Medimagazin logo

"Kimsesizlerin cenazesi, kadavra olarak kullanılmalı"

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şeker: "Özellikle sahipsiz kimselerin cenazelerinin, eğitim ve araştırma amaçlı, tıp fakültelerinde bekletildikten sonra değerlendirilmelerini ve ondan sonra defnedilmelerini talep ettik. Bu konuda çalışmalar devam ediyor"
 "Kimsesizlerin cenazesi, kadavra olarak kullanılmalı"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ERZURUM  - Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, kadavra ithali yerine özellikle sahipsiz kimselerin cenazelerinin eğitim ve araştırma amaçlı tıp fakültelerine kazandırılması gerektiğini belirterek, "Bu konuda çalışmalar devam ediyor" dedi.

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü de olan Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıp fakültelerinde kadavranın önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, bu konuda bağışların artması gerektiğini ifade etti.

Kadavra ithali yerine içeride bağış olması gerektiğini anlatan Şeker, "Özellikle sahipsiz kimselerin cenazelerinin, eğitim ve araştırma amaçlı, tıp fakültelerinde bekletildikten sonra değerlendirilmelerini ve ondan sonra defnedilmelerini talep ettik. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Kimsesiz cenazelerin bu şekliyle tıp fakültelerinde kalması hem adli anlamda hem sahibinin bulunması anlamında önemli" diye konuştu.

Fakültelerde kadavraları, koruma ortamlarında bir süre beklettiklerini ifade eden Şeker, "Biz belirgin bir süre, kendi koruma ortamlarımızda bekletiyoruz. 6 ay sonra kanunun bize vermiş olduğu sınırlar içerisinde ki bu bazen iki yılı bulabiliyor. Herhangi bir işlem yapmadan bekletiyoruz daha sonra eğitim ve araştırma amaçlı olarak öğrencilerimizin istifadesine sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Bağışçı sayısının artmasına yönelik çalışmalar yaptıklarının altını çizen Şeker, şunları kaydetti:

"Bu anlamda kimsesiz cenaze dışında bağışçı sayısının artması öğrencilere yönelik verdiğimiz eğitimi olumlu etkileyecek, parametre olarak sevindirecektir ama bu konuda yavaş gidiyoruz. Biz içeride bağış oranının artmasını daha sağlıklı buluyoruz. Yurt dışına belli bir kaynak yani ekonomik kaynak aktarmış oluyorsunuz ve bunların her yıl artan düzeyde maliyet getirmesi ülkenin gereksiz yere dışarıya döviz aktarması demek. Bu anlamda kadavra ithalinin çok az düzeyde olması, hepimizi memnun edecektir. İthalat kapısı açık kalsın ama bağışçı sayısının da artması bizim için çok daha önemli."

Avrupa'da özellikle bağışçıların sayısının çok fazla olduğuna dikkati çeken Şeker, "Avrupa'da birçok fakülte bağış kabul edemiyor, yerleri kalmadığından dolayı. Bizim de havuzlarımız veya koruma salonlarımız maalesef boş duruyor. Bu anlamda onlardan bize göndermelerini talep ediyoruz ama nakliye meselesi, korunması sonuçta bir maliyet ve kendi içerisinde bir güvenlik zinciri gerekiyor" dedi.

Anatominin latince olarak kesmek, parçalara ayırmak anlamına geldiğini anımsatan Şeker, "Biz demonstrasyon anlamında insan vücudundaki organları, doku düzeyine kadar öğrencilere göstermek, karşılıklı ilişkilerini ve özellikle bir muayene sırasında neyin nerede olacağını göstermek zorundayız. Özellikle cerrahların işlem sırasında ne tür farklılıkla karşılaşabileceklerini ancak kadavra üzerinden gösterebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Başarılı bir cerrah, hekimin yetişmesi için kadavra eğitiminin önemli olduğunu vurgulayan Şeker, hastaların kendini emanet edeceği hekimlerin iyi yetişmesinin ancak başarılı anatomi eğitimiyle mümkün olacağını belirtti.

"kimsesizlerin
cenazesi
kadavra
olarak
kullanılmalı"
Yorum (23)
Frankie Bellevan
bence öncelikle imamlarımıza konuyu bir sorun. yoksa sonradan fena kızarlar. zinhar haramdır derler. "organ bağışı" konusunda olduğu gibi. bu arada halk ve hükümet nezdinde sizlerden daha etkili olduklarını da asla unutmayın.
0
Cevapla
Sertabip Sertabipoğlu
Teknolojinin bu denli geliştiği ve herşeyin aynısıyla kopya edilebildiği günümüzde insan vücudunun parçalanarak eğitim için kullanılması bir doktor olarak bana insani gelmiyor şahsen ! Ayrıca böyle bir uygulama yapılacaksa neden kimsesizler ?!
0
Cevapla
Frankie Bellevan
neden kimsesizler? sorusu beklediğim bir soruydu. ve gecikmeden geldi. hele bir de bunun tüm ülke çapında propagandasının yapıldığını düşünün. boşuna demiyoruz önce cami imamlarını ikna etmek gerekiyor diye. eğer onlar ikna olursa hiçbir konuda hiçbir sorun olmaz. itiraz da.
0
Cevapla
Sertabip Sertabipoğlu
Sayın Frankie Bellevan, Bu işin imamlarla, papazlarla yada hahamlarla bir ilgisi yok bence. Zira, benim bedenim hakkında din adamları da dahil kimsenin söz hakkı olamaz, olmamalı. Benim bedenim benim bedenimdir. Ailem bile bana rağmen söz hakkı olamaz, olamamalı. Ayrıca bundan 20-30 yıl öncesine kadar insan bedeninin ''belli bazı insani değerler gözetilerek'' eğitim amaçlı kullanılmasına şahsen sözüm olmazdı. Ancak bugün hemen her şeyin neredeyse birebir kopyalanabildiği şartlarda neden insan bedenini parçalayalım. Ben şahsen TUS'a hazırlanıyorum ve çalışmalarımı kolaylaştırmak için dijital bir atlas satın aldım. İnanın bana fakültedeyken kadavralarla çalıştığımdan çok daha faydasını görüyorum şahsen. İyi çalışmalar.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
sayın sertabip sertabipoğlu:siz tus'a hazırlanırken(yemedim ama olsun)ben de eğer ömrüm vefa ederse ufak ufak emekliliğe hazırlanıyorum. siz sanırım değerli dostum helikonatör'ün birebir kopyası durumunda oluyorsunuz. selamlar,sevgiler.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir