Medimagazin logo

Diş klinikleri, Covid-19 servisleri kadar riskli

Geçen Kasım ayından bu yana tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyerek ölümlere neden olan Kovid-19'un bulaşma açısından en riskli alanlarından birisi de diş klinikleri. Diş hekimi ve hastanın tedavi gereği çok yakın temasta bulunduğu bu ortama bir de tedavi aygıtlarının çalışma prensibi eklenince ortama hasta kaynaklı pek çok mikroorganizma saçılabiliyor
Kaynak: Yeni Şafak
Diş klinikleri, Covid-19 servisleri kadar riskli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Diş Hekimi Engin Aksoy, "Yeterli hijyenin sağlanmadığı ortamlarda virüs hızla yayılır. Diş tedavisi sırasında ağıza takılan hortum yani aspiratör, ülkemizde küçük boyutlarda kullanılıyor. Bu aspiratörler yeterli miktarda vakumlama sağlamadığı için hasta kaynaklı mikroorganizmaların önemli bir kısmı ortama saçılıyor. Bu durum bulaş riskini artırıyor" dedi.

HER HASTAYA DİKKAT EDİYORUZ

Riskin devam ettiği şu günlerde en az hastanelerdeki Kovid-19 servisleri kadar önemli bir başka alanın da diş klinikleri olduğunu söyleyen Aksoy, "Nasıl ki Kovid-19 servislerinde görev yapan sağlık çalışanları sadece maske takarak korunmuyorsa biz diş hekimleri de koronavirüsten korunmak için pek çok önlemi bir arada almak zorundayız. Hem kendimizi hem de gelen diğer hastalarımızı korumak adına her hastamıza Kovid-19 ya da başka bulaşıcı hastalık tanısı almışçasına yaklaşarak önlemlerimizi alıyoruz" diye konuştu.

TUZLU SUYLA GARGARA YAPIN!

Pandemi sürecinde bulaşı riskini azaltmak İçin ağız ve diş sağlığına maksimum özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Diş Hekimi Koray Kendir, "Günde 2 kez en az 2 dakika boyunca dişlerinin tüm yüzeylerini fırçalamalı, ara yüz temizliği için fırçalamadan önce günde 1 kez muhakkak diş ipi ya da ağız duşu uygulaması yapılmalı. Gün içerisinde tuzlu suyla ağız ve boğaz gargarası dişeti sorunlarına karşı etkili bir koruma sağlar. Tüm bu önlemler hem rutinde bizi diş ve diş eti hastalıklardan korur hem de Kovid-19'un en önemli bulaş yollarından biri olan ağzın virüslere açık bir konak olmasının bir nebze de olsa önüne geçer" şeklinde konuştu.

pandemi
agiz ve dis sagligi
dis hekimi
engin aksoy
Yorum (1)
dt
adsm lerde dişhekimi kalmamış. 3-4 hekim geceli gündüzlü hasta bakıyor. ortalama 4-5 mhrs hastası günde bakılıyor.Bunun dışında acil olarak ayaktan hastalara bakılıyor.hastalalar mağdur. Biz diş hekimleri ayrı mağdur. ekonomik kriz derinleştikçe insanlar (bir defa mahsus özele gidenler) artık ikinci defa gidemez oldular. Artık hastalar daha yüksek sesle talepte bulunmaya başladılar. Filasyondaki diş hekimleri kurumlarına dönmedikleri sürece, yakın zamanda sorun diş hekimliği açısından daha da büyüyecektir. Bundan sonra hiçbirşey eskisi gibi olmayacağına göre, yeni normal için performansız ve branşlara ayrılmış(poliklinik) sistemi geri gelmelidir. lakin entegre sisteme diş hekimliği fakültelerinde devam edilmesi eğitimin niteliği açısından da gereklidir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir