Medimagazin logo

Prostatla ilgili bilinmesi gereken 10 gerçek

Üroloji Doçenti Ömer Öge, erkeklerin prostat konusunda doğru bilgilenmeye ihtiyaçları olduğunu söyledi.
 Prostatla ilgili bilinmesi gereken 10 gerçek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İyi huylu prostat büyümesinin, yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olduğunu belirten Doç. Dr. Öge, “Her kadının nasıl bir jinekoloğu olması gerekiyorsa erkeklerin de özellikle belli bir yaştan sonra üroloji uzmanı takibinde olması gerekir” dedi.İzmir Kent Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Öge, iyi huylu prostat büyümesi konusunda bilinmesi gereken 10 gerçeği maddeler halinde şöyle dile getirdi:

"1. Prostat bir hastalık değil, üreme sistemine ait ve her erkekte bulunan bir organdır. Tabiî ki her organın olduğu gibi prostatın da hastalıkları vardır.
2. İyi huylu prostat büyümesi yaşlanma sürecinin doğal bir sonucudur. 60’lı yaşlara ulaşan erkeklerin yaklaşık yüzde 50'si prostat büyümesi ile ilgili sorunlar ve şikayetler yaşar.
3. İyi huylu prostat büyümesi kanser gibi ölümcül bir hastalık değildir ancak tedavi edilmezse böbrek yetmezliği gibi yaşamı kısaltıcı hasarlar verebilir.
4. İyi huylu prostat büyümesi kansere dönüşmez ancak iyi huylu büyümüş prostatlarda da kanser ortaya çıkabileceğinden ameliyat olmuş hastaların bile düzenli kontrollerinin yapılması gerekir.
5. Prostat idrar kesesi çıkışında yerleştiği ve içerisinden idrar kanalı geçtiği için prostat büyümesinin şikayetleri bu yerleşime bağlı olarak idrar ile ilgili şikayetler olacaktır.
6. Zor ve sık idrar yapma, geceleri idrara kalkma, acilen tuvalete koşma, idrardan sonra rahatlayamama en sık görülen şikayetlerdir.
7. Yaş ilerledikçe prostatın hacmi artar ve yıllar geçtikçe şikayetlerin artmasının sebebi bundan dolayıdır.
8. İdrar kaçırma önemli şikayetlerden birisidir, durumun ilerlediğine, idrar kesesi veya böbreklerin bozulduğunun işareti olma ihtimali yüksektir.
9. İdrarda yanma ve kanamalar prostat büyümesine bağlı olabileceği gibi, mesane kanserlerinin de habercisi olabileceğinden mutlaka tetkik edilmesi gereken şikayetlerdir.
10. Prostat sorunları eş dost tavsiyesi, gazete yazıları veya internet okuyarak hastanın kendi kendini takip edebileceği bir durum değildir. Her prostat hastasının mutlaka bir üroloji uzmanının takibinde olması gerekir."

prostat
ömer öge
iyi huylu prostat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir