Medimagazin logo

Akciğer kanserinin belirtileri

Araştırmalar, sigara içen erkeklerde akciğer kanserine yakalanma riskinin 20 kat fazla olduğunu gösteriyor. Hiç sigara içmemiş olanlara kıyasla sigara içenler arasında akciğer kanseri riski 10 kat veya daha fazla artış gösteriyor.
Akciğer kanserinin belirtileri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hala en tehlikeli kanser türlerinin başında gelen akciğer kanserlerinin en büyük nedeni sigara! Daha hızlı ve kötü klinik gidiş gösteren bazı kanser türleri olsa da, akciğer kanseri günümüzde en çok öldüren kanser haline gelmiş durumda. Liv Hospital Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Yüncü akciğer kanseri teşhis ve tedavi yöntemlerini anlattı.

 

Pasif içicilikte riski artırıyor

 

Akciğer kanserinin büyük çoğunluğunda (Yüzde 80) neden sigara içimidir. Sigaranın içilen her sigarada bir, bir genetik mutasyonun başlamasına neden olduğu ileri sürülmüştür. Sayısız araştırma hiç sigara içmemiş olanlara kıyasla sigara içenler arasında bu kanser riskinin 10 kat veya daha fazla arttığını gösteriyor. Amerikan Kanser Derneği’nin 1 milyondan fazla Amerikalı’ da yaptığı araştırmada sigara içen erkeklerde akciğer riskinin 20 kat daha fazla olduğu gösterilmiştir.

 

Sigara içmeyenler de akciğer kanseri olabilir

 

Sigara içmeyenler de akciğer kanserine yakalanıyor. Ancak yakalanma olasılığı daha düşük. Genetiğin önemli bir rolü var. Yani ailesel kanser riski olan kişiler. Pasif içicilik de kanser riskini artırıyor.

 

Hastalığın evresi cerrahi tedavi için önemli

 

Akciğer kanserinde bilinen en iyi tedavi yöntemi uygun vakalarda cerrahidir. Cerrahi tedavide en önemli kriter ise hastalığın evresi. Evre I-II’ de ilk seçilecek yöntem genellikle cerrahi tedavidir. Bu evrelerde cerrahi tedavi genellikle küratiftir. Yani iyileşme veya şifa sağlanabilir. Evre I’ de kemoterapinin rolü, etkinliği belirsizdir, yalnızca tümör boyutu 4 santimden büyük hastalara kemoterapi önerilir. İyi bir performansa sahip Evre II hastalarda, ameliyat sonrası kemoterapi yaşamı uzatır. İleri evrede ise hastalıkların yüzde 85’inde ilk tedavi seçeneği kemoterapi veya radyoterapidir. Kanserin bölgesel lenf bezlerine uzak organlara yayılımının ve hastanın tedaviyi tolere edip edemeyeceğinin belirlenmesi büyük önem taşır.

 

Akciğer kanserinin belirtileri nelerdir?

 

Öksürük

Nefes darlığı

Göğüs ağrısı

Ses kısıklığı

Öksürükle kan gelmesi

Metastaz varlığında; kemik ağrıları, nörolojik belirtiler, iştahsızlık, halsizlik, zayıflama

akciğer kanseri
akciğer kanserinin belirtileri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir