Medimagazin logo

45 Yaşında Sağlıklı Gebelik Mümkün Mü?

45 yaşından sonra hamilelik nadirdir ve riskleri daha fazladır. Ancak, 45 yaşında sağlıklı bir gebelik imkansız değildir. 45 yaş ve üzerindeyseniz ve hamileyseniz, daha yaşlı bir anne olmanın faydaları gibi düşünmeniz gereken çok şey vardır. Muhtemelen, artık kendinizi 20 yaşındakinden daha iyi tanıyorsunuz. Göz önünde bulundurabileceğiniz daha fazla yaşam deneyimi var demektir
45 Yaşında Sağlıklı Gebelik Mümkün Mü?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

45 yaşındaki pek çok kadın sağlıklı bir gebelik geçirmiştir ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmiştir. Ancak, bu noktada düşünmeniz gereken bazı şeyler de vardır. Ve, doğumdan önce iyi bir bakım aldığınızdan emin olmanız gerekir.

45 Yaşında Doğal Yolla Hamile Kalma Şansı

Evet, 45 yaşında hamile kalmanız mümkündür. Ancak, doğal yollarla hamile kalma şansınız azalmıştır. Bir kadının doğurganlık zamanı, ilk kez ergenlik döneminin sonları ile 20’li yaşları arasında başlar. 30’lu yaşların ortalarına gelindiğinde ise, çocuk sahibi olma şansınız ve doğurganlığınız azalmaya başlamaktadır.

30’lu yaşların sonundan itibaren, özellikle 40 yaş sonrasında doğurganlıktaki düşüş daha hızlı gerçekleşir. Bunun nedeni, bir kadının yaşla birlikte yumurta sayısının azalmaya başlamasıdır. Ayrıca, 45 yaşına gelindiğinde, kalan yumurtaların kromozomal olarak anormalliklere sahip olma riski de daha yüksektir. Bu nedenle, sağlıklı bir gebelik şansı daha düşüktür. Bu da, düşük yapma riskinin artması anlamına gelir. 45 yaşındaki bir kadının, doğurganlığını etkileyebilecek kadın hastalıklarına sahip olma riski de daha yüksektir.

Tüp Bebek Tedavisi Yardımcı Olabilir Mi?

40 yaş ve üstü kadınların doğurganlık oranı, daha genç kadınlara göre daha düşüktür. Ayrıca, tüp bebek tedavisi gibi doğurganlık tedavilerinin başarı şansı da daha düşüktür.

Çiftler doğal yolla çocuk sahibi olmaya çalışırken, doğurganlık sorunu başarı şansını azaltır. Bu durum, azalan yumurta kalitesi ile ilgilidir. 40 yaş ve üzeri kadınlarda, tüp bebek gibi tedavilerde başarı şansını azaltan konu, hem yumurta miktarı hem de yumurta kalitesidir.

Yumurta kalitesi, embriyo kalitesini belirleyen en kritik faktördür. Tüm bebek tedavisinde birden fazla embriyo alınabilirse, rahmr transfer için en iyisi seçilebilir. Kadının yaşı ilerledikçe, yumurtalardaki kromozomal anormallik oranı da artmaktadır.

30 yaşındaki bir kadının yumurtalarının ortalama %30’u kromozomal olarak anormaldir. 40 yaşında bu oran %60’a ve 45 yaşında %90’a yükselmektedir. Amerika’da 200 bin kadın üzerinde yapılan bir çalışma, kısırlığın kadın yaşı ilerledikçe arttığını göstermektedir.

  • 30 yaşından itibaren, kadın yaşına göre canlı doğum şansı düşer
  • 38 yaş civarında, yumurta kalitesi ve miktarı hızla düşer
  • 44 yaş ve üzerinde, tüp bebek tedavi şansı önemli ölçüde düşmektedir. Kadının yumurtaları kullanılarak başarı oranı, deneme başına %1 civarındadır.

2013 yılında yapılan bir başka çalışmada; 42 yaş ve üzeri 5744 kadının tüp bebek döngüsü incelendi. Bunların, %9’u hamilelikle sonuçlandı ve yalnızca %5’i canlı doğumla sonuçlandı.

Hamileliklerin neredeyse yarısının, düşükle sonuçlandığı görülebilir. Bu yaz grubundaki embriyo transferlerinin yalnızca %8’i canlı doğumla sonuçlandı. Buna karşılık 38-40 yaş arası kadınlarda canlı doğum oranı, embriyo transferlerinin% 28,5'i canlı doğumla sonuçlandı.

Buradan, 42 yaş ve üzeri kadınlarda tüp bebek tedavisi ile gebelik oranının %5’in altında olduğu görülmektedir. 45 yaşında bu oran daha da düşüktür.

Yine de, 45 yaşında normal ve sağlıklı bir gebeliğin mümkün olduğunu unutmayın. Hamilelik boyunca, iyi bir doğum öncesi bakıma sahip olmalı, iyi beslenmeli ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelisiniz. 9 ay boyunca kendinize iyi bakarsanız, hamileliğiniz daha genç bir kadınınki kadar sorunsuz olabilir.

45 Yaşında Gebelik Kontrolleri

Hamilelik süresince doğru bir bakım ve takip, hem kendinizi hem de bebeğinizi sağlıklı tutmanın önemli bir yoludur. Burada amaç, sağlığınıza dikkat edilebilmesi için düzenli olarak bir doktora görünmenizdir. Böylece doktorunuz, en doğru şekilde doğuma hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Hamileliğinizde ortaya çıkabilecek sorunların olup olmadığını fizik muayene, kan testleri ve ultrason yoluyla kontrol edilebilir. Hamile olan her kadında olduğu gibi, siz de aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:

  • Sağlıklı bir diyet
  • Folik asit ve D vitamini takviyeleri
  • Sigarayı ve alkolü bırakmak
  • Tarama testleri
  • Stres yönetimi
  • Mevcut hastalıkların kontrolü

Doktorunuzla ayrıca; hayatınızın egzersiz, iş, uyku veya seyahat gibi diğer yönleri hakkında da konuşmak isteyebilirsiniz

45 Yaşında Gebelik İçin Doğum Öncesi Bakım

45 yaşında gebelik için doğum öncesi bakımla ilgili her şey genç kadınlarla aynıdır. Ancak, 45 yaşındaki bir kadın için daha yaygın olan bazı şeyler de vardır. Çünkü, 45 yaşındaki bir kadında aşağıdakilerin görülme riski daha fazladır:

  • Düşük
  • Yüksek tansiyon ve gebelik testi
  • Erken doğum
  • İkizlere ve hatta üçüzlere sahip olmak

Dolayısıyla, iyi bir doğum öncesi bakım daha da önemlidir.

Genetik Koşullar

40 yaş ve üzeri kadınların, Down sendromu gibi genetik bir hastalığı olan bir çocuğa sahip olma olasılığı diğerlerinden daha yüksektir. Doktorunuzla, olasılıkları ve bu konuda ne yapmak istediğiniz hakkında konuşabilirsiniz.

Bunu öğrenmek için yaptırabileceğiniz testler vardır. Ancak, hiçbiri zorunlu değil ve bunlar kişisel birer seçimdir. İsterseniz, erken ultrason ve / veya kan testi gibi tarama testleri yaptırabilirsiniz.

45 Yaşında Hamilelik İçin Anne ve Bebek İçin Riskler

İleri yaşta anne olmak, bazı riskler taşır. 45 yaşında hamile bir kadınsanız, bazı riskler daha da yükselir:

  • Gebelik diyabeti
  • Preeklampsi
  • Plasenta ile ilgili bir komplikasyon
  • Erken doğum
  • Daha uzun iş gücüne sahip olmak
  • Kromozomal anormallikler (45 yaşında Down sendromlu bir bebek sahibi olma şansı yaklaşık 35'te 1'dir)
  • Düşük doğum ağırlıklı bir bebek
  • Düşük
  • Dış gebelik
  • Ölü doğum

Ne Zaman Doktoru Aramalı?

45 yaşında hamile kaldığınızda, işler biraz daha zor gibi görünür. Ve dokuz ay boyunca, iyi bir doğum öncesi bakıma ihtiyacınız vardır. Bir sorun var gibi görünüyorsa, amniyosentez gibi tanısal testler yaptırabilirsiniz. Herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzu aramaktan çekinmeyin.

Kaynak

tup bebek
gebelik
bebek
hamile
dis gebelik
olu dogum
Yorum (1)
INDIRA MUSAEVA
46 yaşındayım bı çocuk istiyoruz ama hamile kalamiyorum
32
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir