Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul etmiş sayılmaktasınız.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkut Attar, mikroçip uygulamasının erkek kaynaklı kısırlık tedavisinde kullanıldığını bildirdi
Erkekleri estetik açıdan rahatsız eden ve özgüven problemlerine yol açan meme büyümesi her yaşta ortaya çıkabiliyor. Son zamanlarda hormonlu gıdalar sebebiyle ergen ya da genç erkeklerde meme büyümesine daha sık rastlanıyor. Memorial Ankara Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Ozan Luay Abbas, jinekomasti ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
Prostat kanseri her 12 erkekten birini etkiliyor. Prostat kanserinin en yaygın kanser türleri arasında dördüncü sırada yer aldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı ve Üroonkoloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Cemil Uygur, “Prostat kanseri, erken evrede yakalandığında tedavi edilebiliyor. Risk altındaysanız, 40 yaşınızdan sonra, ailenizde prostat kanseri yoksa da 50 yaşınızdan sonra yılda bir kez PSA ölçümü ve prostat muayenesi yaptırın” dedi.
50 yaş üzeri erkeklerde en sık görülen tür olan prostat kanserinin tanı ve tedavisinde altın standart kabul edilen Galyum-68 (Ga-68) PSMA PET/BT Görüntüleme ve Lutesyum-177 (Lu-177) PSMA tedavisi Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı’nda yakın bir zamanda uygulanmaya başlıyor. Çok erken evrede teşhisin mümkün olacağı bu uygulama ile hastalık kontrol altına alınabilecek. Diğer tedavilerin cevap vermediği ileri evre hastalar için de umut olacak.
Amerikan Plastik Cerrahi Derneği tarafından yayınlanan son istatistikler, erkeklerin plastik cerrahiye giderek artan oranda ilgi gösterdiğini ortaya koyuyor. Üstelik bu işlemler botoks, dolgu gibi küçük işlemlerle sınırlı kalmıyor. Çok sayıda erkek daha iyi görünmek için yüz germe ve liposuction gibi daha büyük cerrahi işlemlerin içinde yer aldığı uygulamaları talep ediyor.
Prostat kanseri 50 yaşın üzerindeki erkeklerde en sık görülen kanser türü. Kansere bağlı ölümlerde de akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor.
PROSTAT kanserinin hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Prof. Dr. Ramazan Yavuz Akman, “Sık idrara çıkma, idrardaki yanma ve sertleşme bozuklukları kanser belirtisi olabilir. Bu belirtiler ortaya çıkmadan önce 50 yaş ve üzeri her erkeğin yılda bir kere prostat kontrolü yaptırması gerekir" dedi.
Her erkekte yaşın ilerlemesiyle birlikte değişen hormonal düzey, prostat bezinde bir takım büyümeler meydana getirebiliyor. İyi huylu prostat büyümesi (BPH) idrar yapmayı zorlaştıran bir sorun olmakla birlikte genel olarak kişilerin sosyal ve psikolojik yaşantısını olumsuz yönde etkilese de, hayati bir tehlike yaratmıyor.
Prostat, semen (ejakulat, meni) içeriğinin bir kısmını oluşturan koyu kıvamlı salgının üretildiği bez dokusudur. Prostat bezi vücudumuzda mesaneden idrarın boşalmasını sağlayan kanalın (üretra) ilk bölümünü çepeçevre sararak yer alır.
Üreme sorunlarından biri olarak görülen varikosel hastalığının (testislere giden toplardamarlardaki genişleme ve buna bağlı kan akımında geriye kaçışı) her zaman kısırlık nedeni olmadığı bildirildi.
Op. Dr. Hasan Fındık: “Jinekomasti, aslında sağlık tehlikesinden çok sosyal ve psikolojik tehlikesiyle endişe veren bir durum. Nadir durumlarda da, sağlığı tehdit edebilecek farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Ama sıklıkla sosyal ve psikolojik sorunlara sebebiyet verir. Eğer jinekomastiyi meydana getiren sebep belirlenebilirse, buna yönelik tedavi de uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavisi cerrahidir.”
Erken boşalma tanım olarak 2 dakikadan kısa süren cinsel birleşmede erkeğin boşalması durumudur. Bu genellikle cinsel hayatın başlangıcı ile birlikte başlar ve uzun süre devam eder. Ancak bazı durumlarda sonradan oluşması da mümkündür. Erken boşalmanın nedenleri net olarak bilinmemekle birlikte bu durumun fizyolojik alışkanlık ve psikolojik boyutunun çok etkili olduğu düşünülmektedir.
Erkekten üretilen sperm sayılarında, sperm hareketliliğinde ve yapısında giderek bozulma olduğu gözleniyor. Bu da 'Acaba erkek soyu tükenecek mi?', 'Erkekten yeterli sperm ulaşmazsa gebelik nasıl olacak?' gibi endişeleri gündeme getiriyor
Türkiye’de 40 yaş üstü erkeklerin %50′den fazlasında erektil disfonksiyon (sertleşme) sorunu görülmektedir. Doktorla konuşmaktan utanma ve yaşlanmayla birlikte sertleşme bozukluğunun normal karşılanması, tedavi için başvurmamanın en önemli sebepleridir.
- "Erkekte meme büyümesi olarak adlandırılan jinekomasti, her zaman görüntü problemi yaratan masum bir durum olamayabilir. Karaciğer hastalıkları, böbrek üstü bezi tümörleri ve beslenme bozukluklarında da gerçek jinekomasti görülebilir ve bazı kalp, tansiyon, mide ilaçları ile antidepresanlar, meme büyümesine neden olabilir"
Çoğu zaman tarif edilemeyecek kadar şiddetli ağrıyla kendini gösteren böbrek taşı, erkeklerde kadınlara oranla üç kat daha fazla görülüyor. Taş oluşumunun en önemli nedenlerinden biri de yanlış beslenme.
Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açan HPV (human papilloma virüs) virüsünün hem kadınlar hem de erkeklerde cinsel bölgeyi etkileyen 40’tan fazla alt tipi olduğunu belirtiyor.
“Kel erkekler yatakta daha başarılıdır”,“Sık cinsel ilişki saç kaybını artırır”,“Mastürbasyon yapmak saç döker” tarzı yorumları özellikle saç kaybeden genç erkeklerden sıkça duymaktayız.
Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat sürekli geç boşalıyorum ve partnerimle birlikte olurken boşalamıyorum diyen erkeklere tavsiyelerde bulunuyor.
Prof.Dr. Hasan Biri, dünya genelinde her geçen gün artış gösteren kanserler içinde yer alan testis tümörünün 15-35 yaş erkeklerde görülme olasılığının daha fazla olduğunu söyledi.