Medimagazin logo

Huzursuz bacak sendromu nedir? Nasıl tedavi edilir?

Nöroloji Uzmanı Dr. Gamze Almak, sebebi belli olmayan huzursuz bacak sendromunun yüzde 50'sinin genetik geçişli olduğunu söyledi.
Huzursuz bacak sendromu nedir? Nasıl tedavi edilir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dr. Gamze Almak, huzursuz bacak sendromunun, bacaklardaki rahatsız edici, hoşa gitmeyen, tuhaf duyumsamalar sonrasında bacaklara karşı konulmaz şekilde hareket ettirme isteği ile karakterize sık görülen nörolojik bir hastalık olduğunu belirtti.

Rahatsız edici ve hoşa gitmeyen bu duyumsamaların bazı hastalar tarafından bacağın içinden gelen tarif edemedikleri bir his olarak tanımlandığını söyleyen Dr. Almak, diğerlerinin bunu karıncalanma, yanma, gerilme, çekilme, kaşınma, gıdıklanma, hareketli kurtçuklar olarak tanımlayabildiğini, bazı hastalarda da bu rahatsız edici durumun bacaklarda olmak koşuluyla ek olarak kollarda, nadiren karın, göğüs, genital bölgelerde de hissedilebildiğini kaydetti.

Bu duyumsamaların özellikle akşam veya gece saatlerinde ve uykuya dalmadan önce, dinlenme sırasında veya araç, otobüs, uçak yolculukları, toplantı gibi uzun süre hareketsiz kalınan durumlarda ortaya çıkarak tipik olarak bacakları hareket ettirmekle kaybolduğunu belirten Dr. Almak, ancak ağır olgularda bulguların 24 saat sürebildiğini, bu duyumsamaların uykuya dalma güçlüğü, uykuda bölünme ve uykuyu sürdürme zorluklarına sebep olabildiğini anlattı.

 

 

KADINLARDA ÇOK GÖRÜLÜYOR


Hastalığın toplumda görülme sıklığının yüzde 5-10 olduğunu ve daha çok kadınlarda görüldüğünü, yaşla beraber sıklığının arttığını vurgulayan Dr. Gamze Almak, sözlerine şöyle devam etti:
"Ancak çocuklarda da görülebilir ve çoğunlukla 'büyüme ağrısı' diye geçiştirilmektedir. Çok iyi bilinmediği ve tanı konulmadığı için birçok hasta huzursuz bacak sendromu yaşamaktadır. Sebebi çok iyi bilinmemekle birlikte beynimizden salınan bir takım kimyasal maddelerin hareket sistemi üzerindeki etkilerinden olduğu düşünülmektedir. Dopamin hormonu ve demir seviyelerindeki anormallik üzerine odaklanılmıştır." 
Huzursuz bacak sendromunun sebebi belli olmayan ve başka hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan iki şekli olduğunu anlatan Dr. Almak, sözlerine şöyle devam etti: "Sebebi belli olmayan huzursuz bacak sendromunun yüzde 50'si genetik geçişlidir ve aile öyküsü vardır. Başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan huzursuz bacak sendromunun sık nedenleri demir eksikliği anemisi, sinir uçlarının hasar görmesine bağlı olarak ortaya çıkan nöropati, B12 vitamini eksikliği, diyabet, böbrek yetmezliği, magnezyum eksikliği, bağ dokusu hastalıkları ve gebeliktir. Ayrıca bazı alerji ilaçları, bulantı ilaçları, antidepresan, tansiyon ilaçları, sigara tiryakiliği, kahve veya alkolü fazla tüketmek, stres, hareket azlığı ve obezite de huzursuz bacak sendromu bulgularını tetikleyici faktörler olarak bilinmektedir. Parkinson hastalığı, fibromiyalji, dolaşım bozuklukları, kas hastalıkları, eklem ağrıları, bel fıtığına bağlı ağrılar huzursuz bacak sendromunu taklit edebilir. EMG ve uyku testi başka hastalıklardan ayrımında yardımcı olmaktadır."

HUZURSUZ BACAK SENDROMU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
İlaç tedavisine başlamadan önce yapılabilecek bazı rahatlatıcı hareket ve önlemler bulunduğunu belirten Dr. Gamze Almak, şunları söyledi:
"Huzursuz bacak sendromunda ilk prensip hastalığın alevlenmesine sebep olacak madde ve gıdalardan kaçınmaktır. Anemi, diyabet, beslenme bozuklukları, varis, böbrek hastalıkları gibi hastalıklar varsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Masaj, yataktan kalkıp dolaşma, sıcak uygulama, bazen de soğuk uygulama ile kısa süreli de olsa bir rahatlama sağlanabilir. Bazı hastalar uyumadan önce kitap okuma, yoğun sohbet etme, bilgisayar oyunu oynama gibi davranışsal teknikler kullanarak kısmen rahatlayabilir. Bu önlemle yanıt alınamazsa ilaç tedavisi başlanabilmektedir. Huzursuz bacak sendromunda ilaç şikayetleri baskılar, uykuyu sürdürebilmeyi sağlar ve hastanın yaşam kalitesini ciddi oranda yükseltir. Huzursuz bacak sendromu genellikle hayat boyu süren bir durumdur ve bununla yaşayabilmek için hastalar, hayatlarını kolaylaştırmaya yarayacak kendi yöntemlerini geliştirmelidir." 

huzursuz bacak sendromu
nöroloji
dr. gamze almak
Yorum (13)
ibrahim Gültekin
Merhaba bende bu hastalık var huzursuz bacak ve benim bacağım aşırı derecede uyusmakta ne yapmalıyım bir sürü ilaç kullandım ama hiç fayda etmiyor ve aşırı derecede ilerleme başladı. ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun. 05363002689 nolu numaradanda arayabilirsiniz.
46
Cevapla
Hasan karatepe
Merhaba Uzun zamandir bu rahatsızlığı çekiyorum. Son 2 aydir cok siddetli.nöroloji polikliniği her muayene olusumda parkinsan hastalarinin kullandigi ilactan (peksola) yaziyor faydasini gormedim. Geceleri bana artik kabus uyuyamiyorum.alternatif kullanip rahatsizligini duzenleyen varmi aramizda
31
Cevapla
N.yurt
6 senedir çekiyorum. Parkin. 0.250 kullanıyorum. Telefona alarm kurdum ilacı yarım alıyorum. 1. Aksam 19.00 da 2. Saat 22.00 da ve saat 00.00 da mutlaka yatıyorum. Hapı yatmadan alırsanız geç fayda ediyor.hapı aldiktan sonra uyku zamanını çok gecirirsejiz yine fayda etmiyor.sigara ve geç saatte içilen çay kahve titremeleri arttırıyor. Ortam yaz -kış soğuk olacak ki uyuma kolaylassin. Sinir bozukluğu aşırı yorgunlukta hapin etkisini azaltıyor. Sürekli olarak b vitamin hapı ve haftada 1 magnezyum tableti kullanıyorum. Extrem durumlar için desyrel uyku yardımcısı alıyorum. Bunlara dikkat ederek geceyi stabil hale geçiriyorum.yoksa gram uyku yok. Allah devleteillere zeval vermesin.açlıktan hastaliklan hemen olunmez. Ama huzursuz bacak sendromu olan ben hapı 1 hafta almayim uykusuzluktan ölürüm.
21
Cevapla
murat Can
bendede vardi b vitamini ile antidpersan hapi verdi doktor gecti normalde beyin le alakali bisey
10
Cevapla
Turgut
Yıllardır süre gelen bi ayak agrim var ve beynime bile bu ağrılar vuruyor kaç kez çekip yaptırdım fakat nafile hocam lütfen bana yardımcı olun
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir