Medimagazin logo

Kalp Hastalarının Ömür Boyu Eksiksiz İlaç Kullanımı Hayati Önem Taşır

Kalp ilaçlarının ömür boyu kullanılması gerektiğini belirten Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Abacı, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalp damar tıkanıklığı olan hastaların eksiksiz ve sürekli ilaç kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı
Kalp Hastalarının Ömür Boyu Eksiksiz İlaç Kullanımı Hayati Önem Taşır
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Abacı, kalp hastalığı olanları ilaçların doğru kullanımı konusunda uyardı. İlaçların doktorun tarif ettiği şekilde eksiksiz kullanılması gerektiğini belirten Abacı “Kalp krizi geçiren bir kişinin tekrar kriz geçirme riski, hiç geçirmeyen bir kişiye göre daha fazla olacağından ilaçların eksiksiz ve sürekli kullanması hayati önem taşır” dedi.

“Kalp ilaçları ömür boyu kullanılır”
Kalp ilaçlarının ömür boyu kullanılan ilaçlar olduğunu belirten Abacı, “kalp hastalıkları ömür boyu devam ettiği için tedavide kullanılan ilaçları doktorunuza danışmadan asla bırakmayınız ve değiştirmeyiniz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Abacı, “kalp damarlarının daralması ile seyreden koroner arter hastalığı, kalp hastalıkları arasında en sık görülenidir. Bu hastalık müzmin bir hastalıktır. Bypass veya stent uygulansa bile kalp damarlarında daralma veya tıkanmaya neden esas hastalık süreci devam etmektedir. Bu süreci yavaşlatmak için ilaç tedavisi gerekir” dedi.

“Protez kapak taşıyanlar sürekli kan sulandırıcı almalı”
Oldukça sık görülen bir başka kalp hastalığı kalp yetmezliğidir. Kalp yetmezliğinin bazı türleri hariç büyük çoğunluğu ömür boyu devam eder ve ömür boyu ilaç tedavisi gerektirir. Başlıca diğer kalp hastalıkları, kapak hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları ve ritim bozuklarıdır. Kapak hastalıklarının çoğunun mekanik protez kapak değişimi ile tedavi edildiğini belirten Prof. Dr. Adnan Abacı “protez kapak taşıyan hastaların, mekanik protez kapağın pıhtıya neden olmaması için ömür boyu kan sulandırıcı ilaç almaları gerekir. Bazı doğumsal kalp hastalıkları ve bazı ritim bozukluklarının kesin tedavisi vardır ancak kesin tedavi edilemeyenler ömür boyu ilaç tedavisi gerektirebilir” şeklinde konuştu.

“Kolestrolünüz düşse bile ilaçlarınızı kullanmaya devam edin”
Kolesterol yüksekliği ve hipertansiyon kalp hastalıkları için en önemli risk faktörleridir. Kalp damarlarında tıkanıklık olan hastaların kolesterol düşürücü ilaç almaları gerekir. Kalp damarlarında tıkanma olmayan ancak koroner arter hastalığı riski yüksek olan kişilerin, kötü kolesterol düzeyi belli bir rakamın üzerinde ise bunların da kolesterol düşürücü ilaç almaları gerekir diyen Prof. Dr. Abacı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kandaki kolesterolün çoğu (yaklaşık %80) vücutta üretilir. Yani dışarıdan hiç kolesterol almasak bile kan kolesterol düzeyini çok fazla düşmesi mümkün değildir. Kolesterol ilaçları vücutta kolesterol üretimini azaltarak kolesterolde düşme sağlar. Ancak ilacın etkisi kullanıldığı sürece vardır. Yani ilaç kesildiğinde kolesterol üretimi tekrar yükselir ve kolesterol yaklaşık bir ay içinde eski seviyesine geri gelir. Kolesterol düşürücü ilaçlar başlandıktan sonra kolesterol düşünce ilacın kesilmesi sık yapılan bir hatadır. Eğer doktorunuz kolesterol ilacına gerek görmüş ise bu tedavi ömür boyu sürmesi gereken bir tedavidir. Aynı nedenle hipertansiyon da ömür boyu tedavi gerektirir. Hipertansiyon ilaçları kullanıldığı sürece kan basıncı düşürür ve ilaç kesilirse kan basıncı tekrar yükselir.”

kardiyoloji
prof. dr. adnan abaci
kalp hastaligi olanlar
ilac
kalp ilaclari omur boyu kullanilir
Yorum (2)
véli çomar
Adem kalp hastası ýasindan dolayı anju olamıyor kan sulandirici kullaniyor bunun yaninda kolesterol düzenleyici kullanıyor kolestrol hastası değil kolesterol düzenleyici kullanması dogrumu dur
59
Cevapla
Celal ören
Kollesterol ilacı ömür boyu kullanılır diyor Benim kollestrol''üm yok bende mi içeceğim bu saçmalık değil mi stent takılmadan önce kullanmayan kişi neden sentten sonra kollesterol olmadığı halde kullanıyor illa da mecbur deniyor İlaç satmak için mi
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir