Diyabetik gıdalara artık rahatça ulaşılabiliyor
Özel Çankaya Yaşam Hastanesi’nden Diyetisyen Aslıhan Güray, ‘’Diyabet ile mücadelede birinci basamak farkındalık. Bu farkındalık sonrasında uygulanan ilaç ve beslenme tedavisi ile kişiler yaşamlarını zorlaştırmadan sürdürebiliyor. Bu açıdan eskiye göre çok avantajlıyız.’’ dedi.
Diyetisyen Aslıhan Güray
Gelişen teknoloji ve insanların bilinçlenmesiyle birlikte pek çok gıdanın diyabetik formunu piyasada bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Güray, ‘’Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var; diyabetik ürünler hiçbir kısıtlama olmadan yenilebilecek yiyecekler olarak düşünülmemelidir. Etiket bilgileri mutlaka okunmalı, ürün içeriğine, enerji miktarına ve kullanılan tatlandırıcının hangi cins olduğuna dikkat edilmelidir.‘’ açıklamasında bulundu.
Türkiye’de diyabet hastalığının artış hızının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Güray, ‘’Diyabet ülkemizde prevelansı gittikçe artan en önemli kronik sağlık sorunları arasında yer alıyor. 1998’de yapılan TURDEP-I’e göre, yeni tamamlanan TURDEP-II çalışmasında Türkiye’de 12 yılda diyabet sıklığı yüzde 90 artmıştır. Hastalık genetik yatkınlık, yaşam tarzı, metabolik bozukluklar gibi bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor. Burada dikkat etmemiz gereken diyabete karşı önlem almak, eğer diyabet tanısı almışsak yaşam tarzı ve beslenme düzenimizi hastalığa uygun olarak planlamak. Bunun için de mutlaka beslenme uzmanlarından yardım alınmalı.’’ dedi.
Diyabet tedavisinin amacının kan şekerini normal sınırlarda tutarak diyabete bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarının ortaya çıkışını engellemek ve yaşam kalitesini yükseltmek olduğunun altını çizen Güray, ‘’Kan şekerini oluşturan unsurlar besinlerdir. Kan şekeri kontrolünü sağlamak için en başta dengeli beslenmek gerekir.Bunun dışında öğünlerden 1,5 saat sonra kan şekeri takibi yapmak gerekir.’’ bilgisini verdi.
Diyabetli hastalar beslenirken nelere dikkat etmeli?
- Kan şekerini dengede tutmak adına açlık süresini uzatmadan sık öğünlerle beslenilmeli ve mutlaka ara öğün alışkanlığı edinilmeli
- Ara öğünlerden meyveler tek başına değil kan şekerinin daha yavaş yükselmesi için süt ve süt ürünleriyle beraber tüketilmeli.
- İçeriği bilinmeyen şekerli paket gıdalardan uzak durulmalı..
- Yeterli ve dengeli beslenmeye her besin grubundan yeterli miktarda tüketmeye özen gösterilmeli.
- Basit şeker ve şekerden yapılmış yiyecekler tüketilmemeli.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği kullanılmalı.
- Diyette yüksek lifli besinlere mutlaka yer verilmeli.
- Yemeklerde beyaz pirinç yerine bulgur kullanılmalı
- Karbonhidrat kaynağı olarak; tam tahıllar ve tam buğday ekmeği , kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünlerini tercih edilmeli.