Medimagazin logo

20 dakika kalbi duran hasta hayata döndürüldü

18 yıldır günde 2,5 paket sigara içen 50 yaşındaki hasta kalp krizi geçirdi, kalbi 20 dakika boyunca çalışmadı
Kaynak: AA
20 dakika kalbi duran hasta hayata döndürüldü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kalp krizi geçirdiğinde 20 dakika kalbi duran 50 yaşındaki Yılmaz Uygun, yeniden hayata tutunmasına ilişkin, "18 senedir günde 2,5 paket sigara içiyordum. Damarım tıkanmış. Şimdi ikinci hayatıma başlamış gibi hissediyorum. Kalbim yeniden can buldu. Sigarayı bıraktım ve içenlere bir an önce bırakmalarını tavsiye ediyorum. Yoksa hayat bizi bırakıyor." ifadelerini kullandı. 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Uygun, işe giderken aniden araçta bayıldığını hatırlattı.

Arkadaşlarıyla araçta işe giderken kendini çok kötü hissettiğini aktaran Uygun, şunları kaydetti:

"Beni hastaneye götürmeyi teklif ettiler. Ben de gerekli olmadığını söyledim. O esnada bayılmışım. Arkadaşlar beni yakın bir hastaneye götürmüşler. Kalbim durduğu için ilk müdahale acilen orada yapılmış. Daha sonra ambulansla Medipol Mega Üniversite Hastanesi'ne sevk ettiler. Anjiyo sonrasında eski sağlığıma hemen kavuştum." 

Uygun, 18 senedir günde 2,5 paket sigara içtiğini belirterek, "Damarım tıkanmış. Şimdi ikinci hayatıma başlamış gibi hissediyorum. Kalbim yeniden can buldu. Sigarayı bıraktım ve içenlere bir an önce bırakmalarını tavsiye ediyorum. Yoksa hayat bizi bırakıyor." ifadelerini kullandı.

 "Hastanın damarı yüzde 100 tıkalıydı"

Hastaya müdahale eden Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun da Medipol Mega'ya ulaştığında hastanın bilincinin kapalı bir şekilde solunum cihazına bağlı olduğunu, hastayı, kardiyolog Dr. Öğr. Üyesi Beytullah Çakal ile birlikte acil anjiyoya aldıklarını bildirdi.

Boztosun, şunları kaydetti:

"Yapılan anjiyo neticesinde sağ taraftaki damarın yüzde 100 kapalı olduğunu gördük. Hastanın bu kalp krizi sonrası kalbinin durmasına bağlı olarak kalpte ritim bozukluğu oluştuğunu fark ettik. Bu sebepler ile bilinci kapalıydı. Hızlı bir şekilde tıkalı olan damara müdahale ederek damar açıldı. Operasyon sonrası hasta 2 gün yoğun bakımda kaldı. Solunum cihazından ayrıldı ve hasta ayaktan sağlıklı bir şekilde evine taburcu edildi.

Yaklaşık 20 dakika kalbi duran hastamıza 20'ye yakın şok verilmiş, ilk müdahale ile hayata dönmüş. Erken müdahale edilmeseydi hastayı kaybedebilirdik. Kriz esnasında kalbe yapılacak erken müdahale hayat kurtarır. Biz de hastamızın tamamen tıkanmış damarını anjiyo yöntemi ile acilen açtık." 

kalp krizi
sigara
tütün
damar
erken müdahale
prof. dr. bilal boztosun
dr. ogr. uyesi beytullah cakal
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir