Medimagazin logo

Sağlık çalışanlarına diyabet eğitimi verildi

Enjeksiyon uygulamaları ve bunun diyabet tedavisindeki önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirilen "Diyabeti Birlikte Yönetelim" projesi kapsamında sağlık çalışanlarına eğitim verildi.
Sağlık çalışanlarına diyabet eğitimi verildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL-Diyabet Hemşireleri Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, eğitime, 50 diyabet hemşiresi katıldı. Eğitimde, Diyabet Hemşireleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nermin Olgun ve psikolog Dilara Karşıdağ, katılımcılara Martha Funnell tarafından geliştirilen "Diyabetli Bireyin Güçlendirilmesi" metoduyla sağlık çalışanlarının diyabetli bireylere yaklaşımı, hastaların ancak birey ve sağlık çalışanı iş birliği ve motivasyonu ile kontrol altına alınabilecekleri, hastaların diyabetlerini nasıl etkin biçimde yönetecekleri anlatıldı.

Olgun, diyabet yönetiminde pek çok tıp uzmanlık alanının birlikte çalışması ve özellikle enjeksiyon teknikleri açısından ortak bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Etkin diyabet yönetiminin temelinde multidisipliner bir yaklaşım olmalı, diyabetli bireyin de dahil edildiği ve tüm uzmanlıkların iş birliği içerisinde hareket ettiği bir tedavi yaklaşımı diyabet yönetiminde bizi başarıya yaklaştıran bir süreç. Farklı uzmanlık alanlarının iş birliğinin yanında diyabetli birey-sağlık çalışanı iş birliği de oldukça önemli. Diyabet yönetimi, bireyin fizyolojik ve psikolojik tüm durumlarının dahil olduğu bir süreç, o yüzden bireyin motivasyonundan yaptığı spora, beslenmesine kadar her ayrıntı, diyabeti etkileyebiliyor. Diyabetli birey, kendinin farkında olmalı ve sağlık çalışanları ile iş birliği içinde olmalı. Bu bağlamda, diyabetli her birey istinasız, Sağlık Bakanlığı'nın da birebir desteklediği ve diyabet tedavisinin etkin yönetilmesinde önemli rol üstlenen Hasta Okulları'na gitmeli ve diyabetini nasıl yönetebileceği konusunda yüksek bir farkındalığa erişmeli."

Psikolog Karşıdağ da kişisel disiplin ne kadar içselleştirilebilirse bu sağlık durumunun da o ölçüde başarılı yönetileceğini anlattı. Diyabetli kişinin, kendine has motivasyonlarını fark ettiğinde, hayat tarzına, tüketim alışkanlıklarına ve sağlık durumuna uyumlu yön verebildiğinde diyabetle birlikte yaşamasının mümkün hale geldiğini aktaran Karşıdağ, "Diyabet yönetiminde bu denli mühim olan sağlık çalışanı-diyabetli birey ilişkisinin yapıcı ve sağlıklı bir iş birliğine dönüştürülmesinde farklı uzmanlıkların birlikteliği de çok kıymetli." ifadelerini kullandı.

diyabet hemsireleri dernegi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir