Medimagazin logo

Rahim Ağzı Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor...

Kadınlarda görülen kanserler arasında en yaygın olanlardan biri de rahim ağzı kanseridir. Bu kanser her yıl 500 bin kişiyi etkiliyor ve erken tanı ise hayat kurtarıyor.
Rahim Ağzı Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 1500 kişiye tanı konuyor. Hastaların neredeyse yarısı kaybediliyor. İşte bu nedenle kanserin belirtileri, evreleri tüm kadınlar tarafından bilinmelidir. Çünkü bu kanser çoğunlukla orta ve ileri yaşlarda görülebiliyor olsa da genç yaşlarda da görülme oranı çok düşük değildir.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri erken dönemde belirti vermiyor. İlerleyen dönemlerde görülen belirtiler ise şöyledir:

  • Vajinal kanama olması
  • Vajen bölgesinde dolgunluk hissi
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • Anormal vajinal akıntı

Kansere yol açan tümörün rahim içi boşluğa, vajinaya ya da pelvik duvara yayılması da mümkündür. Bu gibi durumlarda mesane ve rektum da etkileniyor ve aşağıdaki belirtiler görülebiliyor:

  • Kabızlık
  • İdrarda kan olması
  • Vajenden idrar ya da dışkı gelmesi
  • İdrar borusunda genişleme
  • Böbrekte genişleme
  • Bacaklarda ağrı

Rahim Ağzı (Serviks) Kanserine Nasıl Tanı Konur?

PAP smear testi ile servikste bulunan ve henüz kansere dönüşmemiş olan kanser öncüsü lezyonlar tespit edilebiliyor. Bu gibi durumlarda erken tanı konması mümkün oluyor ve haliyle kanser henüz aktifleşmeden engellenebiliyor. Kadınların düzenli olarak smear testi yaptırması işte bu nedenle çok büyük bir önem taşıyor. Kanser öncüsü lezyonların ya da kitlenin tespit edilmesi durumunda biyopsi alınarak patolojik incelemeye gönderilebilir. Patolojik inceleme sonucunda tanı konması mümkün olabiliyor.

Okumanızı öneririz:
https://drtugrulabacioglu.com/smear-testi-nedir-nasil-yapilir/

 

 

Rahim Ağzı Kanseri Evreleri Nelerdir?

Evre 1: Kanser serviks bölgesi ile sınırlıdır.

Evre 2: Kanser senviks dışına yayılmış ve serviksin yakınında bulunan dokuya ulaşmıştır.

Evre 3: Kanser pelvik yan duvarlarına ya da vajinanın at kesimine ulaşmıştır.

Evre 4: Kanser artık idrar torbası, rektum, akciğer ya da karaciğer gibi dokulara kadar ulaşmış durumdadır.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinin Tedavi Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanserinde tedavi cerrahi yöntem ve radyoterapi olmak üzere iki farklı kategoride değerlendirilir. Radyoterapi yöntemi kanserin tüm evrelerinde kullanılan bir yöntemdir. Cerrahi müdahale ise sadece erken dönemde tanı konduğunda yani kanserin yayılım gösterdiği alan çok sınırlı olduğunda tercih ediliyor. Aynı zamanda hastanın durumuna bağlı olarak LEEP, kriyoterapi, lazer tedavisi, konizasyon gibi yöntemler de uygulanabiliyor.

Rahim Ağzı Kanseri Korunmasında HPV Aşısı

HPV aşısı bu kansere yol açan HPV virüsünün çeşitli türleri üzerinde etkili oluyor. Bu aşıyı yaptıran kadın ve erkeklerin aşının kapsadığı HPV türlerine karşı bağışıklık kazandıklarını söyleyebiliriz. Aşıların etkili olduğu HPV tiplerine karşı ömür boyu koruyuculuğu devam ediyor. Rahim ağzı kanserinin yanı sıra genital siğillere karşı da etkili olan 4’lü ya da 9’lu aşıların yaptırılmasında fayda olacaktır.

Rahim Ağzı Kanseri Ölümcül müdür?

Rahim ağzı kanseri olan her hastanın mutlaka hayatını kaybedeceğinden söz edilemez. Ancak kanserin asla ölüme neden olmadığını söylemek de olanaksızdır. Bu nedenle rahim ağzı kanserinin özellikle geç tanı konduğunda ve ileri evrelerde ölümcül olabildiğini belirtmek gerekiyor. Hastaların tedaviye olumlu yanıt vermesi ve iyileşmesi mümkün olabilir. Yapılan analizlerde erken tanı konduğunda hastaların kanserden kurtulma olasılıklarının çok daha yüksek olduğu belirlendi. Jinekolojik muayenelerin ve PAP smear testinin aksatılmaması işte bu nedenle çok büyük bir önem taşıyor. Çünkü muayene ve smear testi ile kanser öncüsü lezyonların tespit edilmesi mümkün olabiliyor ve henüz kanserleşmeden gerekli müdahale yapılıyor.

Rahim Ağzı Kanseri Virüsü Nasıl Bulaşır?

Human papilloma virüsü halk arasında rahim ağzı kanseri virüsü olarak da adlandırılabiliyor. HPV virüsü cinsel yolla bulaşan virüs türlerinden biridir. Korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi HPV virüsünün bulaşması için yeterli olabiliyor. Kondom kullanımı çoğu zaman bu virüsün bulaşmasını engellemez. Ancak yine de bulaşma ihtimalini bir nebze de olsa düşürdüğünden mutlaka prezervatif kullanımı tavsiye edilir. Cinsel ilişki gerçekleşmemiş olsa bile enfekte birinin genital bölgesiyle kişinin genital bölgesinin temas etmesi de virüsün bulaşmasına yol açabiliyor. Ağız kanserlerinin % 25’inin, boğaz kanserlerinin de % 35’inin HPV virüsü ile bağlantılı olabileceği düşünülüyor.

Detaylı bilgi için: https://drtugrulabacioglu.com/

rahim agzi kanseri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir