Medimagazin logo

Lohusa dönemi nedir, neler yapılmalıdır?

Lohusa dönemi, doğum yapan bir kadın vücudunun hormanal anlamda değişim geçirdiği dönem olarak ifade edebilir. Doğum yapan kadınlar eski beden görünümüne tekrardan ulaşmak için birçok süreçten geçmek durumunda kalırlar. Bu süreçlere diğer ifadelerle postpartum ya da puerperiyum dönemde denmektedir
Lohusa dönemi nedir, neler yapılmalıdır?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Lohusa dönemi, bebek dünyaya geldiği andan itibaren kadın üzerindeki şişkinlik eylemini ortalama 6-8 hafta arasında tamamlamaktadır. Ancak yeni doğum yapmış anne üzerinde oluşan bu değişimler bedeni savunmasız bıraktığından dolayı, anne ve bebek bakımı oldukça özel bir şekilde titizlikle yapılmalıdır. Doğum sonraları lohusa dönemine iki aylık ortalama bir geçişte anne üzerinde bazı değişimler oluşur.

 Rahimde oluşan küçülmeler, aralıklarla oluşan adet kanamaları, bedenin aşırı sıvı tüketme isteği, terlemenin vücut üzerinde daha da artması, beslenme alışkanlığının değişmesi, idrara daha fazla çıkma gibi fiziki durumların yanında ruhsal yani duygusal anlamda da değişimler yaşanmaktadır. Bu durumlarda anne, doğum sonrası hijyen konusunda önemli tedbirler almalıdır.

 Lohusa bakımı nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmelidir?

 Lohusa döneminde doğum yapan anne, yaptığı doğum türüne göre kendine bakmalıdır. Normal doğum yapan biri, vücudun daha iyi toparlanabilmesi için mümkün oldukça belli bir süre her gün ılık duş almalıdır. Bu durum sezaryen doğum yapanlar içinde geçerli olmakla birlikte ameliyat izinin bulunduğu bölgeye şeffaf bant yapıştırılarak banyo gerçekleştirilmelidir. Doğum yapan anne aralıklarla yaşadığı adet kanamaları için sürekli hijyenik ped değişimine gitmeli, bu süreçte pamuklu iç çamaşırları giymelidir.

 Rahimde oluşan değişim sebebiyle rahat hareket edemeyen anneler için doğum sonrası hamile lohusa gecelik tercih edilmelidir. Lohusa, beslenme alışkanlığına dikkat ederek, öğün atlamadan ve bol bol sıvı tüketimi yapmalıdır. Bu sayede vücut kendini daha çabuk toparlayacaktır. Doğum yapan anne, lohusa döneminde uyku düzenini elinden geldiğince eskisi gibi devam ettirmeli ve ağır işlerden bedenini uzak tutmalıdır. İlaç kullanımı doktor gözetimi altında gerçekleşmelidir.

 Yanlış ilaç kullanımının anne sütü yoluyla yeni doğan bebeğe ciddi zararlar verebileceği düşünülüp, ona göre hareket edilmelidir. Korse, sargı bezi gibi materyaller sağlık açısından gerekmedikçe vücuda takılmamalıdır. Uygulandığı takdirde ise, beden değişiminde sakıncalar yaratacağı bilinmelidir. Doğumdan sonra cinsel ilişki yaklaşık 2 aya yakın ertelenmelidir. Anne ve bebek için lohusa döneminde kontroller doktor gözetimi altında gerektiği kadar yapılmalıdır.

Lohusa döneminde nasıl giyinmelidir?

Anne de doğum sonrasında meydana gelen fiziki ve ruhsal değişimler annenin kendini güvende hissetmesi adına oluşturulan süreç dikkatlice işlenmelidir. Anne öncelikle bebek emzirme dönemlerinde süt arttırıcı yiyeceklerle beslenmeli, bolca sıvı tüketmelidir. Doğumdan sonraki ilk iki ayda da emzirme özellikli lohusa pijama tercih edilmelidir. Bu sayede lohusa, daha rahat hareket edebilecek ve süt sağımı daha da kolaylaşacaktır.

Doğum sonrası değişim geçiren bir vücut için çeşit çeşit modelleri bulunan lohusa pijama takımları sağlık açısından da bir konfor yaratmaktadır. Ekonomik ve organik ürün kumaşlarıyla elde edilen hamile lohusa gecelik veya pijama takımı modelleri pamuklu büyük beden iç çamaşırlarla kullanılmalıdır. Bu şekilde kullanıldığı takdirde bebek ve anne için daha da elverişli bir kullanım tercihi sunacaktır.

Lohusa dönemi pijama ve geceliklerin anne rahatı için hava alan bir yapıda olması gerekir. Mevsimsel geçişlerde veya doğumlarda alınan pijama ve geceliğin kışın yünlü, ilkbahar ve yaz aylarında da pamuklu bir ürün içeriğine sahip olması gerekmektedir.

Doğumun ilk aylarında gece gündüz bebekle ilgileneceğiniz için ev içerisinde modern, rahat ve emzirme için üst bölümü kolayca giyilip, çıkarılabilen gecelikli pijama takımı modellerini seçmenizde yarar vardır. Lohusa döneminde anne bedeninin de bir bebek gibi hassaslaşması sebebiyle pijama ve gecelik kumaş türü kaşındırma, batma veya yapışma durumu göstermeyen bir yapıda olan ürünlerden seçilmelidir.

Lohusa döneminde yaşanabilecek durumlar

Lohusa dönemi, doğum sonrası kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir. Beden üzerindeki değişim ve şişkinliğin geçmesi süresinde bazı anormal sağlık açısından komplikasyonlar yaşanabilmektedir. Bu sorunlar aşırı kanama yaşama, emboli oluşumu, lohusalık humma enfeksiyonu ve idrar yollarında doğum sonrası birtakım yaraların oluşmasını ifade etmektedir.

Bu durumlar yaşandığı takdirde ise oluşan sorun için bir doktordan tıbbi müdahale almak kişi önündeki en doğru seçenektir. Doğum sonrası lohusanın bu durumun önüne geçebilmesi aslında mümkündür. Annenin genital bölgeyi sıkmayan giyim ürünleri tercih etmesi ve belli bir süre vücut temizliğine oldukça önem göstermesiyle birlikte bedende oluşabilecek sorunlar bir nebze de olsa önlenebilir.

lohusa
gecelik
anne
bebek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir