Medimagazin logo

Yüz Felci nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

Kar kış derken havaların bir anda soğuması vücudunuzu da olumsuz yönde etkilemiş olabilir. Özellikle sabahları rüzgarın da etkili olduğu saatlerde yüzünüzü korumadan dışarı çıkarsanız yüz felci geçirme ihtimaliniz olabilir.
Yüz Felci nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kış aylarında soğuk nedeniyle daha fazla görülen yüz felcinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tayfun Demirel’le konuştuk.

 

Yüz felci nedir?

Yüzümüzün her iki yarısında bulunan kasların hareket etmesini sağlayan iki tane sinir vardır. Bu sinirler beyin sapından çıktıktan sonra kulak kemiği içinde devam eder ve kulaktan çıktıktan sonra yüzümüzde alın, göz kapağı, kaş, burun kenarı, dudak kenarı ve boyun kaslarını hareket ettirmeye sağlayan sinirler olarak beş parçaya ayrılır. Bu sinirin hasar görmesi durumunda buradaki kasların yönetilmesi azalır. Buna bağlı olarak da kaslarda hareketsizlik oluşmaya başlar. Kaslardaki hareketsizlik hafif derecede olabileceği gibi tamamen de hareketsizlik görülebilir. Bu duruma yüz felci denir. Yüz felcini santral dediğimiz merkezi yüz felci ve çevresel dediğimiz periferik yüz felci olarak ikiye ayırırız. Santral yüz felci beyindeki bir hasardan dolayı meydana gelen yüz felcidir ve beraberinde vücudun başka yerinde de tutmama, beyin hasarı, inme gibi başka bulgular da olur. İkincisi ise sinirin beyin sapından çıktıktan sonra başına bir olay gelmesi dolayısıyla oluşan ve sadece yüzün o tarafını etkileyen vücudun başka bir yerinde herhangi bir bulgu yaratmayan çevresel dediğimiz periferik yüz felcidir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları santral yüz felcine göre daha sık görülen periferik yüz felci ile ilgilenir. 

 

 

 

Yüz felcinin belirtileri nelerdir?

Genelde hasta uyandığı zaman yüzünün bir tarafında farklılık; aynaya baktığı zaman hareketlenmesinde azalma, ağzının bir tarafa çekmesi, tükürük salgısına hakim olamama, gözünün aşırı yaşarması veya gözde kuruma, ağızda tat değişikliğiyle karşılaşır. Bu belirtiler dışında viral enfeksiyonların neden olduğu kulak ağrısı ile yüzde hareketsizlik ve beraberinde yüz felci birlikte görülebilir. Yüz felcinin etki alanı sinirdeki zararın miktarıyla doğru orantılıdır. Hafif bir kapanma kusurundan; tamamen gözü kapatamamaya, ağzın kenarını hareket ettirememeye ve alın çizgilerinde silinmeye kadar gidebilir. Bu tam felç durumudur.

 

Çevresel yüz felcinin nedenleri nelerdir?

Birdenbire ortaya çıkan, her yaş grubunda görülebilen ve cinsiyette eşit dağılım gösteren, %90’ının üzerinde kendiliğinden iyileşen sebebi bilinmeyen yüz felci, en sık görülen yüz felci türüdür. Diğer sebepler kafa travması gibi problemler sonrası hastada o bölgeden geçen sinir hattı boyunca bir kırık yaşanması, kafa tabanı boyunca bu sinirde zarar görmeye sebep olabilir. Sinir, kafa içinden devam ederken kulak kemiğinin içine çok ince bir kanaldan geçer. Bu kanalda sinirin şişerek beslenme bozukluğu yaşaması, hasar görmesine neden olur ve yüz felci oluşabilir. Çocuklarda daha az görülen yüz felci; genç erişkinlerde ve hamileliğinin son üç ayındaki kadınlarda daha sık görülür. Ayrıca şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklarda 4 kat daha fazla yüz felci riski vardır. Lipid yağ hastalıkları, tiroid hormon bozukluklarında görülme riski biraz daha artar. Özellikle hipotiroidi vücuttaki ödemi artırdığı için yüz felci görülme riskini artırır. Yüz felcine neden olan önemli faktörlerden biri de yüzün ciddi rüzgar ya da soğuğa maruz kalmasıdır. Soğuğa maruz kalma sinirin o kemik kanal içerisinde ödemlenmesine neden olabilir. Soğuk dışında metabolik hastalıklar, travmatik nedenler, özellikle uçuk gibi viral enfeksiyonlar, orta kulak iltihabı, tükürük bezi tümörleri, nezle, grip gibi bazı üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası sinirde oluşan ödem de yüz felcine neden olabilir.

 

 

Nasıl tanı konulur?

Yüz felciyle gelen hastanın tanısı için en değerli bulgu muayenedir. Hastanın yüzüne bakarak; gözlerini kapama, alnını-kaşlarını kaldırma, burnunu çekme, ağızda ıslık öttürme, boynunu germe hareketi gibi belli mimik hareketlerini yapmasını isteriz. Bu mimik hareketleriyle hastanın etkilenen taraftaki hasarının derecesini belirleriz. Sonrasında da yaşı, kullandığı ilaçlar gibi genel durumunu sorgularız.

 

Yüz felcinin tedavisi nasıl yapılır?

Hasta yüz felcini geçirdiği zaman  yüzünde bir hissizlik, kayma,tükürüğünü ağız içinde tutamama gözünde yaşarma veya kuruluk hisseder ve bu durum 2-3 gün içinde daha da kötüleşebilir. İyileşme süreci sinir hasarının oranına göre değişir. Sinir hasarı ne kadar fazlaysa araz kalma ihtimali ve iyileşme süreci de o kadar uzundur. Bu durumda 24-48 saat içerisinde tedaviye başlamakta fayda vardır. Öncelikle kortizon tedavisi uygulanır. Bu vakaların genelde %80’i
7-10 gün içerisinde; %10’u 3-4 hafta içerisinde iyileşir. Diğer %10’luk bölüm ise 3 hafta geçtiği halde hareket kısıtlılığı problemi yaşamaya devam edebilir. Eğer yüz sinirinde tam bir hareket kısıtlılığı var ve hiçbir düzelme yoksa bazı nörofizyolojik testlerden yararlanırız. Bunların başında EMG dediğimiz elektromiyografi testi gelir. Teste göre dejenerasyon seviyesi %95’in üzerindeyse o zaman siniri cerrahi olarak rahatlatma yoluna gidebiliriz. Onun haricinde soğuğa bağlı ya da viral enfeksiyonlardan kaynaklanan yüz felçleri %90-95’i kendiliğinden iyileşiyor. Ortalama iyileşme süreci 3 hafta ile 1 yıl arasında sürebiliyor. Sinir hücreleri günde en fazla 1-2 mm iyileşir. Genelde sinir hasarı uçtan başlar ve merkeze doğru ilerler. İyileşme ise merkezden başlar ve sinir ucuna doğru ilerler.

 

 

yuz felci
yuz felci nedir
yuz felcinin belirtileri
yuz felcinin nedenleri
nasil tani konulur
yuz felcinin tedavisi
Yorum (9)
hakan imert
öncelikle herkeze geçmiş olsun bende 08.02.2018 tarihinde sabah uyandıgımda agzımı çalkalarken suyun sag dudak kenarlarından aktıgını farkettim ve iş yerimde kahvaltı yaparken sag damaktan tat almadıgımıda farkettim ve akşam saat 23 civarlarında sag gözüm seyirmeye başladı malesefki doktora gitmek yerine uyumayı tercih ettim 09.02.2018 yani birgün sonrası kalktıgımda ise sag gözüm kapanmıyor ve yüzümüm sag tarafında hiç bir mimik hareleti yoktu agzım sol tarafa dogru çekiliyor dişlerimin sol üçü haricinde hiç biri gözükmüyor konuşurken çok zorluk çekiyordum artık hastaneye gitmem gerektigini anlamıştım gittigim dr tarafından muayene sonunda agır bir yüz felçi geçirdigimi ögrendim hemen ilaç tedavisine başladım antiviral ilaç cortizan suni göz yaşı migde koruyucusu ve b12 vitamini cortizonu 12gün boyunca doktorumun kontrolü altında kestik diger ilaçlara 1ay boyunca devam ettim hastalıgın 4.haftasında emg çekildim ve hasar oranının %98 zarar gördügünü ögrendim sonra fizik tedavisine başladım 1ay boyunca hergün gittim ve fizik tedaviside bitti yüzümde çok ta fazla bi degişiklik olmamıştı doktoruma sordugumda artık beklemekten başka yapıcak bişiy olmadıgını söyledi he bu arada bütün tahlillerim yapıldı ve çok şükür bişiy çıkmadı emr da temiz çıktı ama ne yazık ki ne den dolayı yüz felçi oldugumu halen bilmiyoruz sogukta kalmamıştım ceyranda da kalmadım ıslak saçlada dışarı çıkmadım ve şerimde yok yani anlıcanız benim için tam bi kabuz oldu bu 3 ayım her beş dakikada bir aynaya bakıyorum rüyalarım da igleştigimi görüyor ve çok muttu oluyordum kalttıgımda ise yüzüm hep aynı hocalarada gittim ama bir degişiklik olmadı ve ALLAHa bol bol dualar etmeye başladım ve bir imtihanda oldugumu anladım şükrettim dua ettim namaz kıldım ve kurban oldugum ALLAH bir arkadaşımı çıkardı karşıma onun dedigi bir yere gitmeye başladım akapuntur ama beraberinde bir çok tedavi yöntemleri olan bi yer evet artık sonuç almaya başladım kapanmıyan gözüm kapanıyor dişlerimin %70 şi gözüküyor sag yanagım oynamaya başladı ve konuşmam baya bi düzeldi artık tanımıyan anlamıyır yüz felçi geçirdigimi ama ben tedavime devam ediyorum kaşımda ve burnumda halen bi degişiklik yok ama inşallah onlarda düzelicek çok morel istegen bi hastalık oldugu için herkezin igleşicegini ümit ediyorum benim sinir hasarı%98 olmasına ragmen igleşmeye başladı ALLAHıma çok şükür herkeze çok geçmiş olsun RABBİM şifanızı versin bol bol dua edin o öyle bi ALLAH ki her şeye gücü yeter saygılarımla hakan imert
130
Cevapla
Melinda
Sayın Hakan İmert, Yazdıklarınızı okudum. Çok geçmiş olsun. Umarım en tez zamanda rüyalarınız gerçekleşir ve eski durumunuza dönersiniz. Benim yeğenimin problemide sizinki ile aynı, çok üzüntülüyüz. Rica etsem, akapuntura nereye gittiğinizi söyleyebilirmiydiniz. Teşekkür ederim. E_mail adresim: a_y_s_l_62@hotmail.com
23
Cevapla
Ali Osman Demirhan
Doktor babama yüz felci geçiyorsun demiş ne taraf olduğunu söylememiş biz nasıl anlayabiliriz. Sol gözü sürekli kırpıyor
26
Cevapla
Zekeri Beyaz
aynından bendede var.ama benimkisi sağ gözden. bişey olurmu.
26
Cevapla
Pınar Alkan
Mehaba sorunum başımın sağ kaşımın üst kısmında uyuşma vardı ama zamanla uyuşma zamanla çeneme kadar yayıldı sanki bir deri altında gerilme gibi arda elleriminde üst kısımları el parmak uclarındada hissediyorum şu anda yüzümde gerinlikle uyuşma ve yanma mevcut ve korkuyorum ilerliyor çünkü vücut kaslarımda ağırıyor arda bu durum beni çok endişelendiriyor.
43
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir