Medimagazin logo

Kalimba Nasıl Çalınır? Kalimba Hakında Bilinmesi Gerekenler

Kalimba nasıl çalınır? Kalimba müzik aletinin çalınımı öncelikle birçok farklı müzik aletine oranla daha kolay ve daha rahattır.
Kalimba Nasıl Çalınır? Kalimba Hakında Bilinmesi Gerekenler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kalimba nasıl çalınır? Kalimba müzik aletinin çalınımı öncelikle birçok farklı müzik aletine oranla daha kolay ve daha rahattır. Tuşlara rastgele vurulduğunda dahi hoş melodilerin elde edilebildiği ve kulağı rahatsız etmeyen tınıların olduğu bir müzik aleti olmaktadır. Kalimba müzik aletinin üzerinde bulunan sayısal olarak rakam veya alfabe olarak harf karşılıklarına denk gelen notalar öğrenilmeli yani temel nota bilgisi mutlaka çözümlenmelidir. Nota karşılıkları çözümlenip öğrenildikten sonra kısa süre zarfında besteler nota çözümlemeleri ile farklı türdeki şarkılar çalınabilecektir. Kalimba’nın tuşları üzerinde bulunan sayısal değerlere karşılık gelen notalar; 1-Do, 2- Re, 3-Mi, 4-Fa, 5-Sol, 6-La ve 7-Si şeklinde iken harf değerlerine karşılık gelen nota dizilimleri ise; C-Do, D-Re, E-Mi, F-Fa, G-Sol, A-La, B-Si ve C#-Do Diyez, F#-Fa Diyez şeklinde olmaktadır. En kalın nota do notası iken en ince nota ise si notasıdır. Bu notalar ile beraber diyez ve bemol olan notalarda bulunmaktadır. Kalimbanın farklı uzunluk ve kalınlıklarda olan dilleri yani metal çubukları notaların ses özelliklerini sağlamakta iken parmak özelliklerinize göre istediğiniz kalimba tür ve modelini seçebilirsiniz. Kalimbanın çalınımı noktasında belli başlı kurallar ve kısıtlamalar olmamak ile birlikte bunun yanı sıra farklı çalınım tekniklerini de öğrenmek oldukça faydalı olacaktır. Öncelikle bu müzik aletini kendi başınıza öğrenmeniz mümkün olup bunun için eğitici nota kitapları, kılavuzlar ve eğitici video setleri temin edebilirsiniz. Yine bunun yanı sıra video paylaşım siteleri aracılığı ile sosyal platformlardan eğitici videolara ve icra görüntülerine, etkinliklerine ulaşarak öğrenimlerinizi bir adım daha öteye taşıyabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Tabi bunların yanı sıra yine istek ve tercihlerinize göre enstrüman eğiticileri veya müzik kursları ile de bu şirin ve hoş tınılara sahip olan müzik aletinin nasıl çalındığını öğrenebilir ve icralarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Kalimbaların akort edilmeleri noktasında ise bu akort frekans tabloları aracılığı ile dijital ortamda olan akort programlarını akıllı cihazlarınıza indirerek yararlanabilir böylelikle icralarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Tını özellikleri ile insanı rahatlatan kalimba ile birçok şarkı notasını bularak sayısal değerler ölçüsünde icraları gerçekleştirebilirsiniz.

Kalimba Modellerini İncelemek İçin; https://www.yonkamuzikmarket.com/kalimba

 

Kalimba hakkında bilinmesi gerekenler, öncelikle bu müzik aletinin birçok çeşidi olmak ile birlikte çalınım ve ses özellikleri açısından oldukça yoğun bir şekilde rağbet görmektedir. Tarihsel süreçte incelediğimizde kalimba Güney Afrika’da ortaya çıkmış olan bir müzik aleti olup tahta ahşap bir mekanizma üzerine metal çubuk şeklinde olan parçaların kademeli olarak yerleştirildiği bir çalgı aletidir. Kalimba müzik aletinin ön tarafında olan büyük yapıdaki delikten hava çıkışının yanı sıra kalın tuş icralarında eko özelliği sağlanmakta iken arkasında bulunan delikler kapatıldıklarında ise daha gür bir ses özelliği oluşturulmaktadır. Kalimba’nın diğer adı Mbira olarak geçmektedir. Yine kalimba müzik aleti; mbila, mbira njari, nhare, sansu, karimbao, karimba, marimba, sanzu ve matepe gibi isimler ile de adlandırılmaktadır. Batı’da baş parmak piyanosu olarak adlandırılan kalimba müzik aleti Afrika’dan tüm Dünya’ya yayılmış olup kalimbanın ilk zamanlarda metal çubukları yanı dilleri bambudan yapılmış olup daha sonraları metale dönüştürülmüştür. Zambezi Nehri kıyılarında 1300 yıl önce görülen kalimba Mozambik ve Zimbabwe’de daha da yaygın bir şekilde kullanılmış olup Güney ve Doğu Afrika bölgelerinde kalimbanın birçok çeşidine rastlanmaktadır. Kalimba bazı Afrika ülkelerinde dini törenlerde, sosyal etkinlik ve düğün törenlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Güney Afrika’dan 1950’li yıllardan itibaren Etnomüzikolog olan Hugh Tracey aracılığı ile ihraç edilerek Afrika dışına taşınmıştır. Beynin sağ ve sol olmak her iki tarafını birlikte çalıştıran kalimba stresi azaltmakta ve konsantrasyonu arttırmaktadır. Bebeklerin uyutulması ve hastanelerde psikolojik tedavilerde kullanılan kalimba oldukça faydalı bir müzik aletidir. Beğeni ve isteğinize uygun olan kalimba çeşidini fiziksel özellikleriniz doğrultusunda farklı marka ve modeller aracılığı ile garanti avantajları ile güvenilir yerlerden temin ederek bu güzel deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kalimba ve daha fazlası İçin;  https://www.yonkamuzikmarket.com/

kalimba
kalimba nasil calinir
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir