Medimagazin logo

Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı: Polikliniklerin bir kısmı tatilde de hizmet versin

Bayram tatilinde hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde poliklinik hizmeti verilmemesi acil servislerde yoğunluk yaşanmasına neden oluyor
Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı: Polikliniklerin bir kısmı tatilde de hizmet versin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA - Bayram tatilinde hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde poliklinik hizmeti verilmemesi nedeniyle acil servislerde bekleyen hasta sayısında ciddi yoğunluk yaşanıyor.

Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldıray Çete, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de acil sağlık çalışanlarının çok büyük bir hasta yükü altında bulunduğunu, 9-10 günlük bayram tatilinde de bu yükün daha da artırdığını söyledi.

Bayram tatillerinde vatandaşların sağlığa erişiminin tek açık kapısının acil servisler olduğuna dikkati çeken Çete, "Kan değerlerine baktırmak için geleninden raporunu uzatmak için gelenine, ilaç yazdırmak için gelenlere ek olarak acil hastalar var. Bunun sonucu olarak kapıda bekleyen hasta sayısında artış var. Bayram tatilinin henüz ortasına geldik. Bugün bile bazı devlet hastanelerimizin kapısında içeriye girmeyi bekleyen hasta sayısı 100'ü geçmiş durumda. Günün ilerleyen zamanlarında bu sayı daha da yükseklere ulaşacak." diye konuştu.

- Polikliniklerin bir kısmının tatilde de hizmet vermesi önerisi

Çete, bu durum nedeniyle doktor ve diğer acil servis çalışanlarının daha daha yıprandığını ve doğru bir sağlık hizmeti sunulmasının çok da olanaklı olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Şu anda idari izin nedeniyle Maliyede personelinin üçte biri çalışıyor. Emniyette büro çalışanları haricinde, vardiyalı ve karakol çalışanlarının hepsi mesailerine devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde de benzer bir uygulama var. Sağlık sisteminde ise şu anda bütün yükü acil servisler çekiyor. Bu da çalışanların da toplumun da sağlığını olumsuz etkiliyor. Maliye ve Emniyet nasıl gerekli önlemleri aldıysa sağlık sistemi için de bu önlemler alınabilir. Örneğin iç hastalıklarının normal günde 4 polikliniği varsa bayram tatillerinde 2'ye düşürülebilir. Hem poliklinik hizmeti devam etmiş olur hem de bir kısmı tatil yapmış olur. Böylece acil servislerin yükü azalır. Kronik hastaların bakımı, kontrol muayenelerinin yapılması, reçetelerin yazılması gibi şeyler orada halledilir. Bu hastalar boşu boşuna acil servise gelmezler."

- "İçeriye giremeyen hasta sayısı arttıkça memnuniyetsizlik artıyor"

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin de bir şekilde devamının sağlanması gerektiğini ifade eden Çete, bir toplum sağlığı merkezinde çalışan 4-5 hekim varsa 1-2 tanesinin çalışması, gerisinin izinde olmasının sağlanabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Çete, acil servis çalışanlarının 9-10 günlük tatillerin ciddi bir yük altında ezildiklerini belirterek, "Kapıda bekleyen, içeriye giremeyen hasta sayısı arttıkça memnuniyetsizlik de artıyor. 'Bana neden bakılmıyor' yakınmaları artıyor. Bayram tatilinin her günü acil servisler afet yaşıyor. Çünkü acil servislerinin kapasitesinin çok üzerinde hasta başvurusu oluyor. Bu da gerçekten yönetilebilir durumun ötesinde bir tablo ortaya çıkarıyor." dedi.

acil tip
oliklinik
bayram tatili
Yorum (8)
Hakan
hekimlerin talebi 10 gün izin yapmak değil. İcap, nöbetler dahil olması gerektiği gibi haftada 40 saat mesai yapmak.
15
Cevapla
Uzmandoktor
Anlamadığım birşey var. Acillerde zaten poliklinik yapılıyor, çok çok nadiren ve aralarda zaman kalırsa bir iki acil hasta bakılıyor. Niye ayrıyeten poliklinik açılsın ki anlamadım. Boşta duran iş yapmayan doktor varda onlara iş mi arıyorsunuz ? Bunları söylerken elinizde doktor fazlası mı var ki. Devlet ve özel hastane acillerinde ne yaşandığını ne olup gittiğini bilen görenler fikir yürütmeli. Birde poliklinik-acil arası niteliğinde ara poliklinik açalım isterseniz, vatandaşımız zaten nereye gideceğini bilir, yanlış yere gitmez.
14
Cevapla
recep
nerde boşluk varsa hemen dahiliye bölümüne kitle.. artık acilden giriş yapan her hastaya görmeden dahiliye kons iste . oh ne güzel ....önce asistan yetiştirin acile gelen hastayı notlarla yönetmeyin eski sistem olmalı çapa tıp fakültesi örnek teşkil etmeli... dahiliyeci olmadan acil tıpcı olunmasın .. neymiş dahiliyeciler olsun muş.. sen orda otur onlar gelen her hastayı karşılasın... acil 4 ana branş eski sistem ve bu branşlardan mezunlara ssertifika ile acil bölüm yandalı verilmeli .. konsultasyonla iş yapanlar eğitime tabi tutulmalı...üsye konsultasyon istiyor utanmadan not istiyen var.. ha birde yan dal diye bir sistem var . artık cocukç görmeden cocuk onkoloji bölümüne kons ya da dahiliyeci gelip kreatiinin 1.5 hastaya nefroloji kons diyor.. bunlar tespit edilmeli sağlık sistemi kötüye gidiyor... milyonlarca kayıp ... telefon,yolluk parası,zaman kaybı, icap parası konsultasyon evrakları ( genelde en az 4 branş oluyor)
13
Cevapla
Kelaynak
Hiçbir acil tıp uzmanı böyle konuşmaz. Sanırım bu kişi doktorluk yapmıyor, 2000'li yılların başlarında acil tıp uzmanı olmuş diğerleri gibi sadece yöneticilik(!) yapıyor. Canım çık dolan, ara sıra hasta bak. Belki fikrin değişir.
16
Cevapla
Siddharta
Sağlık bakanlığı politikalarının yanlış olduğunu söyleyip acillerin sürekli tüm Türkiye'yi kasıp kavuran bir afet varmış gibi çalışmasının bu politikaların sonucu olduğuna vurgu yapacağına " kimse tatil yapmasın, dahiliye uzmanı bayramda seyranda bile poliklinik yapsın" demiş. Ciddiyetin kalıyor mu hoca olarak böyle konuşunca? Acil tıp Türkiye'de bu kadar oluyor, hocalığı da bu kadar oluyor demek ( Acil tıp uzmanı olarak ayıplıyorum, yazıklar olsun)
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir