Medimagazin logo

Hipospadias ve Hipospadias Tedavisi

Hipospadias ve Hipospadias Tedavisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hipospadias ve Muayenenin Önemi

Çocuklarda eğer idrar, peniste olması gereken yerden değil de penisin alt yüzünden yapılıyorsa, bu duruma hipospadias denir. Halk arasında ‘doğuştan sünnet’ ya da ‘peygamber sünneti’ olarak tanınan hipospadiasta, idrar kanalı penisin ucuna kadar gelişmemiş, daha geri kısımda kalmıştır.

Doğuştan gelen bir hastalık olan hipospadiasın nedeniyle ilgili kesin sebepler söylenmemektedir. Çocuk ürolojisi alanında en yaygın karşılaşılan doğumsal hastalıktır ve her 300 erkek bebekten birinde olabilmektedir.

Hipospadias sorunu olan çocuklar için en ideal tedavi olma zamanı, 6 ay ile 1,5 yaş arasındaki süreçtir. Operasyon sonrasında çocuk hastanede birkaç gün boyunca gözlemlenmektedir. İdrar kanalının içerisinde 4 ile 7 gün arasında bir çeşit tüp tutulur. Bu tüpler iyileşme sürecini desteklemek için kullanılır.

Mutlaka ilk muayenenin çok dikkatli yapılması gerekmektedir. Dikkatli ve kapsamlı bir muayene sırasında, penisle ilgili farklı sorunlar da varsa, tecrübeli bir hekim bunu fark edebilir. Böylece cerrahi olarak doğru bir müdahalede bulunabilir.

Hipospadias tedavisinde, çocuk hastaların hemen hemen çoğunda ikinci bir operasyona ihtiyaç kalmadan, sorun çözülebilmektedir. Hipospadias tedavisi uzman bir doktorun rehberliğinde gerçekleştirilmelidir. Bu hastalıkta cerrahi becerisi ciddi oranda önem taşır. Eğer ilk operasyonda deneyimli bir hekim tarafından ameliyat gerçekleştirilmezse, ikinci operasyonda iyi sonuç alma şansı düşmektedir.

Gelişmemiş Testisler

İnmemiş testiste ise, yeni doğmuş olan erkek bebeklerin testislerinden bir ya da her ikisi skrotuma inmemiştir. Olması gereken erkek bebeğin doğduğunda, testislerin skrotumda bulunmasıdır. Tıp dilindeki karşılığı olan kriptorkidizm, genel olarak gelişmemiş testisleri tanımlamaktadır.

Bazı durumlarda, testis skrotuma iner ancak bazen kasık kanalına çıkabilir. Buna ise retraktil testis (utangaç testis) denmektedir. Bu durumdaki hastalar için özel bir tedavi şekline ihtiyaç duyulmaz ancak düzenli aralıklarla testis kontrol edilmelidir. İnmemiş testiste de iyi bir ön muayene oldukça önemlidir.  Ayrıca doğum sırasında inmemiş olan testislerin, bir süre sonra kendi kendilerine inmesi de mümkündür. Bunun için herhangi bir müdahale yapmadan bir müddet gözlemlemek gerekmektedir. Bu durumdaki çocuklar için hemen hemen 1 yaşa kadar beklenmesi uygun görülmektedir.

Sünnet Hatalarına Dikkat

Yeni doğan bebeklerde tıbbi sünnet tavsiye edilmektedir. Eğer aile için de uygunsa, 6 ay ve 2 yaş arasındaki bebeklerde tıbbi sünnet, uzman kişilerce yapılabilir. Olası sünnet hatalarını önlemek için, mutlaka cerrahi işlemi yapabilecek deneyimli kişilerden destek alınmalıdır.

Çocuk cerrahisi ve ürolojisi hakkında daha fazla bilgi için Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür ile iletişime geçebilirsiniz.

İletişim :

Site: https://www.tarkansoygur.com/

Adres: Çankaya Caddesi Vidinli Apt. 17/3 ANKARA

Telefon: 0312 448 0 222 0312 448 00 22

E-Mail: soygur@medicine.ankara.edu.tr

 

cocuk cerrahisi
hipospadias
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir