Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul etmiş sayılmaktasınız.
Çocuk yaş grubundaki bireylerde tespit edilen SARS-CoV-2 viral enfeksiyonunun yetişkinlere göre daha fazla olması ve çocukların bu hastalığı çoğunlukla asemptomatik geçirmesi, virüsün bulaşıcılığını artırıyor.
Prof. Dr. Mehmet Ayhan Cöngöloğlu, sınav kaygısının ortaya çıkmasında çocuğun mükemmeliyetçi, rekabetçi mizaç yapısı ile çocuğun ve ailenin sınava aşırı anlam yüklemesinin etkili olduğunu belirterek, sosyal çevrenin beklentileri ve baskısının da önemli bir faktör olduğunu bildirdi
İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Dr. Bekir Aktura, büyüme ve gelişme geriliği tespit edilen çocukların ailelerine "sevgi ve şefkati içeren bir reçete" verdiklerini belirterek, "Sevgi ve ilginin çocukların iyi ve sağlıklı olma halleriyle ilgili en önemli etken olduğu tespit edilmiştir." dedi
Bursa’nın İnegöl ilçesinde 9 yıl önce içtiği temizlik maddesi sebebiyle iç organları hasar gören ve 10 yılda 300'ün üzerinde ameliyat geçiren 12 yaşındaki Kayra Karakaş, 28 Ocak'ta tekrar ABD'ye gitti. Kayra 48 saat sürecek olan ameliyata bugün girdi. Son kez ameliyat masasına yatan 12 yaşındaki Kayra'nın bir aksilik çıkmazsa eski sağlığına kavuşması bekleniyor
Medicana Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çarman "Çocuğun üzerinin açılmış olmasından çok terlemiş mi diye gözlemlemek doğrudur. Çok fazla örtünme ile gelişebilecek sıcaklıktan dolayı öksürmesi dikkate alınmalıdır" dedi
Prof. Dr. Murat Elli, tüm dünyada yılda 300 binden fazla çocuk ve ergende kanser geliştiğinin öngörüldüğünü belirterek, bu yaş kanserleri için kabul edilmiş bir tarama programı olmadığı için ailelerin, çocukların yakınmalarını ve değişikliklerini ciddiye almalarının çok önemli olduğunu vurguladı
'İlkokulda Aşı Uygulamaları Sırasında Sanal Gerçeklik Kullanımı Projesi'yle, okulda aşı uygulamaları sırasında sanal gerçeklik kullanımının çocukların ağrılarını ve kaygılarını azaltmadaki etkisi değerlendirildi
Samsun'da, 24 haftalık ve 540 gram olarak 7 ay önce dünyaya gelen Sümeyye Koç, 125 gün yoğun bakımda kaldı. 'Prematüre retinopatisi' hastalığı tanısı konulan bebek, uygulanan tedavi ile kör olmaktan kurtuldu
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, miniklerin cilt sağlığı için önemli uyarılarda bulundu.
Çocuklarda en sık yaşanan şikayetlerin başında karın ağrısı geliyor. Çocuklar bunu bazen ilgi çekmek bazen de sorumluluklarından kaçmak için kullanabiliyor. Ancak çocuklarda karın ağrısı bazen apandisit gibi tedavi edilmezse çok daha kötü tablolara neden olabilecek hastalıkların habercisi olabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, çocuklarda apandisit ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
“Hiç fark etmedik, göz doktoruna gittiğimizde 3,5 derece gözlük verdi!”… Birçok anne babadan bu tür sözler duymak mümkün. Bazı durumlarda göz bozuklukları fark edilmiyor çünkü bir göz bozuk olsa da diğer gözde problem yoksa sorunu ortaya çıkarmıyor, sinsice ilerlemesine yol açıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehdi Süha Öğüt bu nedenle çocuklarda düzenli göz muayenesinin çok önemli olduğunu belirterek, bu şekilde ileride pek çok sıkıntıya yol açabilecek problemlerin önlenebileceğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Mehdi Süha Öğüt, çocuklarda en sık görülen 5 göz hastalığını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Uzman Klinik Psikolog Dila Soğancı, “Bedensel uygulamalarda günlük, sınav öncesi ve sınav anında uygulanan nefes egzersizi, doğru nefes, diferansiyel gevşeme, görselleştirme tekniği egzersizleri hissedilen kaygıyı, dikkat dağınıklığını, odaklanamamayı azaltacaktır. Sizi gerilime sokan, sınav kaygınızı yükselten olayın kendisinin stres verici özelliği değil, olayı değerlendiriş biçiminiz oluşudur” dedi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Ayşe Yıldırım, çocuklardaki göğüs ağrılarının çok azının nedeninin kalp hastalıkları olduğunu belirterek, "Çocuğun ağrısı şiddetli, ateşi ve terlemesi var, nabzı hızlanmış, halsiz ve nefes almakta güçlük çekiyorsa aile bir an önce doktora başvurmalı. Bir, iki saniye gibi çok kısa süren ve iğne batar gibi tarif edilen ağrılar sıklıkla önemsizdir. Ailenin endişe etmesine gerek yoktur." dedi
Disleksi, çocuğun öğrenmesini olumsuz yönde etkileyen, bir zekâ sorunu olmamasına rağmen okuma yazma becerilerinin kazanımını engelleyen ya da zorlaştıran, nöropsikiyatrik gelişimsel bir sorundur. Disleksinin genellikle çocuğun okula başlayıp okuma yazma öğrenmesiyle birlikte fark edildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, disleksinin 12 belirtisini şöyle sıraladı:
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yakup Albayrak, yarı yılda karnesinde kötü notlar olan çocukların cezalandırılmaması gerektiğini söyledi.
Çocukların uzun boylu olmasında şüphesiz genetik ve çevresel faktörler kilit rol oynuyor. Ancak beslenme alışkanlıklarının da bir o kadar etkili olduğunu biliyor muydunuz?
Çocuklarda günde 2-3 saat dışarıda, açık havada geçirilen zaman miyopi (uzağı iyi görememe hastalığı) gelişimini önlediğini aktaran Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sait Eğrilmez, “Öngörüler 2050 yılına kadar dünyanın yarısının miyop olacağı yönünde çünkü çocuklarımız tablete bakmaktan, bilgisayara bakmaktan dış ortama çıkmıyor. Çocukluk çağındaki miyopilerin en önemli nedeni bu. Açık ortamda bulunmadıkları için çocuklar giderek miyop oluyor" dedi
Üfürüm, çocukluk çağında yaygın bir şekilde ve çoğunlukla da kalp hastalığına bağlı olmadan gerçekleşiyor. “Masum üfürüm” ateşli hastalıklar sırasında veya hiçbir neden olmadan da ortaya çıkabiliyor. 2 ile 8 yaş arasındaki çocukların en az yüzde 50’si masum üfürüm sorunu yaşıyor ve ilk 6 ay içinde duyulan üfürümler genellikle masum olsa da mutlaka bir çocuk kardiyolojisi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Memorial Antalya Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Işıl Yıldırım Baştuhan, çocuklarda görülen üfürüm hakkında bilgi verdi.
Kanada'da yapılan araştırmaya göre, oyun çağı olarak kabul edilen 8-12 yaş grubundaki çocukların üçte ikisi fiziksel aktivite, oyun oynamaya yönelik temel hareket becerileri, bilgi ve motivasyondan yoksun büyüyor
Okul döneminde ailelerin sık sık karşılaştığı sorunların başında okul kazaları gelir. Çoğu zaman ufak yaralanmalara neden olan bu kazalar bazen daha ciddi müdahalelerin gerektiği durumlar da yaratabilir. Meydana gelebilecek olası sağlık sorunlarına karşı ebeveynleri ve okul yöneticilerini uyaran Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, yaralanmalar, kesikler, kırık, çıkık gibi durumlarda yapılması ve yapılmaması gerekenleri sıraladı:
Her ebeveyn mutlaka çocuğunda yüksek ateş ile karşılaşmış ve bunu ilk kez yaşadığında kısa süreli bir telaş yaşamıştır. Yüksek ateşin ailelerde büyük korkuya neden olmasının sebebi, aslında çocuğun havale geçirmesi endişesidir. Ancak unutulmamalıdır ki havale de tıpkı ateş gibi hastalık olarak değil belirti olarak değerlendirilmelidir. Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Gürer, ateşli havale konusunda önemli bilgiler verdi.
- Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Sacit İçten: - "Trafik kazalarının en büyük nedenlerinden birini uyku apnesi oluşturuyor. Kişiler uyku apnesi sorununun olduğunu bilmiyor. Toplumun yüzde 2 ila 4'ü uyku apnesi sendromu olduğunun farkında değil"
Hipospadias doğumsal bir şekil bozukluğudur. Penisin ucunda olması gereken idrar yapılan deliğin, penisin altında olması şeklinde tanımlanmaktadır. Penis ucu ile idrar yapılan deliğin arasındaki idrar kanalının tam gelişememesi sonucunda oluşmaktadır. Çoğunlukla erken doğan ya da düşük kiloda doğan bebeklerde görülmektedir. İdrar deliğinin konumuna göre çeşitli şekillerde isimlendirilmektedir.
Evli pek çok çift ilk çocuklarında yeni bir birey yetiştirme adına birçok yeni adım atıyor. Tüm ilgi ve sevgilerini çocuklarına göstererek; çocuklarının fizyolojik, psikolojik ve sosyal bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Aileye yeni katılan çocuk tüm gelişimini anne baba ve geniş aile bireyleri sayesinde edinirken; kardeşi olduktan sonra büyük bir boşluğa düşüyor.
Anne baba adayları için gebelik süreci her zaman heyecanlı, bir o kadar da stresli geçiyor. Doğum gerçekleştikten sonra ise ebeveynler; bebeğin gelişimi, beslenmesi ve genel sağlık durumu ile ilgili pek çok konu hakkındaki sorunun yanıtını arıyor, endişelerini çocuk doktorlarına aktarıyor.