Medimagazin logo

Nijeryalı öğrenciler Türkiye'de hemşire, doktor eğitimi alıp ülkelerine sağlık götürmek istiyor

Türkiye'de üniversite eğitimi almak isteyen yüzlerce Nijeryalı öğrenci, hayallerini gerçekleştirebilmek için eğitim burslarına başvuruyor
Kaynak: AA
Nijeryalı öğrenciler Türkiye'de hemşire, doktor eğitimi alıp ülkelerine sağlık götürmek istiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Türk üniversiteleri tarafından verilen burslara başvuran Nijeryalı öğrencilerden kimi doktor, kimi mühendis, kimi de öğretmen olarak hem kendilerini geliştirmek hem de ülkelerine dönüp Nijerya halkına destek olmak istiyor. 

Hemşire olmak için Türkiye burslarına başvuru yapan öğrencilerden 18 yaşındaki Aminu İdrisu Bala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Benim geldiğim bölgede doktor ve hemşire ihtiyacı çok fazla ve hemşire olursam bir şekilde hem kendimi hem diğer kişilerin hayatını kurtarmış olurum." ifadelerini kullandı. 

Türkiye bursları mülakatlarının yapıldığı başkent Abuja'ya yaklaşık 12 saat uzaklıktaki Lagos'tan gelen İdrisu'nun 13 kardeşi bulunuyor.

Kardeşlerinin hepsinin orta okul ve lise mezunu olduğunu dile getiren İdrisu, "Benim hayalım farklı, üniversitede hemşirelik bölümünde okumak istiyorum. Ablalarım ve abilerim maddi sıkıntılardan dolayı üniversitede okuyamadılar. Beş tane ablam var ve onlar ortaokuldan sonra liseye devam edemediler. Ben, ailemde farklı biri olarak çıkmak ve Türkiye'de eğitim almak istiyorum." dedi. 

İdrisu, internette üniversite burslarını aradığını ve araştırmaları sırasında Türkiye burslarına denk geldiğini dile getirdi.

İdrisu, "Türkiye'de kaliteli eğitim verdiklerini gördüm ve şansımı denemek için başvuru yaptım. Türkiye'de okumak şansım olursa kaliteli eğitim alacağımdan hiçbir kuşkum yok çünkü Türkiye'de hem pratik hem de teorik bilgileri göreceğimden eminim." dedi. 

- 14 üniversiteden kabul aldı ama maddi sıkıntılar nedeniyle gidemedi

Türkiye'de bilgisayar mühendisliği bölümünde okumak isteyen Abiola Ayangbola Husseini ise liseden iki yıl önce mezun olduğunu ve Nijerya'nın farklı üniversitelerinden 14 defa kabul almasına rağmen maddi sıkıntılar nedeniyle üniversite eğitimi alamadığını söyledi.

Ülkenin kuzeydoğu eyaleti Bauchi'de yaşayan Husseini, kendini geliştirmek için bilgisayar kursuna yazılarak programlama ve web tasarımı eğitimi aldığını aktardı.

Husseini, maddi sıkıntılar nedeniyle Türkiye burslarına başvurduğunu belirterek, "Zaten babamın araba tamirinden kazandığı para çok az ve liseyi akrabalarımın yardımıyla zar zor bitirdim. Şu an onların yardımıyla üniversite okumam imkansız gibi görünüyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile ilgili araştırma yaptığını da vurgulayan Husseini, "Türkiye dünyanın rahatça yaşanabilecek yerlerinden biridir. Türkiye'nin zengin kültürü ve misafirperver halkı var." dedi.

- Türkiye bursları için 200 aday başvurdu

Nijerya'dan lisans ve lisansüstü seviyelerinde yaklaşık 200 aday Türkiye bursları için mülakata girdi. 

Türkiye'de okuyarak Türkçeyi iyi öğrenen öğrenciler ülkelerine döndüklerinde ikili ilişkilerin güçlenmesine de katkı sağlıyor.

sağlık eğitimi
tıp fakültesi
hemşirelik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir