Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul etmiş sayılmaktasınız.
Duygu, düşünce ve davranışlarda karakteristik bozulmalara neden olan, kronik seyirli beyin hastalığı şizofreni erkeklerde kadınlardan 1,5 kat fazla görülüyor. Şizofrenideki cinsiyet farklılığı sadece görülme sıklığıyla sınırlı değil. Hastalığın gidişatı, belirtileri ve tedaviye alınan yanıtta da erkekler kadınlara nazaran daha şanssız. Şizofreninin beyindeki hangi değişiklikler sonucu ortaya çıktığı ve beyin kimyasını nasıl değiştirdiği ise kesin olarak bilinmiyor.
Çoğunlukla travma ve kazalar sonucu oluşan beyin kanamaları, hipertansiyon krizine bağlı olarak ya da güneş ışınlarına uzun süreli maruziyeti ile ortaya çıkabiliyor. Yaşamı tehdit eden beyin kanamalarının tanı ve tedavisi, gelişen tıbbi teknoloji ve cerrahi yöntemlerin uygulanmasıyla yapılabiliyor. Bunun yanında, alınabilecek basit önlemlerle beyin kanaması riski en aza indirilebiliyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Rodi Sarı Polat, beyin kanamaları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
NÖROLOJİK problemlere bağlı el titremeleri söz konusu olduğunda akla ilk gelen hastalığın parkinson olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, "Kişiler, titreme gelişmesi durumunda endişeye kapılabiliyor. Hastaların parkinson zannettikleri bu titremenin nedeni esansiyel tremor (hareket bozukluğu) olabilir" dedi.
Kaygı, günlük yaşam içerisinde karşılaşılan sorunlarla ilgili hızlı karar alıp bunların çözülmesini sağlayan bir çeşit savunma mekanizması olarak değerlendiriliyor. Ancak çok fazla arttığında, kişiyi hiçbir şey yapamaz hale getiriyor ve bu da psikolojik hastalıklar arasında yer alan anksiyete bozukluğuna dönüşebiliyor. Toplumun %6'sını etkisi altına alan ve hayat kalitesini düşüren bu psikolojik hastalık, zamanında başlanan uygun tedaviler sayesinde kontrol altına alınabiliyor ve hastaların büyük çoğunluğu sağlığına kavuşabiliyor. Memorial Dicle Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Psikolog Özlem Soysal, anksiyete bozukluğu hakkında bilgi verdi.
Her yaşta ortaya çıkabilen epilepsinin, ilk 5 yaş içinde görülme oranının daha sık olduğunu belirten Nörolog Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, “10 yaşına kadar belli bir oranda gözlenir. 10-40 yaş arasında daha az rastlanır. 40'lı yaşlardan sonra ise damar ve beyin hastalıklarının görülme sıklığına paralel olarak epilepsi görülme sıklığı da artar” dedi
Geçmişte yaşadığı travmalar, haksızlıklar, başarısızlıklar ve hayal kırıklıklarının çözülmemesi halinde bunların kişide ağır bir yüke dönüştüğünü belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Her bir travma, kişinin sırtında bir çuval gibidir. Bunların çözümünü başarabilirsek o yükü çuvalımızdan atmış oluyoruz” dedi, affetmenin, o “çuvalı” hafifletmede etkili bir yöntem olduğuna dikkat çekti
Unutkanlık çoğu zaman normal gibi görünse de bazı hastalıkların ya da vücuttaki hormon yetersizlikleri ile vitamin eksikliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Ayrıca yaş ilerledikçe Alzheimer ve demans gibi nöropsikiyatrik hastalıkların hem nedeni hem de sonucu olabilen unutkanlık, ağır depresyonda da kendini belli edebiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Dr. Şaban Karayağız, unutkanlığa yol açan nöropsikiyatrik hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci, obsesif kompulsif bozukluğun (OKB), tekrarlayıcı davranışlar (kompülsiyonlar) ve sıklıkla bunlara öncülük eden mantık dışı düşünce ve korkuların (obsesyonlar) istemsiz olarak insanın zihnini işgal ettiği bir ruhsal bozukluk olduğunu belirtti
Aksaray Devlet Hastanesi’nde görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Basri Köylü, uyguladığı tiyatro terapisi ile şizofreni hastalarına umut oldu. 35 hasta şizofreni yendi. İki kişi memur oldu.
Çoğu zaman depresyon olarak adlandırmadığımız, günlük hayatın öğeleri olarak gördüğümüz bazı durumlar aslında tam da bu hastalığın belirtilerine işaret edebiliyor. Özellikle mevsim geçişlerinde daha sık yaşanan duygu durum bozuklukları ilkbahar da da ortaya çıkabiliyor.
Mevsimlerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri uzun yıllardır biliniyor. Özellikle kış aylarında güneş ışığını daha az görmemiz karamsarlığa neden oluyor. Açık alanda yapılacak aktivitelerin azalmasıyla beraber kapalı alanlarda vakit geçirmek psikolojiyi etkiliyor.
Stres modern dünyanın en önemli sorunlarından biri. Özellikle büyük kentlerde iş stresi, trafik ve geçinme derdi farkında olmadan insanların depresyon geçirmesine neden oluyor. Depresyon modern insanın en büyük problemi. Peki siz depresyonda mısınız? Depresyon geçirdiğinizi nasıl anlarsınız? İşte size evde yapabileceğiniz 10 soruluk depresyon testi.
Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasında ana risk faktörü yaştır. 65 yaş üzeri her 10 kişiden birinde, 80 yaşına gelen her 2 kişiden birinde Alzheimer hastalığı görülür
Önce ‘garip bir his’ ardından nöbet gelir. Beyin fonksiyonları kısa süreliğine kaybolur. Yere düşer ve tıpkı elektrik akımına kapılmış gibi çırpınmaya başlar. Bir çok hastanın ağzından köpük gelir...
Türkiye’de uyuşturucu kullanımının 10 yaşlarına kadar düştüğünü belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ebru Öztepe Yavaşçı, çocukları uyuşturucudan korumanın en büyük rolünün ailelere düştüğünü söyledi.
Kişinin hem bedeni hem de zihni etkileyen bir yeme bozukluğudur. Bu hastalıkta kişi kilolu olmadığı halde kendini aşırı şişman olarak görür ve kilo vermesi gerektiğini düşünür.
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü. Bellek bozukluğu, zihinsel işlevlerde düşünme, konuşma ve yorumlamada zorluklar, davranış bozuklukları ile kendini gösteren “demans”ların en sık rastlanan tipi Alzheimer hastalığıdır.
Hangimiz zaman zaman baş ağrısı yaşamıyoruz ki! Kimi zaman stresten, kimi zaman uykusuzluktan kimi zaman da az su içmek gibi yaptığımız hatalı davranışlardan...
Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Kadın Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatri Uzmanı Turan: -"Doğru zamanda, doğru tedaviler uygulanarak bebeğe ve anneye zarar vermeden, bu ilaçsız süreci hasarsız biçimde atlatmak mümkün"
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Velioğlu, ramazanın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle aç kalma süresinin uzadığını belirterek, "Uzun süre aç kalmak migren ağrılarını tetikleyebilir. Ramazanda migren hastaları, reçel ve şeker gibi kan şekerini hızla yükseltip düşüren gıdalardan uzak durmalı." dedi.
Merkezi sinir sistemi hastalığı olan, beyin ve omuriliğin birçok alanını etkileyen MS, erkeklerde kadınlara oranla daha seyrek görülmesine rağmen daha ağır seyrediyor. Görme bulanıklığı, çift görme, denge bozulması, duyu ve kuvvet kayıplarının da MS’in belirtilerinden bazıları olduğunu belirten uzmanlar erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.
TÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelik: -"Hijyeni iyi olan, özellikle şehirleşmiş toplumlarda görülme olasılığı daha fazla. Fakat köyde ve kırsalda, hijyeni bozuk olan yerlerde görülme sıkılığı daha az."
İnme beyne kan akımını sağlayan damarlardan birinin aniden tıkanmasıyla birlikte, beyne giden kan akımının gidişinin yavaşlaması ya da durması sonucunda meydana geliyor.
Hayattan artık zevk almama, mutsuzluk, durup dururken gözyaşlarına boğulma, enerji düşüklüğü… Eğer sizde de bu belirtiler varsa depresyonda olabilirsiniz.
Kişinin bir gün neşeli bir gün hüzünlü ruh hali yaşadığı “Bipolar bozukluk” hastalığı, şeker ya da kalp hastalığı gibi tıbbi bir hastalık.. Toplumda yüzde 2-3 oranda görünen hastalığın beynin kimyasını bozduğunu belirten uzmanlar, mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor.