Medimagazin logo

Botoksu doktorlar yapmalı

Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, son yılların popüler ameliyatsız estetik uygulaması botoksun hijyenik koşullarda ve doktor tarafından yapılmasını tavsiye etti.
Botoksu doktorlar yapmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de ve dünyada, en çok kullanılmakta olan ameliyatsız estetik işleminin botoks uygulaması olduğunu belirten DR PLUS Kliniklerinin Ankara şubesi Medikal Direktörü Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, “Bu denli yaygın olarak yapılan bir işlem olmasına rağmen, konu hakkında çok sayıda bilinmeyen ya da yanlış bilinen nokta mevcuttur. Botulinum toksini denilen protein yapıda bir molekül olan botoks içeriği, doğada sıkça bulunan Clostridium Botulinum bakterisinden elde edilmektedir. Etki mekanizmasına baktığımızda, etkisini sinir kas bileşkesi denilen yapılarda gösterir. Kaslara kasılma iletisinin gönderilebilmesi için kasa bağlı sinir uçlarından asetilkolin denen madde salgılanarak kastaki reseptörlere bağlanır ve kasılma uyarısını vermiş olur. Botoks içeriği bu reseptörlere bağlanıp onları kapatarak kasılmanın gerçekleşmesini engellemiş olur. Kaslarda bu bağlanmış ve etkisiz hale getirilmiş reseptörler yani alıcılar, yerine yenileri üretildiğinde botoks etkisi de ortadan yavaşça kalkar” diye konuştu.
Özellikle yüzdeki mimik kaynaklı kırışıklık ve çizgilerin giderilmesinde estetik amaçlı botoksun yaygın olarak kullanıldığını anlatan Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, “Ayrıca aşırı terleme (hiperhidroz), migren ve çeşitli ağrı tedavilerinde, çiğneme kaslarının aşırı gelişmesi, büyümesi ile oluşan diş gıcırdatma tedavisinde de botoks kullanılabilmektedir. Estetik amaçlı yaklaşımlar öncesinde de uzun yıllar tedavi amaçlı botoks uygulamaları yapılmıştır” dedi.
BOTOKSLA İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER
Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, botoksla ilgili halk arasında yanlış bilinen noktalardan birisinin bu maddenin bir yılan zehri olduğu olduğunu kaydeden Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, “Botoks bir yılan zehri değildir, bir bakteri çeşidinden elde edilen bir toksindir. Bir başka nokta da botoksun felç yapabileceği şeklindeki yanlış kanıdır. Botoks kullanım yapıldığı bölgedeki kaslara etki eden ve vücuda dağılmayan bir maddedir, bu nedenle felç yapması gibi bir durum da söz konusu değildir. Hastalarımızın en çok endişe duyduğu noktalardan biri de botoks yaptırdıktan sonra ifadesiz, donuk ve mimiklerden yoksun bir yüzün ortaya çıkmasıdır. Günümüzde botoksta da tüm estetik uygulamalarda hedeflendiği gibi daha doğal bir görünümdür. Bu noktada dozajın iyi ayarlanması ve hedef noktaların iyi seçilmesi gerekir. Uzman bir doktor tarafından yapıldığı takdirde, botoks uygulaması farkedilmeyecek bir doğallık ve düzelme sağlayabilmektedir. Son dönemlerde görülebilen donuk ve ifadesiz botoks suratları tamamen işlemin yapılma şekliyle alakalıdır. Fazla dozlarda yapıldığında mimik kayıplarının ortaya çıkması olasıdır. Diğer bir husus botoks seansları kesilirse yüzün eski görünümünden daha kötü bir hale geleceğinden korkulmasıdır. Botoks, kalıcı bir işlem değildir ve ortalama 4-6 ay sonra etkisini kaybeder. Ancak yüzün normal yaşlanmasından daha kötü bir durum oluşması söz konusu değildir. Yani botoks yaptırdınız ve yüzdeki toparlanmayı gördünüz, sonrasındaki seansa gelmediğiniz takdirde yüzünüz yavaşça eski görünümüne ya da normal geçen süredeki olması gereken görünüme geri döner. Herhangi bir şekilde botoks kaynaklı fazladan bir sarkma ya da çökme olmamaktadır” şeklinde konuştu.
BOTOKS YAPTIRIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, daha sonra şunları söyledi:
“Botoks uygulamalarında oldukça yaygın yapılan, enjeksiyonlarla yapıldığından ötürü minimal invaziv olarak sınıflandırılan ameliyatsız bir estetik işlemdir. Oldukça kısa sürelerde tamamlanabilen ve rahatça yaptırılabilen bir uygulama olmasına rağmen, botoks yaptırılacak merkezin iyi seçilmesi oldukça önemlidir. Botoksun yaygınlaşması beraberinde pek çok farklı merkezde yapılabilen bir uygulamaya dönüşmesini getirmiştir. Bu da sağlıksız koşullarda, yasal izni olmayan kişilerce de yapılmasına yol açmıştır. Bizim tavsiyemiz, botoks uygulaması yaptırmaya karar veren kişilerin kesinlikle yasal ehliyeti olan ve hijyenik koşullara uygun merkezlere gitmeleri, işlemi de doktorlara yaptırmaları şeklindedir. Aksi takdirde insan sağlığını ciddi tehlikelere sokabilecek durumlar oluşabileceği gibi başarısız bir çok sonucun da ortaya çıkması mümkündür.
Bir başka önemli nokta da botoks materyalidir. Şuan için ülkemizde FDA yani Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi onaylı, yıllardır güvenle kullanılan iki botoks markası mevcuttur. Bu markalar gerekli testleri yapılmış ve düzgün şekilde hazırlanmış içeriklere sahiptir. Ancak içerikleri onaylanmamış markalar, özellikle Uzakdoğu pazarından ülkemize geçiş yapabilmektedir. Bu nedenle botoks markasının iyi seçilmesi, kişinin sağlığını riske atmaması adına önemlidir.”

dermatoloji
botoks
dr. yelda terzioglu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir