Medimagazin logo

IPL Nedir? Lazer İle Farkları nelerdir?

Bugün saat 11:19'da web sayfamıza atılan “150 bin kişiyle eylem yapar, meclisin önünde kendimizi yakarız" haberiyle ilgili dermatologlardan yanıt geldi. İşte IPL konusunda dermatolog görüşü:
IPL Nedir? Lazer İle Farkları nelerdir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bugün web sayfanızda yayınlanan estetisyenlerin IPL (Intense Pulse Light) kullanamaması ile ilgili bir yazı yayınlandı. Yazıda doktorların ve kuaförlerin estetisyenlerin iş sahasına karıştıkları ile ilgili değerlendirmeler de var. IPL iddia edildiği gibi basit bir estetik cihaz değil, tıbbi bir cihazdır ve uzman ellerde kullanılmaz ise ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu konuda kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi için ekteki teknik uzman görüşünü hazırlamayı uygun gördüm.

 

 

Saygılarımla,

 

 

 

Doç.Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu

 

Ankara Özel TOBB-EKonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümü Başkanı

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

Türk Dermatoloji Derneği-Mesleki Sorunlar Çalışma Grubu Sekreteri

ÖSHED Ankara Özel Hastaneler Temsilcisi

 

 

IPL Hakkında Teknik Görüş

 

IPL Nedir?

IPL, Intense pulse light “yoğun atımlı ışık sistemleri” anlamına gelen kelimelerin kısaltılmasıdır.

 

Lazer İle Farkları nelerdir?

Bu tedavi yöntemin etki mekanizması lazer ile benzerdir. Ancak lazer doğrusal olarak yayılır, IPL ise saçılırak çevre dokuya da yayılır. Lazer ışığı her bir dalga boyu için farklı bir hedef kromofor tarafından emilir (epilasyon lazerlerinde hedef kıl kökündeki melanin, leke lazerlerinde ise cilt yüzeyindeki melanin, damarsal lezyonların tedavisinde hedef damar içindeki hemoglobin, cilt gençleştirme lazerlerinde ise dokunun içindeki sudur). IPL sistemlerinde ise verilen dalga boylarının içinde kalan tüm kromoforlar hedeftir. Bu nedenle tedavi sırasında yüzeyel melanin, kıl kökü melanini ve hemoglobin aynı anda hedeflenir. Saçılma özelliği ve tüm kromoforları etkilemesi nedeniyle IPL’in yan etki potansiyeli oldukça yüksektir.

 

IPL Hangi Durumların Tedavisinde Kullanılabilir?

IPL cihazları 400 -1200 nm dalga boyu arasındaki ışığı kullanarak yüksek enerjili atışlar yapabilen cihazlardır. Lazerde tek dalga boyu kullanılırken, IPL yönteminde farklı farklı dalga boyları kullanılır. IPL tedavisinde kullanılan farklı filtreler ile ışığın dalga boyu değiştirilebilir. Atım gücü, atım süreleri, atım sayısı gibi parametreler uygulayıcı tarafından ayarlanabilir. Bu şekilde tek bir IPL cihazı ile bir çok dermatoloji hastalığın tedavisi yapılabilir.

IPL cihazları ile,

*Epilasyon,

*Akne tedavisi (sivilce),

*Cilt yenileme,

*Kırışıklık tedavisi,

*Pigmente lezyonların tedavisi(koyuluklar),

*Solar Lentigo, efelit tedavisi ( lekeler),

*Striae Distensea ( Çatlak) tedavisi

*Telenjiektazi (Kılcal damar) tedavileri yapılmaktadır.

Görüldüğü üzere, IPL ışık sistemleri sadece epilasyon amaçlı kullanılmamaktadır. Işığın gücü ve başlıkları ayarlanarak leke tedavisi, akne tedavisi, kılcal damar tedavisi, kırışıklık tedavisi, cilt yenileme ve daha birçok cilt hastalıkları tedavilerinde de kullanılmaktadır. Bu hastalıkların tanısını koymak ve tedavi etmek uzmanlık düzeyinde bir dermatolojik bilgisi gerektirmektedir.

 

IPL Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Lazer ile benzer etki ve yan etkileri olan IPL cihazları, eritem(kızarıklık), hipopigmentasyon(beyaz leke), hiperhipmentasyon(kahverengi leke), follikülit(kıl kökü iltihaplanmaları), vezikül/bül(su toplanması), paradoksal kıllarda artış, az olmakla birlikte kalıcı yanık skarlarına yol açabilir. Bu nedenle, doktor olmayan kişiler tarafından IPL cihazlarının kullanılmaları kalıcı izlere ve tedavi benler korunmadan yapılırsa kanser oluşumuna dahi yol açabilir. Estetisyen ve güzellik uzmanlarının cilt kanserlerini ve benleri görüp iyi huylu ya da kötü huylu ayırımını yapıp, tanı koymaları mümkün olmadığına göre aldıkları eğitimle cilt kanseri olan bölgeye atış yapılmaması gerektiğini öngörmeleri de mümkün olmayabilir.

Başka Ülkelerde IPL Uygulamaları Kimler Tarafından Yapılmaktadır?

IPL estetik amaçlı kullanılan basit bir cihaz değildir. İngiltere'deki resmi ilaç ve sağlık ürünleri düzenleme kurulu (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency)IPL’i tıbbı cihaz olarak değerlendirmektedir ve IPL klas III B, lazer ise klas IV tıbbicihaz kategorisinde yer almaktadır. Bu doğrultuda, İngiltere'de IPL tedavisi doktor denetiminde estetisyenlerin yardımı ile yapılmaktadır.

İrlanda'da IPL tedavileri “The Hairdressing and Beauty Industry Authority” adlı resmi onaylı bir kuruluş tarafından sıkı denetim altında tutulmaktadır.

ABD de yaygın uygulama IPL kullanan yerlerde hekim bulundurma zorunluluğu istenmesidir. Öte yandan İspanya ve Fransa'da IPL lerin estetisyen tarafından kullanılması yasak olduğunu, İtalya da ise verilen iznin iptal edildiği de bilinmektedir.

 

Ülkemizdeki Yasalara Göre IPL’i Estetisyenler Tek Başlarına Kullanabilir mi?

 

Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'da insan vücudunda değişiklik yaratabilecek her türlü girişim tıp eğitimi almış doktorların sorumluluğuna bırakılmıştır.

TABABET VE ŞUABATI SAN'ATLARININ TARZI İCRASINA DAİR KANUN (1)

Madde 1 - Türkiye Cumhuriyeti dahilinde tababet icra ve her hangi surette olursa olsunhasta tedavi edebilmek için Türkiye Darülfünunu Tıp Fakültesinden diploma sahibi olmak ve Türk bulunmak şarttır

IPL Tıbbi Bir Cihazdır, insan vücudunda değişiklik yaratabilecek bir tedavidir bu nedenle doktorluk diploması olan kişiler tarafından kullanılmalıdır.

 

 

 

Sonuç

 

IPL sistemleri hedef kromofor açısından seçici değildir bu sebeple cilt rengi ve kıl renginin uygun olmadığı hastalarda ciddi yanıklara neden olabilirler.

 

IPL satıcıları güzellik salonlarına satış yaparken müşterilerine sistemlerini pazarlarken bilimsel ispat mantığından yoksun iddialar ile tıp eğitimi almamış estetisyenleri etkilemekte, hatta kendi sistemlerinin epilasyonun yanı sıra damarsal hastalıklarda ve cilt gençleştirmede de kullanabileceklerini söyleyerek onları bu tedavileri de yapmak konusunda ikna etmektedirler.

İnsan vücudu üzerinde kullanılacak herhangi bir tıbbi sistemin mutlaka bilimsel çalışmalarının etki ve yan etki açısından yapılmış olması gerekir. Çok sayıda üretici tarafından sunulan IPL lerin hepsi aynı standartta olmayıp ancak kendi alanında tıp uzmanları aradaki farkları değerlendirebilir. Vücut kılları bazan çeşitli hormonal bozukluklar veya kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da çoğalabilir. Bu durum ancak dikkatli bir doktor muayanesi ile anlaşılabilir. Tıp eğitimi almamış estetisyenler ticari kaygılarını ön planda tutması altta yatan önemli hastalıkların teşhis edilememesine yol açabilir.

 

Tedavi sırasında kılın bulunduğu alandaki nevüsler (ben) dikkatle değerlendirilmediğinde malign(kötü huylu)değişiklikler oluşabilir. Gerekli korunma sağlanmazsa, IPL körlüğe de yol açabilir. Çalıştığı sistemin damarsal hastalıkları da tedavi ettiğini düşünen bir estetisyenin piyasa koşullarında bunları da tek başına tedavi etmeyeceğinin hiç bir garantisi yoktur.

 

IPL lazer gibi etki eden, aynı tedavi protokollerinde uygulanabilen bir tedavi cihazıdır. Üzerindeki birtakım işlemleri elektronik olarak devre dışı bırakılsa dahi epilasyonda meydana getireceği yan etkilerin hepsi bir uzman tarafından tedavi edilecek düzeydedir. Malign Melanom ve diğer cilt kanseri türlerinde meydana gelebilecek risk ise hayatı tehtid edebilir.

 

Estetisyenler ve güzellik uzmanları tarafından rahatlıkla alınabilen ve kullanılabilen bu cihazlarla ortaya çıkan hukuksal davalarda, estetisyenlerin bu işlemleri yapmakta kanunlar önünde yetkileri bulunmadığından herhangi bir cezai müeyyide de uygulanamamaktadır. Hukuksal olarak kullanma ehliyeti olmadığı bir alanda işlem yapan kişinin, baştan itibaren bu işlemleri yapması zaten sakıncalı demektir.

 

IPL insan vücudunda görünür değişiklikler oluşturabilen tıbbi bir cihazdır. Bu cihazı kullanabilmek için deri hastalıklarının tanısını koyabilmek ve yan etki oluştuğunda müdahale edebilmek için tıp eğitimi almış olmak gerekir.Tıp diploması olmayan kişilerin bu cihazları tek başlarına uygulaması halk sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu aletler piyasa koşullarında estetisyenler tarafından güzellik salonlarında kullanılmaktadır. Oysa Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yöntemeliğinde yapılan son değişiklik ile güzellik salonları tıbbi işletme statüsünden çıkarılmıştır. Bu iş yerlerinde içerisinde doktor çalışsa dahi hiç bir tıbbi işlem yapılamaz. Bu nedenle denetimleri de belediyelere bırakılmıştır.

 

Sonuç olarak, estetisyenler ve güzellik uzmanları güzellik salonlarında tek başlarına IPL uygulaması yapmamalıdırlar ancak muayenehane, klinik veya hastanelerde alanında konunun uzmanı doktorların gözetimi ve sorumluluğunda IPL tedavisine yardımcı olabilirler.

ipl nedir
intense pulse light
lazer
ipl ve lazer farkı
ipl hangi durumlarda kullanılır
epilasyon
akne tedavisi
cilt yenileme
kirisiklik
lentigo
ipl tedavisinin yan etkileri
Yorum (22)
Dr.Banu Öncel
Ayrıca güzellik uzmanlarına IPL izni verildiği anda birçoğu,lazer yasağını da delecek ve hem lazer hem ıpl özelliği olan cihazları salonlarına koyacaktır,birçoğu şimdiden almış durumda zaten(Özellikle epilasyon lazerlerini başlangıçta, sonra diğerlerini)Belediye denetçilerinin cihazlar arasındaki farkı saptaması ise çok zor.(IPL mi sadece yoksa hem ıpl hem lazer mi? gibi) Böylece riskler,yan etkiler ve insan sağlığına tehdit daha da artmış olacak.
0
Cevapla
algfım güzel
IPL e bağlı güzellik merkezinde ikinci derece yanık gelişmesi ile ilgili elimde iki adet adli vaka dosyası adli dava açılmış işlem mevcuttur. IPL ciddi ve kalıcı yanık yapma potansiyeli taşımaktadır. Belediyelere duyurulur.
0
Cevapla
meral demir
bunların hepsi boş lafv salatası halkın aklını teknik konularla karıştırıyorsunuz. hangi doktor eline prob alıp epilasyon yapıyor acaba yine estetisyenleri kullanıyorlar amaç sadece rant gerceği söyleyemedkler için sağlık fasafisolarıyla milleti uyutuyorlar
0
Cevapla
dr evren
hocam elinize sağlık..konuyu çok güzel özetlemişsiniz...biz tıp fakültesi sıralarında iken kuaför yanlarında fön makinası tutan tipler şimdi güzellik UZMANI(?) oldular, 7 yıldır tıp eğitimi alıyorum, ben henüz asistanım uzman olmama 3 yıl var. ama onlar olmuşlar. derinin yapısını bilmeyen, insan vücudunu tanımayan ellerde bu aletler çok tehlikelidir. Sanırım cahil cesareti diye buna deniyor. Ama ne diyebilirsiniz sonuçta UZMAN:)) olan onlar
0
Cevapla
NACİ BEY
Güzellik uzmanı arkadaşımıza şunu diyelim dermatologların haddinden fazla işi var zaten yetişemiyorlar ve ıpl kullanan dermatolog çok azdır yani rant meselesi değil. Deri bizim işimizdir tedavisi de... Sizlerin yaptığınız yanıkları biz tedavi ediyoruz yaptığınız işin yan etkilerini tedavi edemiyorsanız o işi yapmamalısınız.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir