Medimagazin logo

"Soğuk havale, kalıcı hasarlar bırakabilir, erken teşhis ve tedavi çok önemli"

"Soğuk havale, kalıcı hasarlar bırakabilir, erken teşhis ve tedavi çok önemli"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BURSA- Ateş belirtisi olmaması nedeniyle ebeveynlerin fark etmekte güçlük çektiği 'soğuk havale', kalıcı sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, soğuk havalenin sadece ateş olmadan belirti göstermediğini, göz kırpma, parmak oynatarak çocuğun başını oynatması gibi istem dışı hareketlerle de olabileceğini söyledi.

 


Uzm. Dr. Özcan, beyindeki kontrolsüz, anormal ve istemsiz elektrik boşalımlarının, vücudun el, kol, yüz gibi belirli bölgelerinde bilinç dışı kasılma ve gevşemelere neden olmasına 'havale' dendiğini kaydetti. Havalenin, ateşin eşlik etmediği şekline 'soğuk' havale dendiğine dikkat çeken Dr. Özcan, havale geçiren çocuğun bilincini kaybettiğini, istemsiz şekilde vücutta kasılıp gevşemeler olduğunu söyledi.

"HAVALE GEÇİREN ÇOCUĞU SOĞUK SUYUN ALTINA SOKMAYIN"

Havalenin değişik belirtilerle gerçekleşebileceğini kaydeden Uzm. Dr. İsmail Özcan, şu bilgileri verdi: "Parmak sallamak, baş oynatmak, göz kırpmak gibi istem dışı hareketler sonucunda da soğuk havale gerçekleşebiliyor. Soğuk havale çocuklarda birkaç saniyeden dakikalara varan değişik sürelerde görülebiliyor. Havale geçirme genellikle beyinde hasar bırakmamakla birlikte, 30 dakikadan daha uzun süre devam eden havale nöbetleri, beyinde uzun süreli oksijensiz kalmaya bağlı olarak kalıcı hasara neden olabilir. Halkımız arasında en yaygın yanlış uygulama havale geçiren çocuğun soğuk suyun altına tutulmasıdır. Bu son derece yanlıştır. Havale vakalarında öncelikle yapılması gereken, çocuğun yan yatırılarak ağzını açık tutmaya çalışmaktır. Aynı anda havale sırasında dilin geriye kaçarak, nefes borusunu tıkaması önlenmiş olur. Havale geçirirken ortaya çıkan istemsiz kol ve bacak hareketleri, çevredeki cisimlere çarpma ve ciddi hasarlara neden olabileceğinden, etraftaki eşyalar uzaklaştırılmalıdır."

Ateş olmadan baş gösteren havalelerin tekrarlanmasının 'epilepsi' hastalığı riskini artırdığına işaret eden Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İsmail Özcan, soğuk havalenin bilinen klasik yöntemlerin dışında da baş gösterebileceğini dile getirdi.

Çocukta görülen istem dışı hareketler sonrası EEG (beyin elektrosu) çektirilmesini tavsiye eden Dr. Özcan, soğuk havalede erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Hastalığın erken teşhis edilmemesi halinde vücutta kalıcı hasarlara sebep vereceğini anlatan Dr. Özcan, erken teşhis olmadığı durumlarda kişinin hayatının ilerleyen bölümlerinde ilaç tedavisine mecbur kalabileceğini kaydetti.

havale
çocuk
ateş
soğuk havale
tedavi
Yorum (17)
sadık yılmaz
bu acıklamalardan bayaği bilgilendik cok teşekkür ederim başımıza dün o hal geldi EEG ile ne belirlenir? selam ve dua ile esen kalın
24
Cevapla
zeyneo durmazer
benim yigenımde bunlara benzer bısey yasadı bıranda morardı nefes alamadı morardı gözler gitti mosmor oldu öldü sandim ama o an direk elimle boğazı açıp nefes alsın ıstedım ama kıtlendi sonra burnundan üfledim nefes verdım 30 dk sonra kendıne geldı bırsey olmamış gibi... buda mı soğuk havale
57
Cevapla
ahmet genç
merhab , beni oğlumda bu rahatsızlık görüldü aniden bayılma ve ateşlenme birden soğuma,dudaklarda mororma aksamları yatakta parmaklarını ve kaşlarını oynatma kısa süre en kısa 1 dakika bunu için araştırmaya gittik bütün kontrolden geçirdik ama sonuçlar temiz çıktı.
36
Cevapla
murat 124
asagida yorum yazan sayin halk.. doktora gidin..
66
Cevapla
Hüseyin Can Alp
Bende havale hastasıyım havale geçiriyiyorum havale geçirmemek için neler yapmalıyım
25
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir