Medimagazin logo

Akciğerde görülen her nodül kanser değil, ancak ihmal de edilmemeli

Son yıllarda akciğerlerinde nodül tespit edilen hasta sayısında artış yaşanıyor. Üç santimetreden küçük olan akciğer dokusu içindeki nodüller, sağlıklı bireylerde görülebildiği gibi kanser ihtimali bulunanlarda da ortaya çıkabiliyor.
Akciğerde görülen her nodül kanser değil, ancak ihmal de edilmemeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Genç yaş grubunda da görülebilen akciğer nodülündeki artışın nedenlerinden biri de Bilgisayarlı Tomografi (BT) cihazları. Görüntü kalitesi artan BT cihazları akciğerdeki nodülü milimetrik çapta iken tespit edebiliyor. Ancak erken teşhis açısından önemli görülen BT cihazları doktorların işini hem kolaylaştırıyor hem zorlaştırıyor. Çünkü genç ve yaşlı sağlıklı bireylerde de görülebilen nodüller milimetrik boyutta ise hasta iki yıl süren takip altına alınıyor. Takip sonrası belli bir boyuta ulaşan nodül tetkik edildikten sonra iyi veya kötü huylu olduğuna karar veriliyor. Şu an birçok hasta akciğerinde tespit edilen ancak iyi veya kötü huylu olduğu bilinemeyen nodüller yüzünden belirli zamanlarda kontrol ediliyor.

 

Akciğer nodüllerini çapı üç santimetreden küçük akciğer dokusu içinde yer alan lezyonlar olarak tanımlayan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Görgüner, akciğerde görülen her nodülün kanser olmadığını ancak ihmal de edilmemesi gerektiğini söyledi. Akciğerdeki kötü huylu nodülün erken evrede tespit edilmesi durumunda hastanın yaşam süresinin uzadığına dikkat çeken Görgüner, "Özellikle bilgisayarlı tomografinin yaygın kullanılması ile birlikte son yıllarda giderek daha sık görülen ve çoğu kere tesadüfen ortaya çıkan bu nodüller kanser şüphesi taşımaları nedeni ile vatandaşlarımızın haklı olarak korkmasına yol açmaktadır. Oysa yapılacak iyi bir inceleme ile gereksiz yere yapılacak pek çok tetkikin hatta ameliyatların önüne geçebilmek mümkündür. Böyle bir nodül saptandığında yapılacak ilk iş iyi bir klinik muayene ve radyolojik değerlendirme olmalıdır. Hekim olarak nodülleri değerlendirirken kişinin şikâyetleri, yaşı, sigara içip içmediği, başka bir organında kanser tanısı alıp almadığına kadar detaylı bilgi sahibi olunmalıdır. Sigara içmenin kanser için ciddi bir risk faktörü olduğu unutulmamalıdır." uyarısında bulundu.

 

 

İyi huylu olduğuna karar verilen nodülün takip edildiğini ya da bazı şartlarda ameliyatla çıkarılabildiğini kaydeden Görgüner, kötü huylu olduğu düşünülen bir nodülün ise hastanın durumunun müsait olduğu durumlarda zaman kaybedilmeden ameliyatla çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Görgüner şu önerilerde bulundu: "Varsa geçmiş döneme ait eski akciğer filmleri burada çok işe yaramaktadır. İki yıldan daha eski bir filmde nodül aynı şekilde hiç değişmeden duruyorsa hiçbir ileri inceleme ve takibe gerek dahi olmayabileceği iyi bilinmelidir. Bu nedenle vatandaşlarımızın geçmişte yaptırdıkları bütün tetkikleri ve çektirdikleri filmleri bir dosya haline getirerek saklamalarında büyük yarar vardır. Son zamanlarda yaygın bir şekilde kullanılan ve metabolik bir görüntüleme tekniği olan Pozitron Emisyon Tomografisinin (PET), iyi ve kötü huylu nodüllerin ayrımımda yararlı olmakla birlikte, yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuçlar verebilmektedir."

akcigerde
gorulen
her
nodul
kanser
degil
ancak
ihmal
de
edilmemeli
Yorum (35)
sinem coskun
merhabalar. bugün babam doktora gitmiş fakat olayı ne ben tam olarak anladım ne de babam bana tam olarak anlattı. babama verilen raporda; sol akciğer alt lob posteriorda periferik yerleşimli bir kaç adet nodül dikkati çekmiştir ( sekel fibrotik değişiklik?). var ise eski incelemeleri ile karşılaştırılmalı değerlendirilmesi, eski inceleme yok ise klinik radyolojik takibi önerilir (3 ay) lomber lordoz düzleşmiştir. (paravertebal spazm). böyle bir rapor yazıyo bana yardımcı olursanız sevinirim. önemli bir durum mu? şimdiden teşekkür ederim..
0
Cevapla
Frankie Bellevan
sinem kardeşim babanıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. konunun uzmanı değerli meslektaşlarımın değerli yorumlarını ben de merak ediyorum.
0
Cevapla
üç harfli
dilerim ciddi birşey çıkmaz sinem kardeş. ama yanlış yere yanmışsınız. burası sızlanan doktorların ağlama duvarıdır. yalnız bu amaçla kullanılmaktadır. çok değil, aylık 8-10 bin arası sabit maaştan başka istekleri de yok. bakan bilse bunu, ananıda çözer konuyu; ama bakan bizi dinlemiyor. hasta memnuniyeti gibi gereksiz şeylerle meşgul. benim önerim, moralinizi bozmeden bekleyin ve 2 ay sonra tekrar grafi veya BT çektirin. Sigara içiyorsa bahaneyle bırakır belki, ve bırakmalı. nodüllerde büyüme olmuyorsa endişe edecek bir şey yok. büyürse de, erken teşhis edildiği için şanslı olacaktır babanız.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
üç harfli:ne kadar önyargılı ve rahatsız olduğunu bir kere daha anladın değil mi? doktor düşmanlığını bırak,vazgeç bu sevdadan. bu sitede hepsi de birbirinden değerli sayısız hekim arkadaşımız,meslektaşımız var. sinem kardeşime meslektaşlarını kötülemeyi bırak da uzman arkadaşlarımız sinem kardeşimizi senden daha fazla aydınlatsınlar. senin söylediğin kadarını,hatta daha fazlasını belki sinem kardeşimiz de biliyordur. kardeşimizin babasına tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. sinem kardeşimiz hekimleri her zaman sevsin. çünkü biz onları seviyoruz.
0
Cevapla
uz.dr
Üç harfli senin rumuzunu 4X4 olarak değiştirmemişmiydik.Derdin ne senin söylesene bir kardeşimizin sağlıkla ilgili çırpınışını bile kullanmaktan çekinmiyorsun.Ayıptır yaptığın ayıp senin hekimlikle alakan olamaz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir