Medimagazin logo

Kıbrıs’ta Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi, 1977 yılından günümüze dek uygulanan tıbbi bir prosedürdür. Bu prosedürün amacı, birtakım infertilite koşulları nedeniyle doğal yöntemlerle bebek sahibi olamayan kişiler için alternatif yöntemler üretmektir.
Kıbrıs’ta Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İnfertilite nedenlerinin çeşitlenmesi nedeniyle, bebek sahibi olmakta güçlük çeken hastaların sayısı da artmaktadır.  Kıbrıs’ta bulunan tüp bebek merkezleri, tüp bebek alanında oldukça popüler olmaya devam etmektedir. 
Kıbrıs tüp bebek merkezlerinin avantajları nelerdir?
Çevresel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalma, toksik maddelerin sıkça kullanılması gibi birçok etken; infertilite oranlarının artmasındaki en büyük nedenlerdendir. Böylece Kıbrıs’ta gerçekleştirilen tüp bebek tedavilerinin sayısı da her geçen yıl artmaktadır. Kıbrıs’ta uygulanan tüp bebek tedavisinin oldukça önemli avantajları bulunmaktadır.
Öncelikle; Kıbrıs tüp bebek merkezlerinde gerçekleştirilen tedavi esnasında, başarı oranını ciddi derecede etkileyebilecek önemli ek prosedürler yürütülebilmektedir. Yumurta donasyonu, sperm donasyonu, embriyo donasyonu,  preimplantasyon genetik tanı (PGT), mikro TESA / TESE, mikroenjeksiyon gibi prosedürlerin; tüp bebekte olumlu sonuca ulaşılabilmesindeki etkisi büyüktür. 
Kıbrıs tüp bebek merkezleri, üstün kalite standartlarında hizmet vermektedir. Deneyimli hekimler, tecrübeli personeller ve Avrupa standartlarında laboratuvar imkanlarıyla birlikte, en cazip koşulların yaratılmasına olanak sağlamaktadır. Tüp bebek merkezleri, devletin yetkili kurumları tarafından düzenli olarak denetlenmekte ve geliştirilmektedir.
Tüp bebek sürecindeki en önemli etken, karşılıklı olarak sağlıklı iletişimin kurulabilmesidir. Kıbrıs tüp bebek merkezleri başta Türkiye ve Avrupa olmak üzere, dünyanın her yerindeki hastalar tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle, tüp bebek merkezlerinde birçok dile hakim personel bulunmaktadır. 
Kıbrıs’ta tüp bebek fiyatları, diğer birçok ülkeye göre oldukça avantajlıdır. Verilen hizmet anlayışı ile maliyetler arasındaki ters orantı, Kıbrıs tüp bebek merkezlerinin tercih edilmesindeki önemli faktörlerdendir. 
Kıbrıs’ta tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?
Tüp bebek tedavisi, temelde 7 aşamadan oluşmaktadır. Dünyanın her yerinde genellikle aynı işleyiş üzerinden sürdürülen bu tedavi, gerek duyulan ek prosedürlere göre şekillenebilmektedir.
Tüp bebek aşamaları şöyle sıralanabilir:
1-    Döngü öncesi hazırlık: Tüp bebek tedavisinin uygulanma kararı alındıktan sonra, konulan infertilite tanısını tartışmak ve bir tedavi planı geliştirmek için görüşme düzenlenmelidir. Bu esnada tüp bebek işleminden önce ihtiyaç duyulacak çeşitli testler ve fertilite ilaçları da belirlenmelidir. Hastaların alabileceği ilaçlar genellikle, tedavi döngüsünden önceki ayda başlatılan doğum kontrol hapları, oral kontraseptifler, enjekte edilebilir hormon ilaçlarını içermektedir. Bu ilaçlar yumurtlama indüksiyonu veya yumurtalıklardan yumurtaların salınması için kadın vücudunu hazırlamaktadır. 
2-    Yumurtlama indüksiyonu: Bu aşama, kadının yumurtlamasını ya da birden fazla olgun yumurta üretmesini sağlamak için doğurganlık ilacını kullanma sürecidir. Tüp bebek için mümkün olduğu kadar çok sayıda sağlıklı yumurta hücresi elde etmek önemlidir. Yumurtlama indüksiyonu esnasında kadının düzenli olarak hormon düzeyleri ölçümlenmeli, ultrason görüntülemesi ve kan testleri yapılmalıdır. Yumurtlama; hCG enjeksiyonundan yaklaşık 40 saat sonra gerçekleştiğinden, bu enjeksiyonun zamanlaması oldukça önemlidir. 
3-    Yumurta toplama: Yumurtaların alınması prosedürü, cerrahi bir işlemdir ve hastanın acı hissetmemesi için yatıştırıcı ilaçlar verilmelidir. Bu esnada herhangi bir ilaç kullanımı mevcut ise hekime bildirilmelidir.   İşlem için hazırlanan kadının muayene masasına uzanması istenir. Vajina, steril bir su çözeltisiyle yıkanır. Yumurtaların toplanması için gerekli olan iğneli bir tüp vajinal yoldan ilerletilerek yumurtalıklara ulaştırılır. Ultrason rehberliği eşliğinde foliküller, yumurtalardan alınır ve tüp bebek laboratuvarına gönderilir. Tüm prosedür yaklaşık 30 dakika sürer ve hasta, anestezinin etkisi geçene dek gözlem altında tutulur. Eğer yumurta alımı gerçekleştirilemiyorsa, yumurta donasyonu için gerekli işlemler yapılabilir. 
4-    Sperm toplama: Yumurtaların alındığı gün, erkekten de mastürbasyon yoluyla sperm örneği alınmalıdır.  Sperm elde edilemiyorsa, mikro TESE veya TESA gibi testis içerisine uygulanan biyopsi işlemleri gerekebilir. Sperm numunesi alınamadan önce, 3 gün süreyle hiçbir cinsel aktivitede bulunulmaması istenir. Gerekli spermler sağlanamıyorsa, sperm donasyonu uygulanabilir. 
5-    Döllendirme: Döngü içerisindeki en önemli aşama; tüp bebek merkezinin laboratuvarında gerçekleşecektir. Yumurta ve sperm örnekleri döllendirme işlemi için tüp içerisine yerleştirilir ve düzenli olarak gözlemlenir. Sperm hücrelerinin döllenme kabiliyeti yeterli değilse, her bir yumurta hücresinin içerisine sperm hücrelerinin enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen mikroenjeksiyon (ICSI) prosedürü tercih edilmelidir. Sperm, yumurtaya girdiğinde döllenme birkaç saat içerisinde başlayacaktır. Döllenen hücreler 3 gün içerisinde 8, 5-6 gün içerisinde ise 100 hücreye kadar bölünerek büyümektedir. Yeteri düzeyde geliştiği gözlemlenen embriyolar transfer işlemi için hazırlanır. Embriyoların sağlık durumunun en net şekilde belirlenebilmesi için PGT prosedürü de uygulanabilir.
6-    Embriyo transferi: Transfer işlemi, yumurta alımından 2 ila 7 gün sonra gerçekleşmektedir. Kaç adet embriyonun ve hangilerinin transfer edileceğine embriyolog tarafından karar verilmelidir. Prosedür öncesinde kadın hazırlanır, ancak işlemin ağrısız olması dolayısıyla anestezi uygulanmaz. Spekulum yardımıyla açılan vajina içerisine, embriyoların yerleştirilmiş olduğu bir kateter yollanır. Ultrason eşliğinde rahime dek ilerletilen kateter yardımıyla embriyolar bırakılır ve işlem tamamlanır. Kalan sağlıklı embriyolar mevcutsa, embriyo dondurma işlemi tercih edilebilir. 
7-    Gebelik testi: Transfer işlemini takip eden 12. günde, tüp bebek tedavisinin sonucunu öğrenmek için kan yoluyla gebelik testi yapılabilir. 
Kıbrıs’ta tüp bebek şartları nelerdir?
Her ülkenin sağlık sistemi üzerinde belirlemiş olduğu birtakım yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Ayrıca Kıbrıs tüp bebek merkezlerinde kurumsal olarak değişkenlik gösteren şartlar da mevcut olabilmektedir. 
Kıbrıs’ta tüp bebek yöntemi için gerekli olan düzenlemelerden bazıları şöyledir:
•    Evli olmayan bireyler veya aynı cinsiyetteki çiftler, tüp bebek için başvurabilmektedir. 
•    Tıbbi nedenler dışında, aile dengesi nedeniyle yapılan cinsiyet seçimine izin verilmemektedir. 
•    45 yaş, tüp bebek tedavileri için azami yaştır. Ancak belirli kriterlerin yeterli olması durumunda yaş limiti 55’e dek yükselebilmektedir. 
•    Embriyoların, yumurtaların ve spermlerin ne kadar süreyle saklanacağı konusunda bir kısıtlama yoktur.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com
 

tüp bebek
infertilite
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir