Medimagazin logo

Mesai kaydırma çözüm olur mu? Başka çözüm mümkün mü?

Bu hafta uygulanmaya başlayan mesai kaydırma uygulamasıyla ilgili Medimagazin okuyucusunun yorumu:
Mesai kaydırma çözüm olur mu? Başka çözüm mümkün mü?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uzman doktorlara yüklenildikçe yükleniliyor, icap nöbetleri kbb  bölümü için yeterli iken acilde 17 den 23 e hasta bakmaya başladık, 50-60 üsye hastası geliyor, %90 ı serum veya im enjeksiyon istiyor, tabiki hasta ne istiyorsa onu yapıyoruz, intörn doktorken bile tutulacak bi nöbet, boşuna yetişmiş iş gücü ve motivasyon kaybı.

Acildeki pratisyen arkadaşlar orda olmamızın gereksiz olduğunu söylüyor. Acil Kbb lik 1-2 hasta geliyor. Akşama kadar zaten 90-100 hasta bakıyorsun , gece 11 e kadar acilde durup, sabah gidip ameliyat yapacaksın, heves, güç kalmıyor. Bir meslek ancak bu kadar değersizlestirilebilinir. Teşbihte hata olmaz, kuyumcu ustasına, inşaatte demir bağlatmaya benziyor bu iş.

Mikroskopik, endoskopik ince işçilik gerektiren ameliyatları öğrenebilmek için çok zaman ve enerji harcadık ama enerjimizi zamanımızı %80 i birinci basamak hastası olan hastalarla poliklinikte harcıyoruz. Bu yetmez gibi gelin biraz da acilde bakın diyorlar.

Devletin bu eğitimi alırken, bize yaptığı masrafa, hocaların emeğine yazık.  

Çözüm mü istiyorsunuz aile hekimliği sistemini gözden geçirin, sevk sistemini getirin.  Zaten acilde suni bir yoğunluk var, gerçek acil hastaya zaten sarı veya kırmızı alanda hemen müdahale ediliyor. Acillerdeki yeşil alan oda sayısı, enjeksiyon ve serum odası sayısı artırılırsa bu suni yoğunlukta ortadan kalkar.

Kendi hastanem için söylüyorum, bunu yapabilecek pratisyen hekim ve hemşire sayımız da yeterlidir. Acile serum taktırmaya gelen hasta memnun olsun diye, belki poliklinikte bir lenfoma hastasının, akustik nörinom hastasının, nasofarenks kanseri hastasının tanı ve tedavisi gecikecek. Ameliyat sırası bekleyen bir çok hasta biraz daha bekleyecek.

Bilginize Saygılarımla. 

mesai kaydırma
acil servis
Yorum (15)
BİROL ÇELİK
Bakan ve müsteşar doktor olmasına rağmen buldukları çözüm popülist siyasetçi tavrı. Asıl sorunu onlarda biliyor ama çözemiyorlar , o zaman o koltukta neden oturuyorsunuz diye sormak gerekiyor.
27
Cevapla
ayhan
Bu tip hastalar için bence doktora da,hasteney de gerek yok.Çoğu hasta şifalı şekerli ,tuzlu su (serum) taktırmak ve ağrı kesici yaptırmak için geliyor. Tedavisini kendisi düzenliyor zaten,sağlık personeline ihtiyacı yok ki. Bu gibi hastalar için serum takma ve enjeksiyon AVM'ler olsun yeter.Hasta gitsin seçsin ne serumu ve iğnesi yaptırmak istiyorsa ...
30
Cevapla
Osman D
Mesai kaydırma, bence kalıcı bir çözüm değil. Bir kere millette akşam polikliniğe gitme gibi bir alışkanlık oluşturacaksınız. Sadece polikliniklerin açık olması yetmez. Röntgen, ultrasonografi, kan alma gibi poliklinik destek birimlerini de açmanız gerekecek. Gece vardiyası ve nöbet hizmetleri için ayrı ayrı personel görevlendireceksiniz ve onlara ertesi gün izin vermek durumunda kalacaksınız. Bu sizi personel konusunda da sıkıntıya sokacaktır. Bunun için kalıcı çözüm, aile hekimliği sevk sistemini yerleştirmektir. Acile acil olmadığı halde başvuran hastaya yaptırımlar getirilebilir. Ne bileyim, sistemde "gerçekten acil miydi?" sorusuna sağlık personelinin "hayır" şeklinde tıklaması durumunda, hastaya üst düzeyden (mesela bugünkü özel hastane poliklinik ücreti) poliklinik ücreti yansıtılabilir. Halka "acil servis" kavramının ne olduğu konusunda eğitici çalışmalar, kamu spotları hazırlanabilir. Ancak, bunlar siyasi kararlar. Bazen, halkın talep ettikleri ile bilimsel doğrular biri biri ile örtüşmüyor. (Düşünün, vali ya da milletvekiline "bizim doktor, okulda devamsızlık yapan çocuğuma rapor vermiyor, benim iğnemi yazmıyor" diye resmen şikayette bulunanlar bile var.) Acil konusu da bunlardan birisi. Halktan oy almak için memnuniyet algısı yaratmak isteyen siyasi iktidarlar da bunun gereğini yapıyor. Değilse, benim buraya yazdığım önerileri (ya da sizin yazacağınız pek çok şeyi) Sağlık Bakanlığı yetkilileri de biliyor zaten. Uzun sözün kısası, bu iş böyle ikinci vardiya poliklinik uygulaması ile gider. Kendinizi fazla yormayın. Gönlünüzü ferah tutun.
48
Cevapla
mecburi
Sayın Bakan '' Bizim hastalarımız üçe ayrılıyor... Hasta gelmiş normalde poliklinikte sorunu çözülebilecek hasta ama ben acilim demiş gelmiş onada bakmak zorundayız...'' Peki hekimler sağlık çalışanları kaça bölünüyor farkında mısınız? Onların sosyal yaşantıları aileleri özel haytaları yok mu? Poliklinik 24 saat açık olsa hekim tuvalete gitse dayak yer .Hep popülizm yaptınız hastaları şımarttınız bir günde hekimleri ve sağlık çalışanlarını şımartın da şaşalım. Bırakın şımartılmayı hakkımız olan çalışırken ve emeklilikte insanca yaşayacağımız temel ücreti sosyal hakları sağlayın yeter… Hekimleri en iyi anlayacak ve savunacak olan meslek örgütüdür.Üye olmayan arkadaşlar üye olmalı seçimlere katılmalı mevcut yönetimi değiştirmeli ve bizleri en iyi temsil edecek arkadaşları göreve getirmeliyiz.
75
Cevapla
cerrahtolga
aile hekimliğinden sevk şartı gelmeli.gerısı hikaye
23
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir