Medimagazin logo

Vajinismus Tedavisinde Yeni ve Etkili Yöntemler

Vajinismus, istemsiz kas spazmına bağlı ilişkiye girememek veya ilişki sırasında ağrı hissetmektir. Yıllarca bu hastalığın sadece psikolojik tedavisi olduğu düşünüldü. 2009 yılından beri botulinum toksin ile vajinismus tedavisi uygulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Kozmetik Jinekolog Op. Dr. Ebru Ünal ile vajinismus tedavisinde kullanılan yeni ve etkili yöntemler hakkında bilgi aldık.
Vajinismus Tedavisinde Yeni ve Etkili Yöntemler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Vajinismus, istemsiz kas spazmına bağlı ilişkiye girememek veya ilişki sırasında ağrı hissetmektir. Yıllarca bu hastalığın sadece psikolojik tedavisi olduğu düşünüldü. 2009 yılından beri botulinum toksin ile vajinismus tedavisi uygulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Kozmetik Jinekolog Op. Dr. Ebru Ünal ile vajinismus tedavisinde kullanılan yeni ve etkili yöntemler hakkında bilgi aldık.

Vajinismus rahatsızlığı yaşayan bir kadın bunu İlişkiye girmeden veya evlenmeden önce anlayabilir mi?

 

Vajinismus, vajinayı çevreleyen kaslarda oluşan istemsiz kas spazmıdır. Bu spazm oluşması sırasında vajinaya penis, dilatör veya tampon gibi bir cismin ilerlemesi korkunç bir ağrı oluşturur. Anlaşıldığı gibi, ağrıyı oluşturan iki etken var; birincisi vajina etrafı kasların istemsiz kasılması ve ikincisi bu kasılma anında kasların esnemeye zorlanması. Bu nedenle vajinismusun, vajinaya bir ilerleme yapılmadan, yani ilişki denenmeden fark edilmesi zordur. Bu nedenle evlenmeden önce, flört döneminde ilişki deneyen ve başaramayan kadınlar bu durumu sadece evlilik öncesi gerginliğe veya heyecana yormak yerine, muayene olmalarında fayda var.

Bazı toplumlarda bakirelik önemli olmuyor ve kadın adet döneminde tampon kullanabiliyor. Tampon yerleştirirken ağrı olması da vajinismus belirtilerindendir.

Vajinismus kas spazmına bağlı dediniz. Şimdiye kadar psikolojik kaynaklı olduğu düşünülüyordu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz.

 

Vajinismus, vajina etrafını çevreleyen kasların beyinin kontrolünden bağımsız olarak, bir nevi beyne isyan eder şekilde kasılmasıdır. Vajinismusun artık hücresel seviyedeki sebebini biliyoruz. Ama daha önceleri, kadında gözle görünür bir sorun bulunamadığı için bunun psikolojik olduğu düşünülüyordu. Hatta ilişkiye giremeyen ve jinekolojik muayeneyi de yaptıramayan kadınlar için genel anestezi altında muayene yapılırdı ve anestezi aldığı için tabiki kadının kasları gevşerdi ve hekimler burada ağrıya sebep olacak herhangi bir patoloji tespit edemediği için, kadına sorunun sadece beyninde olduğunu söylerdi. Tabi bu cevap kadın için büyük bir travma. Ne yazık ki Amerika’da böyle bir muayeneden sonra kendini hastane çatısından atarak intihar eden bir kadın olduğu da makalelerde yer alıyor. Bu çok acı bir şey. Sizde korkunç bir ağrı var. Ve size bunun sadece psikolojik olduğu söyleniyor. Ne yazık ki vajinismusu psikolojik tedavi ile yenemeyen binlerce kadın bu acıyı ömür boyu yaşıyor. Şimdi hem kadın doğum uzmanları, hem psikolog veya psikiyatristler hem de cinsel terapistler vajinismusun istemsiz kas spazmı sonucu vajinaya penisin ilerletilememesi sorunu olduğunu net bir şekilde söylemektedir. Paravajinal kas spazmı sendromu da denebilir.

Peki vajinismus için yeni tedavi seçenekleri nelerdir? Kadınların bu seçeneklere yaklaşımı nasıl?

 

Şimdiye kadar paravajinal kaslarını gevşemesini sağlamak için kadının bedenini tanıması, psikolojik olarak yaşadığı travmaların tedavi edilmesi, paravajial kaslara elektrik stimulasyonu ile feedback tedavisi gibi zaman alan ve hedefe uzaktan başlayan tedaviler yapıldı. Aslında vajinismus tedavisinde ezber bozan en yeni tedavi seçeceği, botulinum toksin ile kas gevşemesinin sağlanmasıdır. Bu sayede sorun kökünden düzeltilmektedir. Yani kas kasılması olmayınca, ağrı da olmaz.

 

Bazı kadınlar bu tedaviyi çok mantıklı bulup hemen yaptırma ve hastalıktan hem kendilerini, hem de eşlerini kurtarma yönünde adım atıyor. Ama bazı kadınlar ise yanlış yönlendirildikleri için hala zaman kaybedebiliyor. Bu uygulamanın rahime veya yumurtalığa zarar vereceği, idrar ya da gaita kaçırma sıkıntısı oluşturacağı veya botulinum toksin etkisi geçtikten sonra hastalığın tekrarlayacağı gibi bir çok yanlış bilgi nedeniyle kadınların tedavileri engelleniyor.

 

Çok net bir şekilde söyleyebiliriz; vajinismus tedavisinde botulinum toksin uygulamasının rahim veya yumurtalıklara zararı yoktur. İdrar veya gaita kaçırılması ise uygulamayı bilen hekimler tarafından yapıldığında kesinlikle söz konusu değildir. Botulinum toksin etkisi 4-6 ay vücutta kalır ve etki geçtikten sonra buradaki kasılma tekrarlamaz.

Anlattıklarınız bu kadınlar için çok umut verici. Bu işlemi her kadın yaptırabilir mi?

 

Vajinismus sıkıntısı yaşayan her yaştan kadın, evlilik yılı ne olursa olsun bu tedaviden fayda görür. Yapılan botulinum toksin uygulamasından önce, kan sulandırıcı kullanan kadınların 10 gün önce bu tür ilaçları kesmeleri gerekir.

Tedaviden sonra ne kadar sürede ağrısız ilişkiye girebiliyorlar?

 

Kaslara yapılan botulinum toksin ilacının etkisi 10. günden sonra başlar. Yani artık kadın bu kasları sıkmak istese de sıkamaz. İşlemden sonraki 10. günden sonra eşleri ile denemelere başlamalarını istiyoruz. İlk 10 gün herhangi bir şey yapmalarına gerek yok. Uygulama yaptığımız kadınların %90’ı ilk bir ay içinde ilişkiye çok rahat girebiliyor. Bu bir ay boyunca kaygı ve korkularından dolayı eşlerini itmemelerini, kaslarındaki gevşemeyi vs. algılıyorlar. Uygulama yaptığımız kadınların tamamı 45. günde ilişkiye girebilmiş oluyor.

 

Vadistanbul’da kliniği bulanan Op. Dr. Ebru Ünal’a sormak istediklerinizi @doktorebruunal instagram adresinden DM ile sorabilir veya 05326324034 arayarak bilgi alabilirsiniz. Ayrıca websitemize www.ebruunal.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

vajinismus
dr. ebru unal
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir