Medimagazin logo

Tiroid Nedir?

Tiroid, boğazda “âdemelması” olarak bilinen ve soluk borusunun önünde yer alan organdır. U ve H harfine benzemektedir ve kelebeği andırmaktadır. Vücut için oldukça önemlidir, çünkü çoğu fonksiyonun düzenlenmesini sağlamaktadır. Görevleri arasında T3 ve T4 hormonlarının, kalsitonin hormonunun üretimi, depolanması ve gerektiğinde salgılanması yer almaktadır.
Tiroid Nedir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tiroid yaklaşık bir cevizle aynı boyuttadır, toplam ağırlığı 15-20 g arasındadır. Tiroid bezi fonksiyonları düzenli olursa vücuttaki metabolik süreç de düzenli olur. Yani vücudumuzdaki pek çok aktiviteden sorumludur. Tiroid bezinin önemli görevlerinden biri beyinde yer alan hipofiz bezini uyarıyor olmasıdır. Hipofiz bezi TSH hormonu salgılayarak tiroid bezinin harekete geçmesini sağlar. TSH düzeyi referans aralığının altına düşerse tiroid rahatsızlığı ortaya çıkar.

Tiroid Belirtileri Nelerdir?

Tiroid belirtileri çoğu kişide aynıdır. Tiroid bezi eğer görevi olan fonksiyonları yerine getirmezse farklı sağlık problemleri ve buna bağlı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler;

●      Yorgunluk ve hâlsizlik

●      Beslenme düzeninde değişiklik olmasa dahi aşırı kilo alma ya da verme

●      Sürekli uyuma isteği, dinç kalamama, gün içinde bitkin hissetme

●      Depresif ruh hâli, hafıza kaybı, anksiyete, panik atak hâli

●      Kol ve bacaklarda ani uyuşma, karıncalanma hissi, kas ve eklem ağrıları, kasların zayıflaması

●      Regl döneminde sancı ve ağrının çok şiddetli olması, âdet döngüsünün düzensizleşmesi

●      Libidonun düşmesi

●      Uzun süren kabızlık, ishal ve bağırsak problemleri

●      Diyet uygulamaları, ilaç ve egzersiz kullanımına rağmen kolesterol seviyelerinin düşük seyretmesi

●      Hipertansiyon gibi kan basıncı değişimleri

●      Kan hızının normalden daha az çarpması gibi nabız problemleri

●      Saç dökülmesi, saç diplerinin kuruması, tırnakların kolay kırılması

●      Vücut sıcaklığının düşmesi, el ve ayakların daima soğuk olması

Guatr Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroid rahatsızlıklarından biri hatta en yaygın olanı guatrdır. Tiroid bezinin anormal büyümesi sonucunda ortaya çıkar. Guatr tedavisine genelde ilaç ile başlanır ve radyoaktif iyot tedavisi ile devam edilir. En son olarak ise cerrahi tedaviye başvurulur. Hormon eksikliği varsa hormon ilaçları kullanılır, hormon fazlalığı varsa radyoaktif iyot tedavisi uygulanır. Cerrahi müdahalede ise tiroidlerin bir kısmı ya da tamamı çıkarılır. Böylece kişinin sağlıklı yaşam süreci devam ettirilmiş olacaktır.

Genel olarak insan sağlığını tetikleyen önemli faktörlerden biri olan bu durum, zaman içinde önlemler alınarak ortadan kaldırılır. Böylece sorunsuz bir şekilde süreç takibi yapılacaktır. Genel olarak guatr gibi sorunların tekel sebebini oluşturan bu tür bezler, aşırı büyüme gibi durumlar ortaya çıkardığı anlarda cerrahi müdahaleler uygulanır. Böylece sorun tamamıyla ortadan kaldırılmış olacaktır.

 

Op. Dr. Çetin ALTUNAL

tiroid
op. dr. cetin altunal
tiroid belirtileri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir