Medimagazin logo

Diş Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı denildiği zaman akla sadece ağız ve diş bakımı gelmemelidir. Dişlerde meydana gelen şikayetler vücuttaki bazı hastalıklara işaret edebildiği gibi ağız bakımının ihmal edilmesi de başka sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Diş Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ağız ve diş bakımı, herkesin düzenli olarak her gün aksatmadan yapması gereken bir bakımdır. Ağız ve diş bakımında önemli olan ağız bakım adımlarını doğru yapıp yapmadığınızdan emin olmanızdır.

Besinlerin insan vücuduyla ilk olarak buluştuğu nokta ağızdır. Bu nedenle ağız ve dişlerde meydana gelebilecek bakteri oluşumunun önlenmesi, diğer hastalıkların oluşmasına engel olabilmek adına da önem teşkil eder. Ağız ve diş bakımında kullanılan; diş fırçası, diş macunu, diş ipi ve gargara gibi birçok seçeneğin hekim önerisi doğrultusunda kullanılması önerilir.

 

Diş ve diş eti şikayeti yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden diş hastanesi gibi kurumlara kontrole gitmesi gerekir. Kişilere sunulan diş hastanesi randevu alma imkanı sayesinde siz de sağlıklı dişlere kavuşmak ya da diş sağlığınızı korumak için ilk adımı atabilirsiniz. Acil durumlarda “diş hastanesi açık mı?” diye merak edilmesi halinde, ilgili kurumun iletişim numarasından arayarak bilgi almanız mümkün.

Birden nükseden dayanılmaz diş ağrıları için diş hastanesi acili olup olmadığını, yine diş hastanesi telefon numarası bilgilerine ulaşıp arayarak ilgili kurumdan öğrenmeniz mümkün. Şiddetli ağrının olduğu dönemlerde aşırı sıcak ya da soğuk içecek tüketiminden uzak durulmalıdır. İstanbul Dental Care, alanında uzman ekibiyle sağlıklı gülüşlere ve ferah nefese kavuşmanız için hizmetinizdedir.


Ağız ve diş bakımında kişiler tercih edecekleri diş fırçasının ağız ve diş yapılarına uygun olduğundan emin olmalıdır. Diş fırçası çok sert ya da yumuşak olmamalıdır. Diş fırçasının tutulduğu sap kısmı, kişilerin rahat kavrayarak hareket ettirebileceği yapıda olmalıdır. Diş fırçasının elektronik olması ya da manuel kullanılması kişisel tercihlere göre değişiklik gösterir.

Besin tüketiminin ardından diş aralarına giren yiyeceklerin güzelce temizlenebilmesi için diş ipi kullanımının önemi büyüktür. Sağlıklı dişlere sahip olmak isteyen herkes, her diş fırçalama esnasında diş ipi kullanmaya özen göstermelidir. Diş ipi kullanırken diş etlerine zarar vermemeye dikkat edilmeli, diş ipi hassas bir şekilde diş aralarına uygulanmalıdır. Diş ipi kullanımının doğru kullanımı hakkında hekiminizden bilgi alabilirsiniz.

Diş macunu seçimi de ağız ve diş bakımındaki en önemli detaylardan biridir. Diş macunlarının içeriğinde diş beyazlatıcı ve plakları temizleyici kimyasallar bulunur. Diş macunu seçiminde olabildiğince doğal macunları tercih etmeye dikkat edilmelidir. Bu konuda diş yapınızın sağlığına uygun en iyi macunu doktorunuz önermesini talep edebilirsiniz. Diş macununu diş fırçanızın üzerine mercimek büyüklüğünde sıkmanız yeterli olacaktır.

Diş eti kanamalarınız varsa, bu şikayetinizi kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Günümüzde diş eti kanamalarının iyi olduğu algısı bulunur fakat uzmanlar bu anlayışın doğru olmadığına vurgu yapmaktadır. Diş eti kanamaları ağız ve dişlerin sağlıklı olmadığının habercisi olduğu gibi kan değerlerinin yetersizliği hakkında da bilgi veriyor olabilir. Bu konuda alanından uzman bir hekimden destek almalısınız. Diş eti kanaması olduğunda diş fırçalama işlemine ara verilmelidir.

 

Yiyeceklerin Ağız ve Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Doğru ve sağlıklı beslenmenin obezite gibi hastalıkların önüne geçmesinin yanı sıra, diş sağlığı için de çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Ağız ve diş sağlığı açısından uzmanlar besinleri; çürüğe sebep olan, çürüğe etkisi olmayan ve çürüğe engel olan olmak üzere üç kategoride değerlendirmektedir. Sağlıklı bir vücut kadar sağlıklı gülüşlere de sahip olmak isteyenler, doğru beslenmeye de özen göstermelidir.

Besinlerin diş sağlığı üzerindeki etkisi; besinin içeriği, ağızda kaldığı süre ve ne kadar sıklıkla tüketildiği gibi konularla yakından ilgilidir. Uzmanlar balık, et ve yumurta gibi protein içeriği yüksek olan besinlerin, çiğ sebzelerin, elma gibi meyvelerin, yer fıstığı gibi yağ içeriği yüksek fakat karbonhidrat değeri düşük olan besinlerin çürüğe etkisi olmayan besinler olduğunu belirtirler. Kalsiyum ve fosfat iyonlarına sahip olan peynirin ise ağızdaki PH değerini yükselttiği için çürük oluşumuna engel olduğu söylenmektedir.

Çürük oluşumunun önüne geçebilmek için tatlı besinlerden ve tatlandırıcı içeren gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Asitli içeceklerin ve tatlı yiyeceklerin tüketilmesinin ardından dişler güzelce fırçalanmalı, diş ipiyle de diş arasında kalan besin artıkları temizlenmelidir. Böylece ağızda bakteri oluşumunun önüne geçileceği için çürüklere de savaş açılmış olur. Asitli ve tatlı besinlerin tüketim sıklığına ve miktarına dikkat edilmelidir.

Uzmanlar, içeriğinde tatlandırıcı olmayan sade sakızların ağızdaki tükürük salgısını artıracağı için ağızdaki plak oluşumunu da azalttığını söylemektedir. Sakız sayesinde bakterilerin plak ve diş yüzeyine tutunmasının zorlaştığı söylenmektedir. Fakat bu durumun sadece tatlandırıcı içermeyen sakızlar için geçerli olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. İçeriğinde tatlandırıcı bulunan her gıda, diş sağlığı için zararlıdır.

Yapılan araştırmalara göre uzmanlar siyah çayın çürüğü azaltıcı etkiye sahip olduğunu söylemektedir. Tabi çay tüketiminde aşırıya kaçmamak kaydıyla diş üzerindeki olumlu etkilerini gözlemlemek mümkün. Bunun yanı sıra yeşil çayın da bakterilerin diş yüzeyine yapışmasını engelleyen ve bakterileri yok eden bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

Ağız ve diş sağlığını korumak için uzmanlar beslenme şeklinin protein ve sebze ağırlıklı olmasını önermektedir. Kahve, asitli içecekler, çay ve alkol tüketiminde aşırıya kaçmak diş sağlığını da olumsuz etkileyebilmektedir. Taze meyve ve sebzeler, şekersiz sakızlar, yumurta, et, peynir, yumurta, baklagiller ve balık gibi protein içeriği yüksek besinlerin diş sağlığı için de önemli olduğu bilinmektedir. Tükürük salgısını artırmak için taze işlenmemiş besinlerin tercih edilmesi de önemlidir.

 

Dişte meydana gelen lekeleri önleyebilmek için doğru besinleri tüketmenin de önemi büyüktür. Örneğin ; ananas ve çilek gibi meyvelerin dişlerdeki leke oranını hafifletmeye yardımcı olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. İçeriğindeki lif oranı yüksek olan besinlerin de, diş üzerinde bakteri plaklarının oluşmasına engel olduğu söylenmektedir. Diş minelerini yıpratan, zayıflatan içecek ve besinler yerine bu gibi lekelenmelerin önüne geçen sağlıklı sebzelerin tüketimine öncelik verilmelidir.

 

Hangi Durumlarda Diş Hekimine Gidilmelidir?
Diş hekimine gidebilmek için diş problemlerinin açığa çıkmasına gerek yoktur. Her birey ağız ve diş bakımını düzenli olarak yaptırarak çürük oluşumunun önüne geçmelidir. Hekimler, ağız ve diş sağlığı kontrolünün 6 ayda bir yapılmasını önermektedir. Dişlerde çürük, sızlama ve ağız kokusu gibi şikayetler oluştuysa, zaman kaybetmeden alanında uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Ağız, besinlerin ilk olarak sindirime hazırlandığı yerdir. Dişlerle küçük parçalara ayrılan besinler yemek borusu yardımıyla mideye gönderilir. Dolayısıyla dişlerde bakteri artışı sebebi meydana gelen çürükler insan vücudunun diğer organlarını da olumsuz etkileyebilmektedir. Diş ağrıları, diş eti kanamaları ve ağız kokusu gibi ağız ve diş şikayetleri alanında uzman bir diş hekimine başvurmanızı gerektirir. Bu tür sorunları yaşamamak için de düzenli olarak kontrole gitmenin önemi büyüktür.

Dişlerin sağlıklı yapısını koruyabilmek için de düzenli olarak yemeklerden sonra dişleri fırçalamak ve diş ipi yardımıyla dişlerin arasında kalan artıkları temizlemek önemlidir. Düzenli olarak su içmek ve asitli içeceklerden uzak durmak da diş sağlığını korumak için gereklidir.


 

 

dis hastanesi
dis hastanesi randevu alma
dis hastanesi acik mi
dis hastanesi acili
istanbul dental care
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir