Medimagazin logo

Sahte ilaçla mücadele Türkiye'de masaya yatırılacak

İlaç Güvenliği Kurumu üyeleri, Türkiye'de yapılacak "Avrupa ve Yakın Çevresi Konferansı"nda biraraya gelecek
Sahte ilaçla mücadele Türkiye'de masaya yatırılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA - Sahte ilaçla mücadele kapsamında ulusal ve uluslararası yürütülen operasyonlarda elde edilen başarıdan dolayı, birçok Avrupa ülkesi ve ABD'nin de içinde bulunduğu İlaç Güvenliği Kurumu üyeleri, Türkiye'de yapılmasına karar verilen "Avrupa ve Yakın Çevresi Konferansı"nda biraraya gelecek ve sahte ilaçla mücadelede yeni stratejileri belirleyecek.

Alınan bilgiye göre, PSI (Pharmaceutical Security Institute - İlaç Güvenliği Kurumu) üyelerinin katılımıyla her sene düzenlenmekte olan "ilaç Sahteciliği ve Kanunsuzluğu ile Mücadele" başlıklı "Avrupa ve Yakın Çevresi Konferansı", 25 Eylül 2014'te Sheraton Ankara Hotel & Convention Center'da yapılacak.

PSI üyesi olan ilaç firmaları, eczacılık şirketlerinden üst düzey güvenlik uzmanları katılacak

Konferansa, PSI üyesi olan ilaç firmaları, eczacılık şirketlerinden üst düzey güvenlik uzmanları, sağlık, ilaç firması, eczacılık şirketleri, endüstri profesyonelleri, özellikle sektöre dair kalite güvenliği, hukuk ve ilgili diğer alanlarda faaliyet gösteren uzmanlar katılacak. Türkiye, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri hükümetlerinin kanun düzenleyici ve uygulayıcı birimlerinden ve profesyonel derneklerden de konuyla ilgili temsilciler, konferansta yer alacak. Ayrıca konferansa, Türkiye'de bulunan uluslararası elçiliklerden resmi ilgililer da katılım sağlayacak.

İlaçların sahteciliği ve yasadışı ticaretinin oluşturduğu tehditlere dikkat çekmek üzere yapılacak olan konferansta, "ilaç sahteciliği ve diğer yasadışı ilaç trafiği ve ticareti şekilleri", "ilaçların resmi ticaret yollarından sapması ve bunun etkileri", "internette online ilaç ticareti ve buna ilişkin tehditler", "bağlantılı yasadışı finansal kazanç ve para aklama faaliyetleri", "yeni gelişen trendler ve hasta güvenliği etkileri", "ilaç sahteciliği, yasadışı ticareti, sapması ve kaçakçılığı sorununa stratejik ve operasyonel-seviyede yaklaşımlar' ile "tehditlere en etkili ve doğru yanıtın, eylemin geliştirilmesi" gibi konular ele alınacak.

"Derman Operasyonu" üzerinde durulacak

Konferansta özellikle, Türk yetkili makamlarının bu tehditlere yönelik yaklaşımları, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "Derman Operasyonu", ilaç sahteciliği ve yasadışı ticaretini saptamaya ilişkin işbirliği ve bilgi, deneyim, enformasyon, istihbarat, uzmanlık ve iyi-uygulama paylaşımını arttırma ve güçlendirme yolları üzerinde durulacak.

Sahte kanser ilaçları Türkiye'ye Suriye, Mısır, Ürdün'den giriyor

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekonomik Değerlendirmeler Daire Başkanı Akif Akbulat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun (PSI), yaklaşık 20 yıl önce araştırma-temelli uluslararası ilaç üreticisi birkaç firmanın güvenlik direktörleri tarafından kurulan, kar amacı gütmeyen bir ilaç endüstrisi birliği olduğunu ve enstitünün şu an 28 üye şirketi bulunduğunu söyledi.

 İlaç sahteciliği, ilaçların hedef bölgeden yasadışı sapması ve ilaç hırsızlığı gibi ilaç suçlarıyla mücadele ederek halk sağlığını ve güvenliğini korumayı amaçlayan kurumun, bu kapsamda yapılan çalışmaları desteklediklerini anlatan Akbulat, ilgili kurumun Interpol, Dünya Gümrük Örgütü, Europol, Avrupa Konseyi, bölgesel ve ulusal polis, gümrük ve ilaç mevzuatı yetkilileri ve endüstri birlikleri ile işbirliği içinde çalıştığını ifade etti.

"Konferansın Türkiye'de yapılması, başarılı mücadelenin bir kazanımıdır"

Akbulat, son yıllarda bu toplantılara Interpol, Dünya Gümrük Örgütü ve Europol'un ev sahipliği yaptığını belirterek,  "Yıllardır PSI ve üyeleri, Türkiye hükümetlerinin ve Türk yetkililerin, ülkedeki ilaç suçlarını alt eden başarılı operasyonlarına ve eylemlerine tanıklık etmektedir. Bu konferansın Türkiye'de yapılması, yapılan başarılı mücadelenin bir kazanımıdır" diye konuştu.

Türkiye'de internet siteleri ve sosyal medya aracılığıyla başta kanser olmak üzere çeşitli ilaçları satanlar hakkında ciddi denetimler yapıldığını ve cezai işlemlerin uygulandığını belirten Akbulat, bu çalışmaların kurum tarafından yakın takip edildiğini söyledi. Türkiye'nin birçok uluslararası operasyonun içinde de yer aldığını dile getiren Akbulat, sadece 2012'de 18 binden fazla yasadışı eczane satışı yapan web sitesinin kapatıldığını bildirdi. Akbulat, 2013'te de bir suç örgütünün, yüklü miktarda sahte kanser ilaçları piyasasını tekelinde bulundurduğunun ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçların satış ve dağıtımını yaptığının tespit edildiğini anımsattı.

Sahte kanser ilaçlarının, Türkiye'ye Mısır, Azerbeycan, Libya, Tunus, Ürdün, Suriye bölgelerinden getirildiğinin belirlendiğinin altını çizen Akbulat, "Ağırlıklı olarak Suriye uyruklu şahısların ülkemizde sahte kanser ilacı pazarlaması yaptıkları tespit edilmiştir" dedi.

Akbulat, şu anda da hem ulusal hem uluslararası katılımlı operasyonların devam ettiğini bildirdi.

sahte
ilaçla
mücadele
türkiye'de
masaya
yatırılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir