Medimagazin logo

Basit önlemlerle çil ve lekeler engellenebilir

Güneşin sıcak yüzünü göstermesiyle birlikte özellikle açık tenli kişilerde cilt lekeleri de artmaya başladı. Yazın en sık görülen cilt sorunlarından biri olan çil ve cilt lekeleri, alınacak basit önlemlerle engellenebilir. 
Basit önlemlerle çil ve lekeler engellenebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Genellikle açık tenli kişilerde ve güneşli bölgelerde yaşayanlarda görülmesine karşın havaların ısınmasıyla birlikte şu sıralar Türkiye’nin hemen her yerinde cilt lekesinden muzdarip insanlarla karşılaşmak mümkün. Ankara Kişisel Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Buğra Buyrukçu, çoğunlukla burun, alın, yanaklar ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan çillerin, kış aylarında renginin açıldığını veya kaybolduğunu vurguladı. 

Basit Çil Veya güneş Yanığı Olabilir

Çillerin iki gruba ayrıldığını ifade eden Dr. Buğra Buyrukçu, “Birinci gruptaki basit çiller tam yuvarlak ve küçük çivi başı büyüklüğündedir. İkinci gruptaki güneş yanığı çiller ise genellikle koyu, düzensiz, pürüzlü kenarlara sahip ve daha büyüktür” dedi. Çillerden korunmak içinse çok çeşitli yöntemler var. Dr. Buğra Buyrukçu bu yöntemlere ilişkin de şunları söyledi:

Krem, Kriyoterapi Veya Lazer Uygulaması

“Çillerden korunmak için yaz aylarında sabah-akşam, kış aylarında ise günde bir kez hem yağda hem suda çözünen 50 faktör krem kullanmak gerekir.  Hidrokinon kojik asit içeren kremler kullanılabilir; bu ürünler 6-9 ay boyunca uygulanmalıdır. Kriyoterapi veya lazer uygulamaları, akupunktur yöntemi ile galvanik akım kullanılarak uygulanan çillerin alınması şeklinde bir tedavi de yapılmaktadır.” 

Çil Lekesini Açan Tarifler

Cilt lekelerine karşı alınacak en önemli tedbirlerden biri yaşam tarzı değişikliği. Dr. Buğra Buyrukçu yaz-kış sürekli güneş kremi kullanmayı alışkanlık haline getirmenin yanı sıra, C vitaminden zengin gıdalar tüketilmesinin önemine de işaret etti. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz karışımlarla çillere karşı doğal çözüm bulmak mümkün. İşte Dr. Buğra Buyrukçu’nun tarifleri;


-    Bir çorba kaşığı maydanoz suyu ile bir çorba kaşığı limon suyu karıştırılarak çiller üzerine sürülür. 20 dakika beklenir ve yıkanır. 

-    Kivi, portakal, bir fincan taze ıspanak üzerine yarım çay bardağı badem sütü katılarak blenderden geçirip günlük bir bardak içilebilir. 

-    50 gram toz tarçın ile taze sıkılmış limon suyu bir kapta iyice karıştırılır. Sonra çil olan bölgeye sürülerek streç ile kapatılır ve 20 dakika beklenir.  

-    1 çorba kaşığı bal ile bir adet çırpılmış yumurta iyice karıştırılır. Ciltte renk koyuluğu ve çil olan bölgelere sürülerek 30 dakika beklenir. Önce ılık, sonra soğuk su ile yıkanır. Haftada üç kez tekrarlanır. 

-    10 adet kırmızı üzüm iyice ezilir ve içine E vitamini kapsülü boşaltılır. Karışım çil olan bölgeye sürülür. 

-    2 tatlı kaşığı jojoba yağı, yarım tatlı kaşığı zeytinyağı ve bir E vitamini kapsülü karıştırılır. Çillerin üzerine sürülüp 15 dakika beklenir. Sonra temiz ve nemli bir bez ile silinip yıkanır. Karışımları 4-6 ay boyunca kullanmak gerekir.”
 

cilt
leke
çil
tedavi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir