalışma yayınlandı. “Thrombectomy 6 to 24 Hours after Stroke with a Mismatch between Deficit and Infarct” başlığıyla yayımlanan araştırmada, inme geçiren hastalarda sadece ilk 6 saate kadar değil, 24 saate kadar yapılan trombektomi olarak adlandırılan pıhtı çıkarma işlemlerinde büyük faydalar sağlandığı söylendi.

 

Hastaların yarısında sakatlık engellendi

 

Uluslararası çok merkezli bir klinik çalışma olan DAWN adlı araştırmada, hastaneye 6 ile 24 saat içerisinde ulaşmış 206 inme hastasından 107’sine trombektomi ile birlikte standart medikal tedavi, geri kalan 99’una ise sadece standart tıbbi tedavi uygulandı ve iki grubun sonuçları karşılaştırıldı.  

 

İnmeden 6-24 saat sonra ince bir tüp ile kasıktaki atardamardan girilerek beyinde inmeye yol açan pıhtının çıkarıldığı trombektomi işlemi, hastaların yaklaşık yarısında(yüzde 48.6) meydana gelebilecek sakatlığı engelledi, tedaviden 90 gün sonra da hastalar günlük aktivitelerini yerine getirebilir hale geldi. Standart tıbbi tedaviyi alan hastaların ise sadece yüzde 13’ünde sakatlık engellenebildi.

 

ABD, İspanya, Fransa, Avustralya ve Kanada olmak üzere beş merkezli olarak çalışılan DAWN araştırması, ilk olarak Mayıs ayında gerçekleşen “3. Avrupa İnme Organizasyonu Kongresi”nde, daha sonra da 11 Kasım’da “Vasküler ve Girişimsel Nöroloji Yıllık Toplantısı”nda sunuldu.

 

“Hastalar için trombektomi yolu, ilk 24 saat kapatılmamalı”

Araştırmacılar, hastaneye ilk 6 saatte ulaşamayan sayısız insan olduğunu ve çok önemli sonuçlar alabilecekleri trombektomi işlemi yolunun onlara kapatılmaması gerektiğini söyledi. Beyin görüntüleme teknikleri kullanılarak küçük bir bölgede hasar bulunduğu tespit edilen inme vakalarında, vakit kaybetmeden trombektomi uygulanmasının oldukça büyük bir fark yaratacağı ifade edildi.

nöroloji
inme
trombektomi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir