Medimagazin logo

Çocuklara Koronavirüs Testi Yapılabilir mi?

Çocuklar, teyit edilmiş COVID-19 vakalarının küçük bir kısmını temsil etseler bile aileler endişe içinde. Okulların açılıp tekrar kapanması ile eve dönen çocuklarının sağlığından şüphelenen ebeveynler, çocuklarına korona testi yaptırma konusunda merak içindeler
Çocuklara Koronavirüs Testi Yapılabilir mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 yetişkinlerden çocuklara her yaştaki insana bulaşabilmektedir. Çocuklar genel olarak hastalığa yakalandıktan sonra belirti göstermeseler de bazı çocuklarda belirtiler ağır olarak seyredebilmektedir. Herhangi bir şüphe durumunda derhal en yakın bir hastaneye giderek test yaptırmak gerekiyor. En çok uygulanan test türlerinden biri olan PCR testi çocuklara da uygulanabilmektedir. PCR testinin yanı sıra antikor testi de uygulanabilmektedir.

Antikor testi çocuklarda daha önceden Korona virüs olup olmadığını da ortaya koyuyor. Antikor testi kan tahlili ile yapılıyor. PCR testine göre çocuklarda uygulanması hem daha kolay oluyor hem de daha önceden virüse yakalanıp yakalanmadığı konusunda da bilgi veriyor. Antikor testinin yanı sıra çocuklarda smart testi de sıklıkla kullanılıyor. 

Antikor Testi Çocuklarda Nasıl Yapılır?

Antikor testi vücutta yer alan yabancı bir virüs, enfeksiyon ve mikrop gibi maddelerin olup olmadığını saptamak için kullanılır. Aynı zamanda vücudun daha önce koronavirüs ile savaşıp savaşmadığını anlamak için de kullanılır. Koronavirüs geçirdiğinden endişe edilen çocuklara birincil olarak antikor testi uygulanır. Bu testte, elden ya da koldan alınacak bir tüp kan tahlili ile yapılır. Laboratuvar ortamında sonuç incelenir ve değerlendirilir.

Antikor Testi pozitif çıktıysa, öncesinde veya şu anda vücutta bir virüs olduğu anlamına gelir. Bunun tam net tanısın koymak için de PCR testi ya da smart testi uygulanır. Çünkü bu testler yalnızca koronavirüsün şu anda vücutta yer alıp almadığını inceler.

PCR Testi Çocuklarda Nasıl Uygulanır?

PCR testi ağızdan ve burundan kulak çubuğunu anımsatan bir çubuk ile doku almaktır. Yetişkinlerde hem ağız hem burundan alınsa da çocuklar buna izin vermeyeceğinden dolayı ve biraz da can yaktığı için sadece ağız dokusundan örnek alınıyor. Bu doku 2 gün özel su içerisinde bekletilerek 2 gün sonrasında sonucu hastaya bildiriliyor. Bu test antikor testi yapıldıktan sonra çocuklarda tercih edilmektedir.

Çocuklarda Tomografi Çekimi Yapılır mı?

Smart test ve antikor testi çocuklarda uygulanan bir koronavirüs tanı testidir. Ancak yalnızca koronavirüs varlığını ortaya koymak için çocuklarda tomografi çekimi pek tercih edilmez. Çünkü tomografi yüksek oranda radyasyon içerir, bu nedenle çocukları riske atmak istenmemektedir. Çok gerekmedikçe çocuklara tomografi gibi çekimlerin kullanılmaması tercih edilir.

Çocuklarda Ortaya Çıkan Korona Virüs Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda ortaya çıkan koronavirüs belirtileri şunlardır;
•    38 derece üstü dinmek bilmeyen yüksek ateş
•    Öksürük, kuru ve balgamlı olması fark etmiyor.
•    Halsizlik, yorgunluk sürekli uyku isteği
•    Nefes almakta güçlük veya h nefes alamama

Çocuklarda buna benzer Korona virüs belirtilerinin olması durumunda hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna giderek test yaptırmak gerekiyor. İhmal etme düşüncesi ile çocuğu riske atmak çok yanlış olacaktır. Gerekirse evde sağlık hizmetini değerlendirerek evde çocuğa test yapılması gerekir. Aksi takdirde hastalık ilerleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir. Ne kadar erken tanı konulursa çocuklar için de aileler için de o kadar iyi olur.

Çocuklarda Koronavirüs Testleri Ücretli mi?

Pek çok devlet hastanesi belirti olması durumunda ücretsiz olarak koronavirüs testlerini uygulamaktadır. Özel hastanelerde ise belirli bir ücret karşılığında test yaptırabilmeniz mümkündür. Fiyat bilgisi hakkında hastanelerden destek alabilirsiniz.

covid-19
antikor testi
tomografi
cocuklarda koronavirus
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir