Medimagazin logo

Sağlık için kaç dakika egzersiz yapmalı?

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Nişancı, başlangıçtan sonra her seansta 45-60 dakikalık yürüyüş veya egzersizin sağlıklı olmak için yeterli olduğunu bildirdi.
Kaynak: AA
Sağlık için kaç dakika egzersiz yapmalı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Nişancı, "Dünya Kalp Sağlığı Haftası" kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, sağlık için çok faydalı olan düzenli egzersizin kalp ve damar sağlığına da olumlu etki ederek kalp krizi riskini azalttığını belirtti.

 

Egzersizin, beyin ve sinir sağlığını koruyarak, depresyon, bunama, kemik erimesi ve yaşlanmayı yavaşlattığını, diyabet, obezite hatta meme ve kolon kanseri gibi bazı kanser risklerini daha azalttığını ifade eden Nişancı, çok ağır ve tempolu, süratle maksimal kapasitenin üstüne çıkılan egzersizlerde, ani kalp sorunları, kalp krizleri hatta ölümlerin görülebildiğini aktardı.

 

Nişancı, araştırmaların sağlık için 15 dakikalık hafif-orta derecede egzersizlerin bile yararlı olduğunu, ölüm oranını yüzde 14 azaltarak yaşam süresini 3 yıla kadar uzattığını gösterdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu nedenle egzersiz yaparken kesin süreler ve kurallar üzerinde durmak yerine sadece egzersiz yapılmasının üzerinde yoğunlaşmak uygundur. Başlangıçta günde 1,5-2 kilo metrelik yürüyüşler ve daha sonra gittikçe artırarak her bir seansta 45-60 dakikalık yürüyüşler veya egzersizler sağlıklı olmak için yeterlidir. Daha fazla süre ve daha ciddi tempoda egzersizlerin kalp sağlığı üzerine ek bir yararı yoktur. Yani daha fazla sağlıklı olmak için daha fazla egzersiz yapmak gerekmez fakat daha fazla egzersizle daha çok kilo verileceği açıktır. İleri yaşlarda egzersiz ise genel sağlık, kalp ve damar hastalıkları bakımından yararlı olduğu kadar, denge bozukluklarının engellenmesinde, kemik ve kas hareketlerinin daha esnek olmasında özellikle yararlıdır."

"Düzenli egzersiz bir avuç dolusu ilaca bedel"

Prof. Dr. Nişancı, genellikle, doğal ve ucuz olması nedeniyle tempolu yürüyüşün en uygun egzersiz olduğunu kaydederek, "Egzersiz tembeli olan, bunun için vakit ayıramayan veya ayırmaktan kaçınanlar, egzersizle sağlanabilecek bu yararların, ilaçlarla elde edilip edilemeyeceğini sorabilir. Kolesterol, kalp hızı ve tansiyonu düşürücü ilaçlarla, kan pıhtılaşmasını uzatan ilaçların yaşam süresini uzatıcı etkileri biliniyor. 305 kontrollü çalışmayı inceleyen önemli bir araştırmaya göre, sadece düzenli egzersizle elde edilen yararı sağlamak için 12-13 farklı ilacı birlikte kullanmak gerekiyor. Ayrıca, ilaçların muhtemel yan etkileri, egzersiz de olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Haftada yaklaşık 3 bin kalori harcatan egzersizle sağlık için maksimum yararın görülebileceğine işaret eden Nişancı, açıklamada şu bilgileri verdi:

"Daha fazla kalori harcamanın ek yararı son derece azdır. Fit olmak ve kilo vermek için kuşkusuz daha fazla egzersiz yapılabilir. Kalp krizlerinin çoğunluğu doğal olarak stres veya ağır, zorlayıcı efor sırasında ortaya çıkmaktadır. Sedanter yaşayan, hiç egzersiz yapmayanlarda kalp krizinin stres, efor sırasında ortaya çıkması, istirahate göre 56 kat fazladır. Oysa düzenli egzersiz yapanlarda bu risk sadece 5 kat artar. Bu şu anlama gelir, düzenli egzersiz yapanlarda kalp krizi oranı yapmayanlara oranla 1/5'e iner. Genel olarak egzersiz yapanların kalp krizi riski, egzersiz yapmayanlardan yüzde 60 daha azdır." 

egzersiz
dunya kalp sagligi haftasi
kalp krizi
sağlıklı yaşam
prof. dr. yılmaz nişancı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir