Medimagazin logo

Kalp, damar hastaları ani efor gerektiren sporlardan uzak durmalı

"Kalp, damar hastalarının yaptığı spor, belli bir tempoda süren aktiviteler olmalıdır. Ani efor gerektiren sporlardan kaçınılmalıdır. Soğuk havalarda da kalp, damar hastalarına özellikle yüzmeyi, solan sporlarında da ağırlık içermeyen aktiviteleri tavsiye ediyoruz"
Kalp, damar hastaları ani efor gerektiren sporlardan uzak durmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları, kalp hastalarının birçoğunun aynı zamanda diyabetik sorunlarla da mücadele ettiğini belirterek, "Bu nedenle hastaların kış mevsiminde de rutin rejimlerini bozmayacak yönde hareket etmeleri gerekir. Kalp, damar hastaları doktorlarının kendilerine önerdiği tedavi ve beslenme rutinlerine uymaya devam etmeliler" dedi. 

Koçoğlulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp, damar hastalıkları açısından kış mevsiminin korktukları bir dönem olduğunu, özellikle bu hastalıkları olanların ya da ameliyat geçirenlerin soğuklardan korunmasının hayati önem taşıdığını söyledi. 

Bu hastaların özellikle kış mevsiminde hem enfeksiyon hem de soğuk havanın tetiklediği kalp krizlerine karşı tedbirli olmalarını öneren Koçoğulları, "Çok soğuk havalarda bu hastalar dışarıda mümkün olduğunca bulunmamalı. Özellikle ısının eksiye düştüğü dönemlerde hastanın kişisel korunmasını ön planda tutması gerekiyor" ifadesini kullandı.


Doç. Dr. Koçoğulları, kalp, damar hastalıklarında soğuk havanın tetikleyici bir rolü olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: 

"Soğuk dönemlerde tetiklenen kalp krizi durumları mevcut. Bu nedenle kişiler çok mecbur olmadıkça dışarıya çıkmamalı, çıktıkları zaman da kişisel korunmalarını en üst seviyede yapmalılar. Kat kat ince şeyler giyinmek mantıklı bir seçim. Çünkü sadece kalp, damar hastaları için değil, genel sağlığın korunması için önemli bir durum. Kişilerin bulundukları ortama girdiklerinde terlemeleri, daha sonra da üşümeleri hastalıkları üst üste tetikliyor. Biz de kat kat giyinmek yanında iki kat çok kalın giyinmek gibi bir kültür de var. Bunun yerine daha ince, bulundukları yere göre üstlerini ayarlayabilecekleri giyinme yolunu seçmeleri önemli." 


- "Soğuk havalarda da tedavi rutinine uymak hayati önem taşır" 

Doç. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları, genel olarak kış mevsiminde enerji artırıcı yiyeceklerin daha fazla tüketildiğini aktararak, "Ama enerji artırıcı şeyler, kalp hastalıkları için bazen çok iyi durumlara yol açmayabiliyor. Aşırı yağlı yiyecekler soğuk havalarda belki fayda sağlayabiliyor ama kalp hastalıkları için doğru değil" dedi.


Kalp, damar hastalarının beslenme rutinlerini bozmaması gerektiğine dikkati çeken Koçoğulları, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Kalp hastalarının birçoğu diyabetik hastalar. Bu nedenle hastaların kış mevsiminde de rutin rejimlerini bozmayacak yönde hareket etmeleri gerekir. Kalp, damar hastaları doktorlarının kendilerine önerdiği tedavi ve beslenme rutinlerine uymaya devam etmeliler. Özellikle bypass olmuş, açık kalp ameliyatı yaptığımız hastalarda erken dönemde, eğer diyabet dışında çok spesifik bir hastalığı yoksa, yara iyileşmesi açısından çok fazla diyet kısıtlamasına gitmiyoruz. Klasik olarak bilinen kalp, damar hastalıklarında çok yağlı, tuzlu, şekerli gıdalardan kaçınmak gerekiyor." 


- "Kalp, damar hastaları ani efor gerektiren sporlardan uzak durmalı" 

Kalp hastalığı olan ya da bu anlamda bir ameliyat geçirenlerin diyet uygularken çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Koçoğulları, "Bu hastaların sporu ve kilo verme rejimini çok dikkatli ayarlaması gerekir. Bunların hepsinin bir diyetisyen ve hekim kontrolünde olması lazım. Kalp, damar hastalarının kesinlikle belirli kaloriler dahilinde beslenmesi, diyetisyen ve doktor kontrolünde olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Kalp, damar hastalarının spor yaparak kilo verme aktivitelerinin de muhakkak hekim kontrolünde olması gerektiğine işaret eden Koçoğulları, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bu hastaların kondisyonlarını bu doğrultuda ayarlamaları gerekiyor. Açık kalp ameliyatlarında erken dönemlerde daha çok yürüyüş gibi sporları önermekteyiz. Kalp hastalığı için en tehlikeli sporlardan biri ani efor gerektiren sporlardır. Örnek futbol. Sizin aniden durup tekrar harekete geçmenize neden olan bir spordur. Kalp, damar hastaları dinamik, düzenli şekilde efor sarf edilen sporları tercih etmelidir. Kalp, damar hastalarının yaptığı spor, belli bir tempoda süren aktiviteler olmalıdır. Ani efor gerektiren sporlardan kaçınılmalıdır. Soğuk havalarda da kalp, damar hastalarına özellikle yüzmeyi, solan sporlarında da ağırlık içermeyen aktiviteleri tavsiye ediyoruz. Kalp hastalıklarında her dönem için bir düzenli kontrol yapılmak zorunda. Hastaların hekim tavsiyelerine uyması çok önemli. Diyet mümkün olduğu kadar bir hayat biçimine dönüştürülmek zorunda."

kalp ve damar cerrahisi
kalp hastalari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir