Medimagazin logo

Plasenta yapışıklığı annenin hayatını tehdit ediyor

Gebelikte anne ile bebek arasındaki besin alışverişini sağlayan bebeğin eşi olan plasentanın rahim duvarına yapışması, doğum sırasındaki aşırı kanama sebebiyle anne hayatını tehdit ediyor
Kaynak: AA
Plasenta yapışıklığı annenin hayatını tehdit ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Üyesi Prof. Dr. Polat Dursun, AA muhabirine gebelikte plasenta yapışıklığı hakkında bilgi verdi.

Dursun, plasentanın hamilelik boyunca anne ile bebek arasındaki besin alışverişini sağlayan, rahim içerisinde bebekle birlikte büyüyen ve doğumdan hemen sonra vücut dışına atılan kese olduğunu ifade etti. Bazı durumlarda plasentanın doğum kanalını tıkayacak şekilde rahim ağzının üstüne yerleşebildiğini dile getiren Dursun, "Bu duruma plasenta previa denir. Plasenta previası olan gebelerin normal doğum yapması mümkün değildir. Doğum sırasında ortaya çıkan aşırı kanama annenin ve bebeğin ciddi sorunlar yaşamasına neden olur." dedi.

Plasenta yapışıklığının gebelik sırasında tespit edilmesinin önemine dikkati çeken Dursun, plasenta previalı gebelerin, mutlaka donanımlı bir hastanede ve deneyimli bir ekip tarafından doğum yaptırılması gerektiğini vurguladı.

"Plasenta yapışıklığı 500 doğumda bir görülüyor"

Prof. Dr. Dursun, gebelikte bebeğin eşi olan plasentanın doğum sonrasında 30 dakika içinde kendiliğinden ayrıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Gebelikte, bebeğin eşinin rahim duvarına yapışması ve ayrılmaması durumu, 500 ile bin doğumda bir görülüyor. Normal şartlarda bebeğin eşi normal doğum sonrası yarım saat içinde sezaryen sırasında da plasenta doktor tarafından rahimden kolay bir manevra ile ayrılır. Eğer tanı konmazsa anne ve bebek açısından doğum sırasında hayati risk taşır. Annenin hayatı tehlikeye girer ve ciddi kanama oluşturabilir. Miyom ameliyatı, rahim düzeltme ve iki kez sezaryen doğum geçiren kişiler plasenta yapışması riskiyle karşı karşıya kalabilirler."

gebelik
polat dursun
türk jinekoloji ve obstetrik derneği
Yorum (4)
Muhiddin Göç
Plesentanın önde olmasından daha çok Plesentanın öndeyken aynı zamanda yapışma anomalisi de bulunması anne hayatını tehlikeye sokuyor. Plesentanın önde olması ve yapışma anomalisi hamlenin daha önce olduğu sezeryan sayısı ile yakından alakalı. 4 kez sezeryan olacak bir hamlede görülme ihtimali %40_50 arasında. Yani durum iatrojenik. Özel hastanelerde çalışan tatlı dilli ve popüler doktorlar daha özverili çalışıp primler sezeryanı endikasyon dışı kullanmamaları gerekiyor. Bu devlet hastanelerinde büyük ölçüde başarılı.
10
Cevapla
ömer hayyam
SAYIN Muhiddin Göç (Uz Dr ) SEZERYAN SAYISIYLA PREVİA ARASINDAKİ İLİŞKİNİN MANİPÜLATİF OLDUĞUNU TECRÜBEMLE GÖRDÜM...UTERİN ANOMALİLER,ANEMİ VE ENFEKSİYONLAR NEDEN OLUYOR....SEZERYAN VEDE ARTAN SAYISI ETKİLİ DEĞİL....KİTAPLAR VE YAYINLAR YANLIŞTIR
7
Cevapla
Muhiddin Göç
Ömer Hayyam (op Dr.) sizin mesleki tecrübelerinizin aksine benim mesleki tecrübelerim literatür ve klasik kitaplarla uyumludur. Özellikle eski sezeryan ve plesenta acreata arasındaki ilişki için çok kıdemli olmaya da gerek yok sanırım.
4
Cevapla
duygu demirkol
ben 17 haftalık hamileyim sezaryan ameliyatimin üzerine bebegimun esi yapışik olduğunu ve plesanta yapisikligi tehlikesi olduğunu pas bebek olduğunu skar gebelik olduğunu söylüyorlar ne yapmalıyım
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir