Medimagazin logo

Burun kanamalarında doğru bilinen yanlışlar

Kanamalarda başı geriye yaslamak veya yatmak doğru değildir.- Burun kanamalarında baskı işlemi en az 3 dakika olmalı ancak ideal olarak 5 dakika devamlı sürdürülmelidir
Burun kanamalarında doğru bilinen yanlışlar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, burun kanamalarında başı geriye yaslamanın veya yatmanın doğru olmadığını, burnun uç kısmına 5 dakika sürekli baskı işlemi uygulamanın kanamayı durduracağını belirtti.

Avcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk ve genç erişkinlerde daha çok ön burun kanamalarının, orta ve ileri yaşlardakilerde arka burun kanamalarının görüldüğünü anlattı.

Avcu, alerji, enfeksiyon veya kuruluk durumlarında burun karıştırılması, kuvvetli sümkürme, kanama pıhtılaşma bozukluğu, aspirin ve benzeri ilaç kullanımı, yüksek tansiyon, burun orta bölmesindeki eğrilik, kaza ve darbe, baş ve yüz yaralanmaları, tümör ve kontrolsüz kan sıvılaştırıcı ilaç kullanımının, kanamaların başlıca nedenleri arasında yer aldığına işaret ederek, müdahalelerde bazı yanlışlıklar yapılabildiğini ifade etti.

- "Heyecan ve panik burun kanamasını şiddetlendirebilir"

Öncelikle kanaması olan ve müdahale eden kişinin sakin olması gerektiğini vurgulayan Avcu, heyecan ve panik durumunda tansiyonunun yükselebileceğini ve kanamanın şiddetleneceğini belirtti.

En sık kanamaların burnun ön kısmında olduğuna işaret eden Avcu, kanamalarda başı geriye yaslamak ve yatmanın yanlış olduğunu, başı hafifçe öne eğerek burna baskı yapılması gerektiğini ifade etti.

Avcu, kanamalarda halk arasında burnun üst kemikli kısmına baskı uygulandığına işaret ederek, "Bu uygulama yanlıştır. Burnun alt üçte birlik yumuşak kısmına, sadece kanayan tarafa değil her iki tarafa mandal şeklinde baş ve işaret parmağı ile mümkün olan en geniş alana baskı yapılmalıdır." diye konuştu.

- Burna en az 3 dakika baskı uygulanmalı

Burna yapılan baskının kontrol amacıyla kısa tutulmasının da yanlış olduğuna dikkati çeken Avcu, şunları kaydetti:

"Baskı yapılıp kısa sürede kanamanın durup durmadığı kontrol edilmekte, böylece kontrol tam sağlanamamaktadır. Burun kanamalarında baskı işlemi en az 3 dakika olmalı, ancak ideal olarak 5 dakika devamlı sürdürülmelidir. Bu aşamalar dikkatli bir şekilde uygulanırsa yüzde 95 oranında burun kanaması durur. Kanama durduktan sonra lavaboya geçilip temizlik yapılmalı. Daha sonra başa, ense ve yüze soğuk uygulama yapılabilir. Yapılan bu işlemlere rağmen kanama durmadıysa hastaneye başvurulmalıdır."

Avcu, burun kanamasının yüksek tansiyondan beyni koruduğu şeklinde yanlış anlayış olduğunu belirterek, "Tam aksine, yüksek tansiyona bağlı gelişen burun kanamaları beyinle ilgili yaşanabilecek sorunların habercisi olabilir." dedi.

kulak burun bogaz
burun kanamalari
burun kanamalarinda ne yapmalı
Yorum (1)
Ashley
kafamı dik tutsam ne olur
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir