Medimagazin logo

Varis ameliyatı ne zaman yapılmalı?

Varis tedavisi sürecinde eğer varis ameliyatı yapılması gerekiyorsa, doktorun genel değerlendirilmesine göre planlanma gerçekleştirilir.
Varis ameliyatı ne zaman yapılmalı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Damar cerrahisi, operasyona karar verilmeden önce hastanın şikayetleri, doppler ultrason bulguları göz önüne alınır ve hasta için doğru tedavi yöntemi belirlenir.

Varis ameliyatı, varisleri ve varislerin sorumlusu olan safen damarın (varisli damarların) temizlendiği, uzman hekimlik gerektiren bir operasyondur. Ameliyatın yapılma nedeni, genişlemiş olan damarların çıkarılarak, kan akışını düzenlemek ve böylece hastanın şikayetlerini gidermektir.

Varis ameliyatı, kişilerde şişme, ağırlık hissi, geceleri kramp gibi sorunlar yaşayan kişiler için gereklidir. Varis bulunsa bile, hastada herhangi bir rahatsızlık gelişmemiş olabilir. Buna rağmen özellikle ayak bileklerinde küçük mavi varisler bulunuyorsa, varis tedavisi için ameliyat seçeneği düşünülebilir. 

Varis tedavisi, teknolojinin gelişmesiyle lazer ve radyofrekans gibi yöntemler geliştirilmiştir. Elbette klasik varis ameliyatlarıyla karşılaştırıldığında çok daha konforlu ve hızlı iyileşme süreci olan işlemler olsa da hastalar için ideal tedavi şekline karar verecek olan doktordur.

Varis ameliyatında, tüm cerrahi ameliyatlarda olduğu gibi, genel anestezi yapılır ve buna bağlı olan yan etkiler de diğer ameliyatlardaki kadar geçerlidir. Ek olarak, her ameliyatta mevcut olan komplikasyon riskleri, varis ameliyatlarından sonra da yaşanabilir. Örneğin alerjik tepkimeler, kanama ya da enfeksiyon gelişme riski, solunumla ilgili sorunlar… Varis ameliyatlarından sonra morluk ya da vücudun bazı bölgelerinde geçici duyu kaybı yaşanması ihtimali de vardır. Ayrıca ameliyattan uzun yıllar sonra yeniden varis oluşma ihtimali de bulunmaktadır. 

Damar Tıkanıklığı Nedir?

Damar tıkanıklığı, atardamarlarda gelişen ve toplumda en sık görülen damar hastalıklarındandır. Atardamarlarda herhangi bir nedenle daralma / tıkanma gibi sorunlar olmasına ‘damar tıkanıklığı’ ifadesi kullanılmaktadır. Damarda tıkanıklık oluşmasının nedeni damarlarda biriken yağla ilişkilendirilir. Çünkü damarda biriken yağlar, damarlarda olması gereken esneklikleri yıpratır ve bu da damarda sertleşmeye sebep verir. Damar tıkanıklığı, yaşla beraber, çoğunlukla erkeklerde kendini gösteren, ihmal edilirse kişinin ölümüne sebep olacak kadar ciddi bir hastalıktır. 

Damar tıkanıklığının bilinen en yaygın nedenleri ise; fazla kilo sorunu, hareketsizlik, fiziksel olarak pasif bir yaşam sürmek, kötü alışkanlıklar, demir eksikliği, kötü beslenme, şeker hastalığı ve psikolojik hastalıklar olarak sıralanabilir.

Varis ve damar tıkanıkları hastalıkları hakkında daha fazla bilgi için; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Periferik Damar Cerrahisi Bilim Dalında çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Cüneyt Köksoy’un resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
 

varis
ameliyat
tedavi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir