Medimagazin logo

Bademcikler ne zaman alınmalı?

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ümit Özçağlar, biri diğerine göre büyük olduğunda bademciklerin alınması gerektiğini söyledi.
Bademcikler ne zaman alınmalı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Özçağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özelikle mevsim geçişlerinde üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarının görülmesinin sıklaştığına dikkati çekti.

Üst solunum yolu enfeksiyonu denildiği zaman kulak, burun ve boğazın tüm alanlarını içine alan yaygın bir enfeksiyonun akla geldiğine işaret eden Özçağlar, "Üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında ateş, halsizlik, kırgınlık gibi genel enfeksiyon belirtileri görülebilir ama bunlardan ayırt etmemiz gereken hakiki bademcik iltihabı dediğimiz enfeksiyonlar var. Bakteriyel olarak yani mikropların yapmış olduğu bademcik enfeksiyonu ve bunun dışında virüs grupları tarafından da oluşturulan bademcik iltihapları bulunuyor" dedi.

Üst solunum yolu enfeksiyonları ile bademcik iltihaplarının ayrı rahatsızlıklar olduğunu ifade eden Özçağlar, öncelikle iltihabın virüs ya da bakteriye bağlı olup olmadığının ayırt edilmesi gerektiğini söyledi.

- "Kalbe vurabilir, eklem ağrısı yapabilir"

Özçağlar, bademcik iltihabı tedavi edilmezse, enfeksiyon uzun süre tekrarlarsa ve rahatsızlık genelde 6 ayı geçerse kronik bademcik iltihabı denilen tabloya girildiğini ifade ederek "Bademcik enfeksiyonu sırasında beta mikrobunun saçmış olduğu toksinler, kalp üzerine vurabilir. Halk arasında 'Romatizma kalbe vurdu' derler. Eklem ağrısı yapabilir. Böbrek iltihaplarına neden olabilir. İleride çok ağır tablolarla hasta karşımıza gelebilir" diye konuştu.

Özçağlar, bademcik ve geniz etinin vücudun müdafaa mekanizmaları olduğunu ve belirli bir yaşa kadar etkisini gösterdiğini anlatarak bu nedenle zorunlu durumlar olmadıkça 4 yaşına kadar ameliyat yapmaktan kaçındıklarını dile getirdi.

- "Yılda 6'dan fazla ateşlenme olursa ameliyat gerekir"

Çocuklarda bademcik ameliyatının zorunlu hale gelmesi için hastanın yılda en az 6 ve üzerinde ateşlenmesi gerektiğini vurgulayan Özçağlar, ateş olayının halk arasında çoğu zaman yanlış algılandığına dikkati çekti. Özçağlar, bir hastada 39-40 dereceye çıktığında ateşin söz konusu olduğunu söyledi.

Özçağlar, "Biri diğerine göre büyük olduğunda bademciklerin alınması gerekiyor. Biri büyük biri küçük olan bademcik büyümelerinde, içeride kanser gibi kötü bir hastalığı saklıyor olma ihtimali riskinden dolayı alınması lazım. Onun dışında bademcik içinde taş olabilir ve bunların da alınması şart" diye konuştu.

Bademcik iltihabının çocuklarda görülme sıklığının yüzde 15-30, yetişkinlerde de yüzde 5-10 arasında olduğunu anlatan Özçağlar, bademcik ve geniz eti rahatsızlıklarının çocuklarda çene yapısında ve yüz görünümünde bozukluklara yol açabileceğini ve bu durumda da ameliyatın düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

kbb
bademcik ameliyatı
tonsillit
prof. dr. hasan ümit özçağlar
ne zaman ameliyat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir