Medimagazin logo

Plastik cerrah, genel cerrah, ortopedi, endokrin.. Yara bakımı kimin?

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde yaranın bütün yönlerinin tartışıldığı uluslar arası katılımlı bir sempozyum düzenlendi. Yara Günü Sempozyumu’na başkanlık eden Ankara Üniversitesi İbni sina Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Hakan Uncu Türkiye Klinikleri Tv’nin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Uncu Türkiye’nin yara tanı ve tedavisinde yeni yeni geliştiğini belirterek; bu konuda sağlık çalışanlarının ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini aktardı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Plastik cerrah, genel cerrah, ortopedi, endokrin.. Yara bakımı kimin?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Yaranın multidisipliner bir konu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uncu, düzenledikleri eğitim toplantıları ile farkındalığı artırmayı hedeflediklerini belirterek “ Tıp Fakültesi dekanımız Gülfem Çelik’in de katkıları ile geçen sene 1. Yara Sempozyumu’nu düzenlemiştik. İsmini de ‘Güzel bir yara’ koymuştuk. Daha iyisini yapabilir miyiz diye çıktığımız yolda bu yıl uluslar arası katılımlı iki günü kapsayacak ve daha kapsamlı bir şekilde tamamladık.”

“Yara bakım merkezimiz yok”

Genel cerrahi, ortopedi, plastik cerrahi, fizik tedavi, endokrinoloji ve aile hekimlerinin katılım gösterdiği sempozyuma yara bakımı hemşireleri de farklı şehirlerden gelerek ilgi gösterdi.

Yara tanı ve tedavisinde Türkiye’nin henüz emekleme aşamasında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uncu “Sağlık merkezlerimizde standardize edilmiş yara bakım merkezimiz yok. Her hastane farklı branşlarla farklı uygulamalar ile ilerliyor. En büyük eksikliğimiz bu. Bir de sağlık kuruluşları arasında bu konu üzerine bir network yok.” dedi.

“Yara konusunda sağlık çalışanları ve halkın eğitime ihtiyacı var“

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin Türkiye’nin ilk yara merkezini kurduğunu belirten Prof. Dr. Uncu son beş yıldır kendisinin burada görev yaptığını ve yara bakımının zorlu bir süreç gerektirdiğini ifade etti. Tedavi sürelerinin iki ay ya da daha uzun sürebildiğini baştan kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Uncu “Hastanız çok sabırlı olmalı. Çok fazla merkez değiştirmemeli. Doktoru ile işbirliği halinde çalışmalı. Doktor da bıkmadan bu tip hastalarla ilgilenebilmeli.”

Diyabetik hastalarda yaranın zor iyileştiğini ifade eden Prof. Dr. Uncu en sık yapılan hatanın; hastanın açlık kan şekerine bakılmaksızın çeşitli pomadlar sürülmesi olduğunu belirtti. Halk arasında da yara bakımında yanlış uygulamaların olduğunu dile getiren Prof Dr. Uncu “Hem halkı hem de sağlık çalışanlarımızı eğitmek durumundayız.  Bir hekimimiz hocasının hocasından duyduğu belki piyasada bile bulunmayan ilaçları hastasına sürmesini öneriyor. Burada en önemlisi de tanıya yönelik bir girişim yapılmaksızın tedaviye geçiliyor. Kendimi de dahil ederek söylüyorum; yara konusunda hem sağlık çalışanlarının hem de halkımızın eğitime ihtiyacı var. “

“Her 25 saniyede diyabetik ayak nedeniyle bacak kesiliyor”

Yara tedavisinde uluslar arası kabul gören beş kılavuzun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uncu bu kılavuzların hiçbirinin yaraya dışarıdan pomad sürülmesini önermediğini vurguladı.

Dünyanın herhangi bir yerinde her 25 saniyede diyabetik ayak nedeniyle bacak kesilmekte olduğu bilgisini paylaşan Prof. Dr. Uncu “Bizim ülkemizde bu süre daha da kısalmakta. Çünkü diyabet oranı ülkemizde korkunç bir artış gösteriyor. Şuan ki verilere göre Ortadoğu ülkeleri ve Türkiye’de yüzde 14 diyabet oranı. Travma dışı bacak kestiğimiz hastaların yüzde 75’i diyabet sebebiyle.”

Yara tedavisinde güncel yaklaşımları takip ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Uncu her yıl yeni tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini vurgulayarak sempozyuma geçen yıldan farklı olarak dünyadaki yenilikleri anlatması için uluslararası konuşmacıları davet ettiklerini söyledi.

yara bakımı
genel cerrah
plastik cerrah
Yorum (3)
Dr.Cevdett
El, ayak, parmak, tırnak hastalıklarının genel cerrahide olması fiii tarihinden kalma bir alışkanlıktır.Hangi branş hangi organın ameliyatını yapıyorsa o organın kronik yara bakımı o branşındır. Endokrin, radyoloji ve enfeksiyon hastalıklarından da destek alınır.
15
Cevapla
m dogrusoz
Hizmetiçi eğitimde yara bakımıyla ilgili Başmüfettişin söyledikleri "Başınızın belaya girmesini istemiyorsanız, hangi branşta olursanız olun, endokrinden, cildiyeden ve plastik cerrahiden konsültasyon isteyin"
1
Cevapla
aydin sinal
yara bakiminin ilk asamasi hastanin evinde baslar,bilmem; türkiyedeki aile doktorlari ev-hasta ziyaretleri yaparlarmi?,almanyada her aile doktorunun hasta evi ziyareti yapmasi mecburidir,bu ziyaretler ögle tatilerinde muayenehane kapaliyken ve carsamba ögle sonlari olur,veya hastanin acil ihtiyaci olursa yapilir,yarayi gören aile doktoru luzum görürse hastahaneye sevk eder,veya evde yarayi temizlerler gereken ilaclari verir,o bölgenin ev ziyaretleri yapan saglik personeline gerekli talimatlari yazar,gezici hemsire veya saglik personelide günlük ziyaratle hatanin yarasini tedavi eder,eger kötü bir ilerleme görürse hastayi evdoktorunun bilgisi dahilinde hastahaneye yollar.almanyada yara tedavisi genel cerrahi kliniklerde yapilir,dahiliye branjini ilgilendiren bir hastalik varsa konsiltasyon alinir,plastik cerrahiye sadece deri -lappen graf i yapilacak hastalar gönderilir. uzun lafin kisasi yara enfenksiyonlarinda en önemli faktör erken tedavidir.tedavisi ihmal edilmis ilerlemis vakalarda tedavi hem masrafli ,hemde hastanin hayati söz konusudur.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir