Medimagazin logo

Rahim nakli için büyük adım

İsveç'te koyunlardan alınan rahimler yeniden başarıyla nakledildi. 14 koyundan 4’ü operasyon sonrası hamile kaldı. Bilimadamlarına göre, 10 yıl içinde insanlara uygulanabilir...
Rahim nakli için büyük adım
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İsveç’te koyunlardan alınan rahimler yeniden başarıyla nakledildi. 14 koyundan 4’ü operasyon sonrası hamile kaldı. Bilimadamlarına göre, 10 yıl içinde insanlara uygulanabilir...

İSTANBUL - İsveçli bilimadamlarının rahim nakli gerçekleştirdikleri 14 koyundan 4’ü hamile kaldı. Başarıyla tamamlanan nakil işlemi, rahminde rahatsızlık olan ya da rahmi alınan kadınların hamile kalabilmeleri için umut ışığı oldu. Zira, bugüne kadar başarılı bir rahim nakli gerçekleştirilebilmiş değil.


İsveç’te, insanlarda rahim nakli için büyük önem taşıyan bir çalışmaya imza atıldı.

Bilimadamları, 14 koyunun rahimlerini alarak yeniden vücutlarına nakletti. koyunların yarısında operasyon başarılı oldu, ancak diğer yarısı komplikasyonlar nedeniyle telef oldu.

14 koyundan 4’ü operasyon sonrası hamile kaldı
Araştırmacıları asıl sevindiren gelişmeyse, 4 koyunun nakil sonrası hamile kalmış olması. Yavruların 20 gün içinde dünyaya gelmesi bekleniyor.

Bu operasyon sayesinde rahminde rahatsızlık olan ya da rahimleri alınmış kadınlar da hamile kalabilecek.

Rahim naklinin bu denli zor olmasının altında kan damarlarının birbirine bağlanmasındaki güçlük yatıyor.

İsveçli bilimadamları, koyunlardan aldıkları rahmi bir süreliğine bacaklara kan taşıyan damara bağlayıp gerekli operasyonları yaparak bu sorunu aşmayı başardı.

10 yıl içinde insanlara uygulanabilir
Şimdiki hedef, iki farklı koyun arasında rahim nakli gerçekleştirmek. Ancak araştırmacılar yöntemin insanlarda uygulanabilmesi için 10 yıllık bir süre zarfına ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Rahim nakli ilk kez 7 yıl önce Suudi Arabistan’da denenmiş. Ancak hastanın vücudu 3 ay sonra rahmi reddetmişti.

NTV-MSNB

rahim
nakli
için
büyük
adım
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir