Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul etmiş sayılmaktasınız.
Kalp yetersizliğine dikkat çekmek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla VM Medical Park Pendik Hastanesi ev sahipliğinde hasta bilgilendirme toplantısı düzenlendi. VM Medical Park Pendik Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Ekmekçi’nin önderliğinde gerçekleşen toplantıya doktor, hastane çalışanları, hasta ve hasta yakınları katıldı
Uzmanlar kalp yetersizliği, tansiyon ve ritim bozukluğu bulunan, baypaslı, stentli, kalp kapağı değişen kronik kalp hastalarının mutlaka hekimlerine danışarak kontrollerini yaptırdıktan sonra oruç tutmalarını ve ilaçlarını aksatmayarak bunları iftarla sahur aralığına göre ayarlamalarını öneriyor.
Ayak, el ve kol damarlarında tıkanıklık şeklinde ortaya çıkan uzuv kayıplarıyla da sonuçlanabilen "buerger" hastalığının, özellikle sigara kullananlarda görüldüğü belirtildi
Günlük yaşamın getirdiği zorluklar, beslenme şekli ya da genetik özellikler gibi birçok neden ile tüm dünyada ve de toplumumuzda kalp rahatsızlıkları sıkça görülmektedir. Bu rahatsızlıkların başında ise genellikle, genç-yaşlı demeden herkeste görülebilen kalp-damar hastalıkları gelmektedir.
Dünya nüfusu hızla yaşlanırken, yaşla birlikte sıklığı artan kalp hastalıkları dünya genelinde daha da yaygın hale geliyor. Kalp hastalıklarından biri olan aort darlığı ise, ileri yaşlarda daha sık görülen kalp kapak hastalığına neden oluyor. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Uğur Arslan, kalp kapaklarındaki ciddi darlık nedeniyle ameliyat olması gereken ancak anestezi alması halinde yüksek ölüm riski taşıyan kalp kapağı hastalarında ameliyatsız müdahaleye imkân tanıması sebebiyle fark yaratan TAVİ işlemi hakkında önemli bilgiler verdi.
Kalp-damar hastalıkları, erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da görülen en önemli ölüm nedenlerinden biri. ABD’de yapılan araştırmalara göre inme ve felç gibi sorunların da dahil olduğu kalp-damar hastalıkları, Amerikalı kadınların bir numaralı ölüm nedeni.
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Ertan, kalp krizine yapılacak zamanında ve doğru müdahalenin hayat kurtaracağına dikkat çekti.
Göğüs ağrısı, sol kolda, sol omuzda, sırtta ve göğüste hissedilen baskı ile içten yanma tarzındaki ağrılar, çarpıntı, ani başlayan nefes darlığı ve aşırı terleme...
Çalışan kalpte bypass’ta kalp durdurulmadığı için emboli riskinin daha düşük olduğunu ve akciğer, böbrek gibi hayati organların operasyondan daha az etkilendiğini söyleyen Liv Hospital Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Özkara çalışan kalpte bypass’la ilgili merak edilenleri anlattı.
Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları, her yaştan insanın alacağı basit önlemlerle kalp sağlığını daha iyi bir noktaya getirmesinin mümkün olabileceğini belirterek, "Bu önlemler sayesinde daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam şansı doğmaktadır. Kalp hastalıklarının engellemesi alınacak akıllı kararlarla mümkündür." dedi.
Kalp ilaçlarının ömür boyu kullanılması gerektiğini belirten Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Abacı, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalp damar tıkanıklığı olan hastaların eksiksiz ve sürekli ilaç kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı
Sıcaklık artışı, hava şartlarına bağlı gelişen hastalık ve ölüm nedenlerinden birisidir. Aşırı sıcaklar yorgunluğa, sıcak çarpması, kalp-damar hastalıkları ve solunum hastalıklarına neden olabiliyor.
Gelişmiş toplumlarda hayatını kaybetme nedenleri arasında ilk sırada kalp krizi yer alıyor. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 200 bin kişinin kalp krizinden hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Aort damarı kalpten çıkan ana damar olup tüm vücuda kan taşıyan en büyük damardır. Aort damarı oldukça sağlam bir yapıya sahip olmasına karşılık nadiren yırtılabilir ve ölümcül olabilir.
Pek çok tansiyon hastası hurafelere yenik düşerek bu ciddi sağlık sorununa karşı yeterince önlem almıyor hatta tedavi sürecini hekime danışmadan kendi kendilerine kesebiliyor.
Mevsim değişiklikleri, stres, yanlış beslenme gibi pek çok nedenle ortaya çıkabilen yorgunluk bazı durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Yorgunluk belirtisi ile ortaya çıkan en tehlikeli hastalıkların başında kalp damar hastalıkları geliyor.
Dünyada ve ülkemizde en başta gelen ölüm nedenlerinden biri olan kalp krizi, çoğunlukla istirahatte, daha nadir olarak da ağır bir eforla başlayan belirtiler veriyor. Belirtiler vakaların çoğunluğunda tipik göğüs ağrısı şeklinde olsa da, bazı hastalarda üst karın bölgesindeki ağrı, mide şikayetleriyle karıştırılabiliyor. Hatta alt çeneye vuran ağrı nedeniyle diş hekimine başvuran hastalar bile görülüyor. Erkeklerde 40’lı, kadınlarda ise menopoz sonrası 50’li yaşlarda kalp krizi riski artmaya başlıyor.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Nişancı, başlangıçtan sonra her seansta 45-60 dakikalık yürüyüş veya egzersizin sağlıklı olmak için yeterli olduğunu bildirdi.
Kalp hastalıkları kadın hayatını tehdit ediyor ve kadın ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Erişkin kadınların yarısı kalp-damar hastalıklarından ölüyor. Ancak buna rağmen Türk kadını kalbinden şüphelenmiyor. Kadınları kalp krizinin belirtilerine karşı uyaran Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu; “Kadınlarda kalp krizi erkeklerden farklı belirtiler verebiliyor diyor.
Medicana Samsun Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ferruh Gürkaynak, insanların hayatını olumsuz etkileyerek yaşam kalitelerini bozan hipertansiyonun kontrol altına alınabileceğini bildirdi.
Medicana International Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Dilek Erer, Antik Yunan'dan bu yana bilinen ve özellikle kadınlarda son derece yaygın olan varisin ihmal edilmemesi gerektiğini, hastalığın ilerlemiş halini alması durumunda uzun bir tedavi gerektirdiğini söyledi.
"Kalp, damar hastalarının yaptığı spor, belli bir tempoda süren aktiviteler olmalıdır. Ani efor gerektiren sporlardan kaçınılmalıdır. Soğuk havalarda da kalp, damar hastalarına özellikle yüzmeyi, solan sporlarında da ağırlık içermeyen aktiviteleri tavsiye ediyoruz"