Medimagazin logo

Okul kazalarında dikkat edilmesi gerekenler

Okul döneminde ailelerin sık sık karşılaştığı sorunların başında okul kazaları gelir. Çoğu zaman ufak yaralanmalara neden olan bu kazalar bazen daha ciddi müdahalelerin gerektiği durumlar da yaratabilir. Meydana gelebilecek olası sağlık sorunlarına karşı ebeveynleri ve okul yöneticilerini uyaran Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, yaralanmalar, kesikler, kırık, çıkık gibi durumlarda yapılması ve yapılmaması gerekenleri sıraladı:
Okul kazalarında dikkat edilmesi gerekenler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Çocuk yaralanırsa, kanaması olursa?
Okullarda en sık rastlanan kazalar arasında oyun oynarken yaralanmalar ve kesikler bulunuyor. Bu gibi durumlarda eğer kanama varsa öncelikle, kanamanın olduğu yerde üzerine temiz bir gazlı bezle baskı uygulanarak kanama durdurulmalı, daha sonra yaranın etrafı varsa dezenfekte eden solüsyonlarla yoksa sabunlu su ile dikkatlice temizlenip, üzeri daha büyük temiz bir gazlı bezle kapatılmalıdır. Eğer kanama bu basınç ile durdurulamıyorsa turnike uygulanması gerekir. Eğer daha yoğun bir kanama varsa turnike sonrası, çocuk en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. (Turnike nedir açabilir miyiz?)

Burkulma ve kırılma anında ne yapmalı?
Okullarda meydana gelen bir diğer sağlık problemi ise burkulma, ezilme hatta kırılma ve çatlaklardır. Şişme, morarma, kuvvetli ağrı ve kan birikmesi ile kendini gösteren burkulma ve eziklerde ilk yardım için hasarlı yere temiz bir beze sarılmış buz uygulanması ve uygulama sonrası elastik bandajla hafif sıkı olacak şekilde bandajlama yapılması gerekir. Daha ciddi yaralanmalarda ise kırık veya çıkıklar meydana gelebilir. Kırık ya da çıkığın belirtileri kendini kırığın olduğu yerde şiddetli ağrı, şiş/çürük (morarma), zarar gören bölgede hareket kısıtlanması, şekil bozukluğu, cildi dışa doğru iten bir çıkıntı ya da dönme şeklinde gösterir. Bu durumda yapılması gerekenler kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonunu değiştirmemek, açık yara varsa üzerini kapatmak, sağlık kurumuna gitmeden önce kırığın olduğu bölgeyi bir atel, tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulamaktır. Eğer sadece çıkık mevcutsa çıkığın olduğu yeri askıya alıp, en yakın sağlık kurumuna gitmek en iyi ilk yardım yöntemidir.

Çocuklar kafa yaralanması yaşarsa?
Baş yaralanmaları/travmaları da okullarda sıkça görülmektedir. Bu gibi durumlarda saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konarak bir müddet baskı uygulanmalıdır. Kafa travmalarında şuur kaybı, baş ağrısı ya da dönmesi, bulantı, kusma olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı ve gözlenmelidir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı varsa çocuk acilen en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. Ciddi kafa travmalarında boyunda da hasar olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve sağlık kurumuna gidene kadar boyunluk takılmalıdır.

Çocuğun burnu kanarsa, başına arkaya atmayın aksine öne eğin
Çocuklarda burun kanaması oldukça sık görülmekte, hem çocuğu hem de çevresindekileri korkutmaktadır. Aslında burun kanamalarının nedeni çoğu zaman korkulacak hastalıklar değildir. Bunun nedeni; çocuğun burun  boşluğunu döşeyen tabakada kolayca zedelenebilen zengin bir ince damar ağının bulunmasıdır. Burun kanamalarında, bilinen ve uygulananın aksine kanın genze dolmaması için kanaması olan kişi oturtulduktan sonra, başı öne doğru eğilmelidir. Daha sonra burun kanatlarının 10 dakika süreyle sıkılı tutulması ve kanama durmuyorsa en yakın sağlık kurumuna gidilmesi gerekir.
 

okul kazası
çocuk
burun kanaması
düşme
turnike
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir