Medimagazin logo

Diyabetik ürünlerini kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Gelişen teknoloji ve insanların bilinçlenmesiyle birlikte marketlerde pek çok gıdanın diyabetik formunu bulmak mümkün. Ancak bu ürünlerin tüketilmesinde yapılan yapılan bazı yanlışlar var. 
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Diyabetik ürünlerini kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Diyabetik gıdalara artık rahatça ulaşılabiliyor

Özel Çankaya Yaşam Hastanesi’nden Diyetisyen Aslıhan Güray,  ‘’Diyabet ile mücadelede birinci basamak  farkındalık.  Bu farkındalık sonrasında uygulanan ilaç ve beslenme tedavisi ile kişiler yaşamlarını zorlaştırmadan sürdürebiliyor.  Bu açıdan eskiye göre çok avantajlıyız.’’ dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diyetisyen Aslıhan Güray

Gelişen teknoloji ve insanların bilinçlenmesiyle birlikte pek çok gıdanın diyabetik formunu piyasada bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Güray, ‘’Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var; diyabetik ürünler hiçbir kısıtlama olmadan yenilebilecek yiyecekler olarak düşünülmemelidir. Etiket bilgileri mutlaka okunmalı,  ürün içeriğine, enerji miktarına ve kullanılan tatlandırıcının hangi cins olduğuna dikkat edilmelidir.‘’ açıklamasında bulundu.

Türkiye’de diyabet hastalığının artış hızının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Güray, ‘’Diyabet ülkemizde prevelansı gittikçe artan en önemli kronik sağlık sorunları arasında yer alıyor.  1998’de yapılan TURDEP-I’e göre, yeni tamamlanan TURDEP-II çalışmasında Türkiye’de 12 yılda diyabet sıklığı yüzde 90 artmıştır. Hastalık genetik yatkınlık, yaşam tarzı, metabolik bozukluklar gibi bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor. Burada dikkat etmemiz gereken diyabete karşı önlem almak, eğer diyabet tanısı almışsak yaşam tarzı ve beslenme düzenimizi hastalığa uygun olarak planlamak. Bunun için de mutlaka beslenme uzmanlarından yardım  alınmalı.’’ dedi.


Diyabet tedavisinin amacının kan şekerini normal sınırlarda tutarak diyabete bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarının ortaya çıkışını engellemek ve  yaşam kalitesini yükseltmek olduğunun altını çizen Güray,  ‘’Kan şekerini oluşturan unsurlar besinlerdir. Kan şekeri kontrolünü sağlamak için en başta dengeli beslenmek gerekir.Bunun dışında öğünlerden 1,5 saat sonra kan şekeri takibi yapmak gerekir.’’ bilgisini verdi.

Diyabetli hastalar beslenirken nelere dikkat etmeli?

  • Kan şekerini dengede tutmak adına açlık süresini uzatmadan sık öğünlerle beslenilmeli ve mutlaka ara öğün alışkanlığı edinilmeli
  • Ara öğünlerden meyveler tek başına değil  kan şekerinin daha yavaş yükselmesi için süt ve süt ürünleriyle beraber tüketilmeli.
  • İçeriği bilinmeyen şekerli paket gıdalardan uzak durulmalı..
  • Yeterli ve dengeli beslenmeye her besin grubundan yeterli miktarda  tüketmeye özen gösterilmeli.
  • Basit şeker ve şekerden yapılmış yiyecekler tüketilmemeli.
  • Beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği kullanılmalı.
  • Diyette yüksek lifli besinlere  mutlaka yer verilmeli.
  • Yemeklerde beyaz pirinç yerine  bulgur kullanılmalı
  • Karbonhidrat kaynağı olarak; tam  tahıllar ve tam  buğday ekmeği , kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünlerini tercih edilmeli.
     
diyabetik ürün
beslenme
aslıhan güray
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir